13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΠοιος είναι ο Bernie Sanders και γιατί διεκδικεί ξανά το προεδρικό χρίσμα

Ποιος είναι ο Bernie Sanders και γιατί διεκδικεί ξανά το προεδρικό χρίσμα


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Το 2020, όπως φαίνεται, είναι μια χρονιά μεγάλων πολιτικών αλλαγών για την παγκόσμια σκηνή. Ήδη τα γεγονότα έχουν αρχίσει να εξελίσσονται ραγδαία μετά την επίθεση Trump στον Ιρανό στρατηγό Soleimani. Οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές τρέφουν ποικίλα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με την αμερικανική προεδρεία. Ο Trump θα συνεχίσει να έχει απήχηση μετά τις προκλητικές ενέργειές του; Υπάρχει κάποιος αντίπαλος από το κόμμα των Δημοκρατικών που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τον Trump;

Στην παρούσα φάση υπάρχουν 14 υποψήφιοι που διεκδικούν τη θέση του υποψήφιου Προέδρου των ΗΠΑ από την πλευρά των Δημοκρατικών. Ανάμεσα σε αυτόν τον, αρκετά μεγάλο, αριθμό υποψηφίων, υπάρχει ένας που ξεχωρίζει και που, από πολλούς, θεωρείται ικανός να αντιμετωπίσει τον Trump κατά μέτωπο και να νικήσει. Ο λόγος γίνεται για τον Bernie Sanders, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται δεύτερος στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Ο Bernie Sanders, εκπρόσωπος της πολιτείας του Βερμόντ, υπήρξε υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016. Η μεγάλη εκστρατεία που διεξήγαγε τον έφερε στις δύο πρώτες θέσεις, με την Hillary Clinton, να κερδίζει, εν τέλει, το Δημοκρατικό Χρίσμα, αν και ο ίδιος συγκέντρωσε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ψήφων (44%). Η ήττα του αυτή, ωστόσο, δεν τον απέτρεψε το 2019 να ανακοινώσει τη δεύτερη υποψηφιότητά του.

Στις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του είναι εξαιρετικά επικριτικός προς τον πρόεδρο Trump και επιμένει στην μετατροπή των οικονομικών μέτρων που έλαβε, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δε δύνανται να αντέξουν οικονομικά μια δεύτερη νίκη του. Επιπλέον, κατηγορεί τον τωρινό πρόεδρο για αλλεπάλληλα ψεύδη, ρατσιστική συμπεριφορά και του επιρρίπτει ευθύνες για την κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά αποτελούν μέρος των προεκλογικών του δηλώσεων προσπαθώντας να πείσει τόσο τα αμερικανικά μέσα όσο και τον λαό να τον στηρίξουν.

Γιατί όμως o Sanders βρίσκεται τόσο ψηλά στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα θεωρείται από πολλούς ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον Trump στις επερχόμενες εκλογές;

Αρχικά, αν και υπέστη καρδιακό επεισόδιο, κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλα ποσά από τις δωρεές, που αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη υποστήριξη που λαμβάνει. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι δωρεές αυτές προέρχονται ,κατά κύριο λόγο, από μικρούς δωρητές. Επίσης, από πολλούς θεωρείται άξιος αντίπαλος του Trump, καθώς ο ίδιος διαθέτει τη δυναμική να σταθεί απέναντί του και να κρίνει, χωρίς ενδοιασμούς, τις απόψεις του αντιπάλου του. Επιπλέον, στις συνεντεύξεις του υπόσχεται δραστικές αλλαγές για την Αμερική, σε τομείς όπως η υγεία, η οικονομία και το περιβάλλον, που οι αμερικανοί χρειάζονται στη δεδομένη χρονική στιγμή. Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι ο Sanders ήταν πολύ κοντά στο να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές των δημοκρατικών το 2016, επομένως γνωρίζει πολύ καλά πώς να χειρίζεται την κατάσταση και να αποφεύγει τα λάθη του παρελθόντος.

Βέβαια, από πολλούς θεωρείται αρκετά μεγάλος ηλικιακά για να αναλάβει την προεδρεία των ΗΠΑ, ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama φαίνεται ότι δεν τάσσεται και τόσο θετικά απέναντί του. Μένουν οι εκλογές της Iowa, για να συμπεράνουμε αν οι δημοσκοπήσεις και οι θεωρίες θα βγουν αληθινές.


Ενδεικτική Βιβλιογραφία
  • “Obama Said He Would Speak Up To Stop Bernie Sanders Nomination: Report”, Huffpost, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

  • “It’s not just the polls that show Biden and Sanders leading the primary”, CNN, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

  • “Of Course Bernie Can Win. To say Sanders is unelectable is indefensible”, The New York Times, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

  • “Bernie Sanders is running for president in 2020. Here’s everything we know about the candidate and how he stacks up against the competition”, Business Insider, μπορείτε να διαβάσετε εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.