16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαIn MemoriamIn Memoriam: Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης

In Memoriam: Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Πέτρος Μαυρομιχάλης, γνωστός περισσότερο με το προσωνύμιο Πετρόμπεης γεννήθηκε στην Αρεόπολη της Μάνης το 1765. Υπήρξε οπλαρχηγός κατά την επανάσταση του 1821 και μετέπειτα πολιτικός παράγοντας. Γόνος της ιστορικής οικογένειας της Μάνης, των Μαυρομιχαλαίων διετέλεσε και τελευταίος Μπέης της Μάνης, ενώ στη θέση του Εκτελεστικού Σώματος υπήρξε και πρωθυπουργός (Απρίλιος 1823-Ιανουάριος 1824).

Ο Πετρόμπεης είχε αναπτύξει δράση πολύ πριν το ξέσπασμα της επίσημης επανάστασης. Φυγάδευσε πολλούς προς τα Γαλλοκρατούμενα Επτάνησα και ανέπτυξε στενούς δεσμούς με τη Γαλλία, στην οποία έβλεπε τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα στην επαναστατική υπόθεση της και είχε επίσης δημιουργήσει καλές σχέσεις με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Το 1814 διορίστηκε από την Πύλη, Μπέης της Μάνης. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 2 Αυγούστου του 1818 ο Μαυρομιχάλης μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Ηλία Χρυσοσπάθη στις Κιτριές, στην οποία οργάνωση κατέβαλε 5.000 γρόσια και δώρισε οπλισμό και άνδρες αξιόμαχους.

Στις 17 Μαρτίου 1821 μόλις υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης στην Αρεόπολη τέθηκε επικεφαλής 5.000 μανιατών ανδρών και προχώρησε μαζί και με άλλους οπλαρχηγούς στην απελευθέρωση της Καλαμάτας. Στις 25 Μαρτίου ο Πετρόμπεης συγκρότησε την Μεσσηνιακή γερουσία, στην οποία με το που εκλέχθηκε πρόεδρος της εξέδωσε την ιστορική διακήρυξη προς τις ευρωπαϊκές αυλές, την οποία υπέγραψαν ο ίδιος ως αρχιστράτηγος, και τα μέλη της γερουσίας. Δύο μήνες αργότερα συμμετέχοντας στη μονή των Καλαβρύτων που έλαβε χώρα στην ομώνυμη μονή των Καλτεζών εκλέχτηκε πρόεδρος της Πελοποννησιακής γερουσίας.

Κατά την διάρκεια των μαχών πολέμησε με αυταπάρνηση. Έλαβε μέρος στην Άλωση της Τριπολιτσάς όπως και της Καλαμάτας και του Άργους. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και στη γενέτειρα του τη Μάνη, όταν η τελευταία πολιορκούνταν από τις Τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις του Ιμπραήμ. Παρότι αποδέχθηκε την ανάληψη της θέσης του κυβερνήτη από τον Ιωάννη Καποδίστρια, οι κάκιστες σχέσεις των δύο οδήγησαν τον Πετρόμπεη στη φυλακή για εννέα μήνες και έπειτα, οι υιός και ο αδερφός του δολοφόνησαν τον πρώτο κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, στο Ναύπλιο.

Απεβίωσε σαν σήμερα στην Αθήνα, στις 17 Ιανουαρίου του 1848.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.