23.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΤο ντιμπέιτ του δημοκρατικού κόμματος στην Αϊόβα: Μία σύνοψη

Το ντιμπέιτ του δημοκρατικού κόμματος στην Αϊόβα: Μία σύνοψη


Του Μελέτη Ανανία,

Με τις εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος να πλησιάζουν και τις προεδρικές εκλογές να είναι μόνο μήνες μακριά, η “μπλε ομάδα” έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία για την επιλογή του υποψηφίου της. Οι Δημοκρατικοί είχαν πληθώρα υποψηφίων σε αυτές τις προκριματικές εκλογές, με πάνω από 20 υποψήφιους να συμμετέχουν στα πρώτα ντιμπέιτ. Στην Αϊόβα, όμως, στο διάλογο στο πανεπιστήμιο Ντρέικ τον οποίο φιλοξένησαν το CNN και η τοπική εφημερίδα Des Moines Register, υπήρχαν μόνο έξι. Οι Γερουσιαστές Bernie Sanders, Elizabeth Warren και Amy Klobuchar, ο πρώην Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Joe Biden τον οποίο οι δημοσκοπήσεις θέλουν να βγαίνει πρώτος, ο δήμαρχος Pete Buttigieg και ο επιχειρηματίας Tom Steyer.

Σε μία στιγμή στην οποία οι Δημοκρατικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τον πρόεδρο Trump, οι υποψήφιοι προσπάθησαν να δείξουν κομματική ενότητα, παρά τις όποιες διαφορές ανάμεσα στις παρατάξεις του Δημοκρατικού κόμματος. Βέβαια, δεν έλειψαν και κάποιες στιγμές που έκαναν πολλούς να αναρωτηθούν αν η κομματική αυτή ενότητα ήταν αληθινή, όπως η στιγμή στην οποία η Γερουσιαστής Elizabeth Warren ισχυρίστηκε πως ο ομόλογός της για την πολιτεία του Βερμόντ, Bernie Sanders είχε πει πως μία γυναίκα δε θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές, κάτι το οποίο ο τελευταίος έχει αρνηθεί. Η Γερουσιαστής συνέχισε λέγοντας πως οι άνδρες υποψήφιοι στη σκηνή έχουν χάσει 10 εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ εκείνη και η Amy Klobuchar έχουν κερδίσει την κάθε μία στην οποία έχουν πάρει μέρος. Οι εντάσεις δεν σταμάτησαν εκεί, με την Warren να αρνείται να σφίξει το χέρι του Sanders μετά το τέλος του διαλόγου.

Οι αντιπαραθέσεις συνεχίστηκαν με την Γερουσιαστή Klobuchar να εμφανίζεται για άλλη μία φορά σκεπτική ως προς το πρόγραμμα παροχής υγείας το οποίο προτείνουν τόσο ο Bernie Sanders, όσο και η Elizabeth Warren, λέγοντας πως αν οι ομόλογοί της θέλουν να αποκαλέσουν αυτό που πραγματεύονται “σχέδιο” και όχι απλά όνειρο, πρέπει να αποφασίσουν πώς θα το χρηματοδοτήσουν. Ο δήμαρχος Buttigieg, από την άλλη, θύμισε την ταπεινή του καταγωγή και προσπάθησε να κάνει τους κεντρώους και τους αναποφάσιστους του κόμματος να συμφωνήσουν μαζί του.

Ο Joe Biden, ο οποίος αντιμετωπίζει την πιθανή διπλή απειλή των Sanders-Warren, εξαπέλυσε επιθέσεις τόσο κατά των υπόλοιπων υποψηφίων, όσο και κατά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του προέδρου Donald Trump. Ο πρώην Αντιπρόεδρος κατέκρινε τους Ρεπουμπλικανούς, λέγοντας πως προσπαθούν μέσω των μίντια να προβάλλουν συκοφαντικές ειδήσεις για τον ίδιο και τον γιο του, λέγοντας πως δεν μπορούν να υποστηρίξουν για πολύ αυτές τις θέσεις. «Έγινα το αντικείμενο του πόθου (του κυρίου Trump) περισσότερο από οποιοσδήποτε άλλος σε αυτήν εδώ τη σκηνή. Έλαβα όλα τα χτυπήματα που μπορεί να δώσει».

Τέλος, ο επιχειρηματίας Tom Steyer, ο οποίος ξόδεψε, σύμφωνα με πηγές, 100 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία του, είπε πως αυτός θα είναι ο υποψήφιος που θα κάνει περισσότερα από όλους τους άλλους όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

Από το διάλογο έλειπαν ο Andrew Yang και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Mike Bloomberg, ο οποίος προηγείται της Amy Klobuchar και του Tom Steyer. Με τον κόσμο να σχολιάζει τη σύνθεση του πάνελ, ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, Tom Perez είπε πως η Επιτροπή θα σκεφτεί πιθανές αλλαγές στον κανονισμό όσον αφορά την παρουσία στα ντιμπέιτ. Το επόμενο ντιμπέιτ του Δημοκρατικού Κόμματος θα γίνει στις 7 Φεβρουαρίου στο Saint Anselm College στην πολιτεία του Νέου Χάμπσαϊρ.


Ενδεικτική Βιβλιογραφία

  • “Democratic debate: Who were the winners and losers?”, Nypost, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ
  • “Who won the Democratic debate in Iowa?”,  nbcnews.com, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ


Μελέτης Ανανίας

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.