22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΠροτάσειςΕσύ τι τύπος ταξιδιώτη είσαι;

Εσύ τι τύπος ταξιδιώτη είσαι;


Της Ελευθερίας-Μαρίας Γκίκα,

Η έννοια του ταξιδιού έχει σταδιακά συνδεθεί περισσότερο με την αναζήτηση περιπέτειας και εμπειριών που διαφέρουν από την καθημερινότητα και λιγότερο με την πολυτέλεια. Το νέο status symbol θέλει το ταξίδι να προσεγγίζεται ως επένδυση από τον ταξιδιώτη, προωθώντας την κατάκτηση του τίτλου του «πολίτη του κόσμου».

Διανύοντας τη διάσημη προεξεταστική περίοδο, μπορεί να βρεις το θέμα «ταξίδια», άκαιρο. Και ναι, από μία πλευρά μάλλον σου ανήκει ένα κάποιο δίκιο. Για εμένα πάντως φαντάζει άκρως επίκαιρο, καθ’ ότι σκοπεύει να σου προτείνει προορισμούς που θα σου φανούν πολύ χρήσιμοι μόλις η εξεταστική τελειώσει. Είναι επίσης κι ένα κίνητρο θεωρώ, που θα την κάνει να περάσει λίγο πιο ανώδυνα. Κατά κοινή ομολογία, το ταξίδι μετά την εξεταστική δεν έχει την ίδια αίσθηση με ένα οποιοδήποτε ταξίδι. Έπειτα από μια μικρή αναζήτηση λοιπόν, κατέληξα σε 10 εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς, τους οποίους και σκοπεύω να σου παραθέσω ξεκινώντας από τους πιο δαπανηρούς ως τους πιο «budget friendly»- διότι είμεθα και φοιτηταί. Οι δέκα αυτοί προορισμοί είναι ελάχιστοι, μπροστά στη γοητευτικά χαώδη γκάμα επιλογών που μπορεί να μας προσφέρει αυτός ο πλανήτης και το σίγουρο είναι ότι η κατάλληλη παρέα μπορεί να κάνει τον πιο συνηθισμένο προορισμό ορισμό της εναλλακτικότητας, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει στην προκειμένη. Αφήνω πάνω σου την επιλογή της παρέας και αρκούμαι να σου προτείνω τον προορισμό.

Αίγυπτος

Δε νομίζω ότι αποτελεί έκπληξη. Το 2019 σημείωσε κρατήσεις τριπλάσιες των περασμένων ετών και καθόλου δεν μας εκπλήσσει αυτό, μιας και μόνο οι Πυραμίδες της Γκίζας και μια κρουαζιέρα στο Νείλο απ’το Ασουάν στο Λούξορ είναι αρκετά για να σε δελεάσουν να προσγειωθείς στο Κάιρο. Αφότου γνωριστείς βέβαια με την έννοια της αποταμίευσης.

Ιαπωνία

Πολλοί επιλέγουν το νησί Χόνσου, έχοντας όνειρο να επισκεφθούν το Τόκυο, τη Φουκουσίμα, τη Χιροσίμα, το Κιότο, τα διάφορα περίεργα κι εκκεντρικά στέκια, να θαυμάσουν την εμβληματική αρχιτεκτονική και την εντυπωσιακή φύση. Φυσικά, αγαπημένη τουριστική δραστηριότητα, το ταξίδι με τα διάσημα εξπρές, υπερπολυτελή ιαπωνικά τρένα.

Ισλανδία

Δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα, η χώρα των πάγων, με τα πανέμορφα τιρκουάζ νερά και τις μαύρες αμμουδιές, τους κρατήρες, τα παγόβουνα. Την ίδια στιγμή, το Ρέικιαβικ αποτελεί μια πολύ ενεργή πολιτιστικά και καλλιτεχνικά πόλη που θα κερδίσει τους λάτρεις του «αθλήματος».

Κολομβία

Ιδανικός προορισμός περιπετειωδών ταξιδιωτών μάλλον, και διατεθειμένων να… πληρώσουν. Θα γοητεύσει αναμφίβολα τους λάτρεις της φύσης, καθώς η Κολομβία είναι πρώτη σε βιοποικιλότητα πουλιών. Δέλεαρ για το ταξίδι αυτό, αποτελεί και η Μπογκοτά, με τις εντυπωσιακές παραγκουπόλεις της, χτισμένες πάνω στις πλαγιές των βουνών, η Μεδεγίν, η παγκόσμια πρωτεύουσα του εγκλήματος και φυσικά, η Καρθαγένη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και την εξωτική της αύρα.

Ρουάντα

Ο νέος περιζήτητος προορισμός της Αφρικής. Προσελκύει ταξιδιώτες που αγαπούν την άγρια φύση, ενώ είναι ξακουστή για τα διάσημα εθνικά της πάρκα. Παρέχει επίσης σημαντικό ιστορικό πλούτο λόγω της τραγικής γενοκτονίας του 1994.

Ινδία

Αποτελώντας ταξίδι ζωής για πολλούς ανθρώπους, προσφέρει αντιφατικές κοινωνικοπολιτικές σκηνές, από την απόλυτη ιερότητα στην αναρχία και πάλι πίσω. Resort πολυτελούς εξωτισμού, ινδουιστικά φεστιβάλ, μια κρουαζιέρα στο Γάγγη είναι μόνο μερικοί από τους λόγους να την επισκεφτείς.

Κολμάρ

Στη βορειοανατολική Γαλλία, πρόκειται για μια επαρχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής, φημισμένης για το κρασί της, τα παραμυθένια πέτρινα γραφικά σοκάκια της που σε μεταφέρουν σε άλλη εποχή, αλλά και τις… πολυάριθμες Ferrari θα διακρίνεις στους δρόμους της, δημιουργώντας την απόλυτη χρονική σύγχυση. Δελεαστικό ε;

Γκέτεμποργκ

Η πόλη που φημίζεται για την κοινωνικότητά της, την εκλεπτυσμένη νεοκλασική αρχιτεκτονική της, ενώ απευθύνεται ιδιαίτερα σε ψαγμένα μουσικά γούστα, λάτρεις της street art, της μόδας και του design.

Σάλτσμπουργκ

Στη γενέτειρα του Μότσαρτ, πέρα από την προφανή μουσική κουλτούρα που θα σε συνεπάρει, δε γίνεται να μη σχολιάσει κάποιος ότι μοιάζει με πόλη που όλα έχουν φτιαχτεί τέλεια. Το Σάλτσμπουργκ αποτελεί τη δεύτερη τουριστικότερη πόλη της Αυστρίας, μετά τη Βιέννη.

Μπέργκεν

Γνωστό για την ακμάζουσα καλλιτεχνική σκηνή του, τη δυνατότητα να δοκιμάσεις πάμπολλες υπαίθριες δραστηριότητες, την πληθώρα εντυπωσιακών μουσείων και γκαλερί. Αν φτάσεις ως εκεί, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη στο Bryggen, ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης, που αποτελεί και παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

Ό,τι τύπος ταξιδιώτη κι αν είσαι, από τον πιο παραδοσιακό και οργανωτικό μέχρι τον πιο εναλλακτικό κι αυθόρμητο, το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν ταξίδια για όλους, να ταιριάζουν σε κάθε γούστο και προτίμηση, κάθε απαίτηση και προσδοκία. Μένει μόνο να το τολμήσεις. Να τολμάς να γνωρίζεις καινούρια μέρη, καινούριους ανθρώπους, κουλτούρες, κουζίνες, τέχνες, πολιτισμούς. «Το αποδημείν εί αρίστη παιδεία» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.


Ελευθερία-Μαρία Γκίκα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998, όπου και διαμένει σήμερα, έχοντας στο μεταξύ ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ρωσικής Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και τη συμμετοχή σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση και διδασκαλία τους -summer schools κοκ. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τραγούδι, τη γυμναστική, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία-Μαρία Γκίκα
Ελευθερία-Μαρία Γκίκα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998, όπου και διαμένει σήμερα, έχοντας στο μεταξύ ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ρωσικής Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και τη συμμετοχή σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση και διδασκαλία τους -summer schools κοκ. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τραγούδι, τη γυμναστική, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.