17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΕυαγγελιστές: Τριγμοί στην εκλογική βάση του Trump;

Ευαγγελιστές: Τριγμοί στην εκλογική βάση του Trump;


Της Κυριακής Θεοδοσάκη,

Έχοντας ξεκινήσει πλέον να μετράμε αντίστροφα για την αναμέτρηση των Αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, παρατηρούμε ότι τα πρώτα εμπόδια έχουν αρχίσει να αναδύονται για τον Αμερικανό Πρόεδρο, Donald Trump. To 2016 μεγάλο τμήμα της εκλογικής νίκης του αποδόθηκε στη στήριξη που έλαβε από τους Αμερικανούς Ευαγγελιστές, οι οποίοι αποτέλεσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της εκλογικής βάσης του Προέδρου. Σύμφωνα με έρευνες, οι Ευαγγελιστές αποτελούν το 25% του εκλογικού σώματος των πολιτών, γεγονός που δεν τους καθιστά μια σχετικά αδιάφορη κοινωνική ομάδα εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Παρόλα αυτά, μια αβεβαιότητα ξεκινά να κατακλύζει την προεκλογική καμπάνια του Trump, δεδομένου πως έχει αρχίσει να αμφισβητείται σε ικανοποιητικό βαθμό η στήριξη αυτής της ομάδας προς το πρόσωπό του εν όψει των εκλογών του 2020. Ήδη από το Σεπτέμβριο μια δημοσκόπηση που μετέδωσε το FOX News υποστήριζε πως το ποσοστό στήριξης των Ευαγγελιστών προς τον Τράμπ μειώθηκε από 80% σε 70%. To πιο κραυγαλέο χτύπημα, ωστόσο, έρχεται στις 19 Δεκεμβρίου όταν το περιοδικό “Christianity Today”, το οποίο εκφράζει ανοιχτά αυτή τη θρησκευτική κοινότητα, τάχθηκε υπέρ της καθαίρεσης του Αμερικανού Προέδρου, την επαύριον των ακροάσεων στο Κογκρέσο. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται ως μεγιστάνας των ακινήτων που προβαίνει σε ανήθικες πράξεις σε σχέση με τις επιχειρήσεις και τις γυναίκες. Ένα ηθικά κατεστραμμένο ανθρώπινο ον γεμάτο διαστρεβλώσεις, ψέματα και διαβολές. Αυτά είναι μερικά μόνο από όσα αναφέρονται και τεκμηριώνουν γιατί, ουσιαστικά, ο Trump δε δικαιούται να έχει την στήριξη των Αμερικανών ευαγγελικών χριστιανών. Το γεγονός αυτό έρχεται να συμπληρώσει την διαδικασία αποπομπής του, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει, διχάζοντας ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Αν κάτι είχε παραμείνει ακλόνητο στην εκλογική στήριξη του Τrump κατά τη διάρκεια αυτής της εσωτερικής πολιτικής μάχης ήταν η στήριξη αυτής της συντηρητικής ομάδας, που πλέον αμφισβητείται.

Φυσικά, ο Trump έχει αποδείξει επιτυχημένα πως μπορεί να χειριστεί ικανοποιητικά το στοίχημα της εσωτερικής λαϊκής υποστήριξης και αποδοχής με πρώτη και κυριότερη απόδειξη, την πολιτική νίκη και ανάδειξη του το 2016. Στην προκείμενη περίπτωση, η αντίδραση του είναι γρήγορη, ώστε να προληφθεί η ζημιά: την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται σε μια εκκλησία στο Μαϊάμι της Φλόριντα η καμπάνια “Evangelicals for Trump”, προκειμένου να επαναπροσεγγίσει την υποστήριξη των χριστιανών συντηρητικών. Μια τέλεια στημένη εκδήλωση ανοικοδόμησης της λαϊκής εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, λέγοντάς τους ουσιαστικά αυτά που θέλουν να ακούσουν. Αυτή είναι και η πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την δολοφονία του Ιρανού Στρατηγού Qassem Suleimani στη Βαγδάτη, μέσα σε ιδανικές, θα έλεγε κανείς, συγκυρίες για τον Αμερικανό Πρόεδρο.

«Αναλάβαμε δράση για να αποτρέψουμε έναν πόλεμο, όχι για να ξεκινήσουμε πόλεμο. Έχω βαθιά εκτίμηση για το λαό του Ιράν. Είναι αξιοθαύμαστος με εκπληκτική κληρονομιά και απεριόριστες δυνατότητες. Δεν επιδιώκουμε αλλαγή του καθεστώτος, όμως η δολοφονία του σώζει τις ζωές εκατοντάδων Αμερικανών». Τα λόγια του συνιστούν τρανή απόδειξη πως χειρίζεται με δεξιοτεχνία το αμερικανικό έθνος. Η ιδεαλιστική οπτική γωνία που ανέκαθεν διακατείχε το «μοναδικό φιλελεύθερο Αμερικανικό Έθνος», το οποίο εξαρχής επιδίωκε να διαδώσει τη δημοκρατία και την ειρήνη κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του, αποφεύγοντας κάθε εμπλοκή σε όρους πολιτικής ισορροπίας ισχύος, είναι το χαρακτηριστικό που ο Trump έχει δείξει να χειρίζεται δεξιοτεχνικά. Η συγκεκαλυμμένη παρουσίαση στο εσωτερικό γεγονότων της ισορροπίας δυνάμεων με ιδεαλιστικούς όρους προστασίας, ασφάλειας, απεμπλοκής και ειρήνης μάς θυμίζει την πολιτική Προέδρων, όπως ο Roosevelt και ο Truman. Συνεχίζοντας, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σε μια εκκλησία κατά κόρον ισπανόφωνη και η αποφυγή αναφοράς σε αμφιλεγόμενες πολιτικές του, όπως η μεταναστευτική πολιτική καλύφθηκε ικανοποιητικά από τις αναφορές στην ενίσχυση πολιτικών που σχετίζονται με τον ρόλο της οικογένειας και της θρησκείας, καθώς και μιας αυστηρότερης πολιτικής εκτρώσεων.

Πηγή εικόνας: Hot News

Βέβαια κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Η δεύτερη αποδεικνύεται από την κατάμεστη εκκλησιά με τους χριστιανούς να προσεύχονται και να ζητούν από τον Θεό να ευλογήσει την επανεκλογή του Trump. «Και ζητούμε την ευλογία του έθνους μας και του Προέδρου μας Donald Trump. Η χώρα μας χρειαζόταν έναν πολεμιστή της Ειρήνης και αυτό ακριβώς έχουμε. Σε ευχαριστούμε Κύριε γιατί είναι παθιασμένος για να σταματήσει τη δολοφονία αθώων παιδιών, για να πολεμήσει τη φτώχεια. Χρειάζεται ο δρομέας μας μία δεύτερη θητεία. Στείλε Κύριε τη Δύναμή σου σε αυτόν τον Πρόεδρο», ένα μικρό απόσπασμα από την προσευχή που αποδεικνύει πως μάλλον οι κινήσεις του Προέδρου είναι αποτελεσματικές. Συγχρόνως, σύμφωνα με το Pew Research Center, σχεδόν 7 στους 10 ευαγγελικούς χριστιανούς είναι σύμφωνοι με την γραμμή πολιτικής του Trump, ενώ την ίδια ώρα πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν ότι ο Trump τους έχει σταθεί περισσότερο από κάθε άλλο Πρόεδρο.

Οι τάσεις αντίρροπες, μα συγχρόνως και παράλληλες. Η εκλογική χρονιά βρίσκεται ήδη στην αρχή της και διαφαίνεται ενδιαφέρουσα για την διαμόρφωση της αμερικανικής εσωτερικής πολιτικής τάξης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Θεοδοσάκη
Κυριακή Θεοδοσάκη
Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά και συμμετέχει ενεργά σε προσομοιώσεις (Εuropa.S, RhodesMRC). Συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευρωπαϊκές εκλογές «This time I’m voting» ως εθελόντρια. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα καθώς και για τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.