13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Χιράμ Ρέβελς

In Memoriam: Χιράμ Ρέβελς


Του Μηνά Στραβοπόδη,

Ο Hiram Revels αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία στην πολιτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ήταν ο πρώτος Αφρο-αμερικανός, ο οποίος έγινε γερουσιαστής στην Γερουσία των ΗΠΑ. Η επιλογή του ως γερουσιαστής ήρθε λίγο μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και είχε έντονα συμβολικό ρόλο στην αποκατάσταση της σταθερότητας στις ΗΠΑ.

Ο Revels γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1827 στο Fayetteville, στην Βόρεια Καρολίνα. Εάν και γεννήθηκε στον Νότο, όπου το καθεστώς για τους έγχρωμους εκείνη την περίοδο ήταν πολύ ρατσιστικό, καθώς οι περισσότεροι ήταν σκλάβοι των λευκών, η οικογένεια του Revels άνηκε στις «ελεύθερες οικογένειες» όντας ιδιοκτήτες ενός κουρείου. Μετά τον θάνατο του αδελφού του ο Hiram ανέλαβε το κουρείο μέχρι την περίοδο που έφυγε από την Βόρεια Καρολίνα και εγκαταστάθηκε στην Indiana και στο Ohio για να σπουδάσει στη θεολογική σχολή. Το 1845 έκανε το πρώτο του επαγγελματικό βήμα καθώς έγινε ιερέας στην Αφρικάνικη Επισκοπελιανή Εκκλησία Μεθοδιστών και είχε την ιδιότητα του περιοδεύοντα κήρυκα.

 Την περίοδο του Αμερικανικού Εμφυλίου (1861-65) ο Revels συμμετείχε ενεργά στο πλευρό των Βόρειων που ήθελαν να διατηρηθούν ενωμένες οι ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αγωνίζονταν για την απελευθέρωση όλων των Αφρο-αμερικανών και την κατάργηση της δουλείας. Έτσι, λοιπόν, ο Revels οργάνωσε δύο συντάγματα στο στρατό των Βορείων και συμμετείχε σε πολλές μάχες, όπως στην μάχη του Vicksburg. Μετά το τέλος του εμφυλίου, εγκαταστάθηκε στο Natchez του Mississippi μαζί με την γυναίκα του και τις κόρες του και συνέχισε την ζωή του ως κληρικός.

Πολύ γρήγορα κέρδισε τον σεβασμό της κοινότητας, ενώ έγινε γνωστός για την ευφυΐα και για την διορατικότητά του. Εάν και δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με την πολιτική, το 1868 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος σε μια περίοδο επανόρθωσης των ΗΠΑ και επούλωσης των ζημιών που είχαν υποστεί κατά τον εμφύλιο.

Το 1870 το Κογκρέσο των ΗΠΑ επέλεξε τον Revels, για να καλύψει την θέση του Jefferson Davis, ο οποίος ήταν ο αρχηγός των Νότιων στον εμφύλιο πόλεμο και άρα υπέρμαχος της μετατροπής των ΗΠΑ σε συνομοσπονδία. Η κίνηση αυτή του Κογκρέσου είχε έντονο συμβολισμό, καθώς στην θέση του Davis, ο οποίος ήταν υπέρμαχος της σκλαβιάς για τους έγχρωμους, τοποθετήθηκε ο πρώτος Αφρο-αμερικανός γερουσιαστής, για να εκπροσωπήσει την πολιτεία του Mississippi.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του Revels στην Washington, ο αμερικανικός τύπος τον επαινούσε για τους πολύ καλούς και προσεγμένους λόγους του, καθώς επίσης και για την διπλωματική του προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα που συζητούνταν στην Γερουσία, αν και το περιβάλλον στην Γερουσία ήταν πολύ έντονο και τεταμένο μεταξύ των δύο πλευρών. Σημαντικό να αναφερθεί ότι εάν και οι πιο πολλοί Ρεπουμπλικάνοι (νικητές του εμφυλίου) ήθελαν την βαριά τιμωρία των επαναστατών (Νότιοι), ο Revels διατήρησε μια πολύ μετριοπαθή και διαλλακτική θέση ως προς το ζήτημα αυτό και μάλιστα ζήτησε την πλήρη αποκατάσταση της υπηκοότητας των Νοτίων, ούτως ώστε το κράτος να τους βλέπει ίσους εν συγκρίσει με τους υπόλοιπους πολίτες των ΗΠΑ. Τέλος, αιτήθηκε την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για τους Αφρο-αμερικανούς παράλληλα με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Ο Revels παραιτήθηκε από την θέση του γερουσιαστή ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, για να δεχθεί την θέση του προέδρου που του προσέφερε το Alcorn Agricultural and Mechanical College. Από την θέση αυτή συνέχισε να αγωνίζεται για την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για τους Αφρο-αμερικανούς, έργο το οποίο είχε ξεκινήσει κατά την περίοδο που ήταν γερουσιαστής.

Τέλος, πέρα από τα διοικητικά καθήκοντα που ανέλαβε συνέχισε να ασκεί το επάγγελμα του κληρικού στην εκκλησία των Μεθοδιστών μέχρι και το τέλος της ζωής του. Απεβίωσε στις 16 Ιανουαρίου του 1901, κατά την διάρκεια μιας συνάντησης με διάφορους κληρικούς από την εκκλησία των Μεθοδιστών.

~While it is desirable to build up the colored race, we must not sacrifice our best and purest white friends~

-Hiram Revels


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Στραβοπόδης
Μηνάς Στραβοπόδης
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.