12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Λέοπολντ Τρέπερ

In Memoriam: Λέοπολντ Τρέπερ


Του Μηνά Στραβοπόδη,

Ο Leopold Trepper ήταν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, καθώς η συνεισφορά του επί της τελικής νίκης των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά του Χίτλερ και των Ναζί ήταν πολύ μεγάλη. Ο Trepper έμεινε γνωστός στην ιστορία ως σοβιετικός κατάσκοπος κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επικεφαλής της αντι-ναζιστικής επιχείρησης «The Red Orchestra» (Η Κόκκινη Ορχήστρα).

Ο Trepper γεννήθηκε το 1904 στην Nowy Targ της Πολωνίας, ωστόσο είχε εβραϊκή καταγωγή. Σε πολύ νεαρή ηλικία εντάχθηκε στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πολωνίας και ήταν ένα από τα πιο ενεργά του μέλη. Για τον λόγο αυτό δεν ήταν λίγες οι φορές που φυλακίστηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Στην Histadrut του μετέπειτα Ισραήλ έγινε γνωστός ως ο ηγέτης της Ehud (Ενότητα), μια παράταξη, η οποία αγωνιζόταν για την ενότητα των εργατών συμπεριλαμβανομένων των κομμουνιστών και των Αράβων, ομάδες που ήταν παραγκωνισμένες εκείνη την εποχή από την κοινωνία. Ωστόσο το 1927 αποβλήθηκε από την παράταξη αυτή και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή.

Έτσι, λοιπόν, εγκαταστάθηκε στην Γαλλία, όπου και εκεί ενεπλάκη ενεργά στην πολιτική ζωή και συγκεκριμένα στην εβραϊκή πτέρυγα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας αλλά και στις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες. Μετά την αποκάλυψη του σοβιετικού δικτύου στην Γαλλία με την ονομασία Fantomas το 1932, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει και την Γαλλία και να εγκατασταθεί στην ΕΣΣΔ.

Στην Μόσχα, σπούδασε στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο για Δυτικούς Εργάτες (KUNZ), όπου πιθανότατα εκπαιδεύτηκε ως σοβιετικός κατάσκοπος. Έτσι, το 1938 στάλθηκε στην Γαλλία και το Βέλγιο με άκρα μυστικότητα, όπου έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για τις σοβιετικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Trepper δημιούργησε και ηγήθηκε μιας διαδεδομένης μυστικής ραδιοφωνικής υπηρεσίας, όπου είχε πράκτορες ακόμη και στα ανώτατα κλιμάκια του γερμανικού στρατού στο Βερολίνο. Οι αντίστοιχες γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ονόμασαν το δίκτυο αυτό, η Κόκκινη Ορχήστρα. Το δίκτυο αυτό ήταν που πληροφόρησε τον Stalin το 1941, ότι ο γερμανικός στρατός ετοιμαζόταν να επιτεθεί στην ΕΣΣΔ, παραβιάζοντας την συμφωνία Ribbentrop-Molotov που είχε υπογραφεί από τα δύο κράτη το 1939. Μάλιστα το δίκτυο αυτό είχε καταφέρει να προβλέψει ακόμη και την ακριβή ώρα της επίθεσης, ωστόσο ο Stalin δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις αυτές καθώς θεώρησε πως πρόκειται για Βρετανικές συκοφαντίες που διείσδυσαν στο δίκτυο. Κατά τις γερμανικής επίθεσης στην ΕΣΣΔ, αλλά και κατά την διάρκεια της αντεπίθεσης της ΕΣΣΔ στους Ναζί, η Κόκκινη Ορχήστρα υπήρξε καθοριστική στον σχεδιασμό και την διαμόρφωση των σοβιετικών τακτικών και στρατηγικών.

Τον Νοέμβριο του 1942, συνελήφθη από τους Γερμανούς στο Παρίσι, οι οποίοι τον ανάγκασαν να συμμετάσχει σε μια αντί-σοβιετική επιχείρηση. Στην επιχείρηση αυτή θα παρίστανε πως συνέχιζε να εργάζεται στην Κόκκινη Ορχήστρα, ωστόσο τον έλεγχο θα είχε πλέον η Γερμανία. Ο Trepper για να σώσει την ζωή του παρίστανε ότι εφάρμοζε το σχέδιο αυτό, γεγονός που τον βοήθησε να δραπετεύσει από την αιχμαλωσία αυτή έναν χρόνο αργότερα. Κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας του, είχε καταφέρει να ενημερώσει την ΕΣΣΔ για το σχέδιο των Γερμανών μέσα από μυστικούς κομμουνιστικούς διαύλους επικοινωνίας με την Μόσχα.

Παρά την πολύ σημαντική συνεισφορά του, το 1945 ανακλήθηκε πίσω στην Μόσχα όπου και φυλακίστηκε από τον Stalin, στο πλαίσιο της αντισημιτικής λογικής που είχε υποπέσει και το καθεστώς του Stalin. 10 χρόνια αργότερα, το 1955 θα αφεθεί ελεύθερος από το σοβιετικό καθεστώς. Τότε ο  Trepper αποφάσισε να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του στον εβραϊκό λαό που τόσα είχε υποφέρει.

Το 1968 μετά την έντονη αντισημιτική πολιτική της Πολωνίας ο Trepper προσπάθησε να γυρίσει στο Ισραήλ, ωστόσο η πολωνική κυβέρνηση του απαγόρευσε την έξοδό του από την χώρα, μετά από πιθανότατη σοβιετική παρέμβαση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε διεθνές κύμα αντιδράσεων. Εν τέλει, χρόνια αργότερα επιτράπηκε στον Trepper να φύγει από την Πολωνία για την Αγγλία, όπου και συνέγραψε ολόκληρη την επιχείρηση της Κόκκινης Ορχήστρας. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζει την επιχείρηση, όχι σαν ένα απλό αντί-ναζιστικό δίκτυο, αλλά σαν έναν οργανισμό αντίστασης στην Γερμανική Κατοχή. Το βιβλίο του εκδόθηκε το 1975 στα γαλλικά, ενώ λίγο αργότερα μεταφράστηκε στα αγγλικά και είχε τίτλο: «The Great Game: The Story of the Red Orchestra».

Ο Treppeρ γύρισε στο Ισραήλ το 1974 και πέθανε την 19η Ιανουαρίου του 1982 και ετάφη στην Ιερουσαλήμ.

~He who closes his eyes sees nothing, even in the full light of the day~

-Leopold Trepper


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Στραβοπόδης
Μηνάς Στραβοπόδης
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.