23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟ Πούτιν κλείνει ξανά το μάτι στη ρωσική πολιτική σκηνή

Ο Πούτιν κλείνει ξανά το μάτι στη ρωσική πολιτική σκηνή


Του Ιάσονα Χαλκίδη,

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, πριν τρεις ημέρες ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτηση της κυβέρνησής του, εκπλήσσοντας τους πάντες, ανακοινώνοντας συνταγματικές αλλαγές που, κατά τα φαινόμενα, έχουν ως απώτερο στόχο την παραμονή του στην εξουσία πέραν του 2024, όταν και λήγει η τρέχουσα προεδρική του θητεία, ξεκινώντας πρακτικά μια παράλληλη μετάβαση εξουσίας. Είναι δύσκολο να πει κανείς τι θα κάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μετά από αυτήν του την ανακοίνωση, και την ταυτόχρονη παραίτηση του για πολλά χρόνια στενού συνεργάτη και Πρωθυπουργού της χώρας, Ντιμίτρι Μεντβέντεβ, ανέφερε πως πρέπει η κυβέρνηση να προσφέρει την δυνατότητα στον πρόεδρο της χώρας να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον. Ανακύπτει έτσι, το σημαντικό πολιτικό ερώτημα του τί θα συμβεί εάν ο Πρόεδρος Πούτιν αφήσει εν τέλει την προεδρία της χώρας.

Προς στιγμήν, η κυβέρνηση θα παραμείνει ως έχει με τον πρόεδρο Πούτιν να έχει ήδη επιλέξει το νέο Πρωθυπουργό της χώρας. Αυτός θα είναι ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Αρχής της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν. Ο Μισούστιν, ο οποίος αν και δεν είναι κάποια πολιτική προσωπικότητα με βαρύ εκτόπισμα στη ρωσική πολιτική σκηνή, μπήκε στο επίκεντρό της παίρνοντας σύσσωμη τη στήριξη του ρωσικού Κοινοβουλίου με 384 ψήφους υπέρ και καμία κατά. Ο νέος Ρώσος πρωθυπουργός οφείλει βέβαια να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα του Πούτιν, με σχέδια ύψους 26 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών (379 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν από το 2024, κάτι που πρακτικά είναι πολύ δύσκολο λόγω της βραδύτητας της εφαρμογής του και της ασθενικής οικονομικής ανάπτυξης και κατάστασης της χώρας.

Εν συνεχεία, τρία είναι τα βασικά στοιχεία που αξίζει να αναφερθούν όσον αφορά τις αλλαγές που προανήγγειλε ο πρόεδρος Πούτιν. Συγκεκριμένα αυτά είναι: η μερική αποδυνάμωση της προεδρίας ούτως ώστε κανείς στο μέλλον να μην έχει τη δυνατότητα να παραμείνει Πρόεδρος το ίδιο χρονικό διάστημα όσο έμεινε ο πρόεδρος Πούτιν, η μερική ενδυνάμωση του κοινοβουλίου και η ενδυνάμωση του στάτους του Συμβουλίου του Κράτους, του οποίου επικεφαλής είναι ήδη ο Πούτιν. Ακόμη, αναλυτές αναφέρουν πως αυτές οι αλλαγές στοχεύουν στη μείωση της δύναμης της Προεδρίας με στόχο την ενδυνάμωση άλλων θεσμών της ρωσικής κυβερνητικής διαχείρισης  ούτως ώστε όταν έρθει η στιγμή του τέλους της θητείας του Πούτιν, οποιαδήποτε θέση κι αν λάβει αργότερα να είναι σε θέση να του παρέχει τη δυνατότητα να είναι ο απόλυτος διαιτητής των διαφόρων συγκρούσεων ανάμεσα στις πολιτειακές ελίτ και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της χώρας.

Εν κατακλείδι, ο Πούτιν ανέφερε πως οι προαναφερθείσες αλλαγές στοχεύουν στην ενίσχυση της δημοκρατικότητας και την καλύτερη διακυβέρνηση. Ωστόσο, μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης, ο Ρώσος πρόεδρος, έχοντας εγκαθιδρύσει πολλά συμφέροντα, συμμαχίες και ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα, δεν μπορεί να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή της χώρας εν μια νυκτί. Γι’αυτό το λόγο οι απόψεις μεταξύ των Ρώσων πολιτών διαφέρουν. Για παράδειγμα, από τη μια, πολλοί Ρώσοι πιστεύουν πως αυτή η στιγμή είναι η αρχή μιας μεταβατικής περιόδου για τη χώρα, καθώς μετά το τέλος των μεταρρυθμίσεων, ο Πούτιν θα συνεχίσει να επηρεάζει την πολιτική σκηνή από το Συμβούλιο του Κράτους έως ότου ενδυναμωθεί το στάτους του. Αντιθέτως, άλλοι πιστεύουν σε μια αλλαγή των πραγμάτων, στην ανάδειξη νέων πολιτικών προσωπικοτήτων. Επίσης, κάποιοι βλέπουν νέα πρόσωπα να αναδεικνύονται αλλά έχοντας τις ίδιες ιδέες με την τωρινή εξουσία και άλλοι πάλι βλέπουν απλά τον Πούτιν να εξασφαλίζει και να προστατεύει το πολιτικό του μέλλον δημιουργώντας ένα νέο ρόλο για τον εαυτό του. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε επίσης τέσσερις περίπλοκους στόχους: να πλουτίσει παραπάνω ο ρωσικός λαός, η αντιμετώπιση της σοβαρής δημογραφικής κρίσης, ο εκσυγχρονισμός της χώρας και όλα αυτά πριν από το τέλος του 2024.


Ιάσων Χαλκίδης

Είναι βαλκανιολόγος, 25 χρονών και κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Κάνει το μεταπτυχιακό του στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, με ιδιότητα τις Δημόσιες Σχέσεις και τη Διοίκηση, στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. Έχει διατελέσει ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, έχει αρθρογραφήσει σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά και ομιλεί 5 ξένες γλώσσες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ