17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Γουάιατ Ερπ

In Memoriam: Γουάιατ Ερπ


Του Μηνά Στραβοπόδη,

Ο Wyatt Earp θεωρείται ο πιο διάσημος και σκληρός αστυνόμος που υπήρξε ποτέ στην Άγρια Δύση. Μάλιστα, έχει μείνει στην ιστορία ότι συμμετείχε στο πιο διάσημο πιστολίδι της Άγριας Δύσης, στο Tombstone της Arizona το 1881.

Ο Earp γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1848 στο Monmouth του Illinois, Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν το 4ο από τα συνολικά 8 παιδιά της οικογένειας. Οι 4 αδελφοί του, James, Virgil, Morgan και Warren, μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του Newton, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα ζωή του. Ο Earp μεγάλωσε στο Illinois, ωστόσο κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου (1864), η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή και μετακόμισε στην California. Το 1869 ο Earp εγκαταστάθηκε στο Lamar, όπως είχαν κάνει τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του έναν χρόνο πριν. Εκεί παντρεύτηκε και έναν χρόνο αργότερα εκλέχθηκε τοπικός αστυφύλακας της περιοχής.

Παρόλα αυτά, λίγο καιρό αργότερα ο θάνατος της εγκύου γυναίκας του, επέδρασε καταλυτικά στην ψυχολογία του. Πολλές φορές εμφάνισε παραβατική συμπεριφορά με αποτέλεσμα το 1871 να φύγει από το Lamar, καθώς αντιμετώπιζε κατηγορίες για υπεξαίρεση. Ύστερα από λίγο καιρό συνελήφθη, διότι πιάστηκε να κλέβει άλογα σε περιοχή των Ινδιάνων. Για αρκετά χρόνια συνέχισε να έχει διάφορες κατηγορίες για διάφορα αδικήματα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που συνελήφθη. Παρόλα αυτά το 1875-6 δούλεψε ως αστυνομικός στην Wichita και μετά στην Dodge City πριν ασχοληθεί με την εξόρυξη χρυσού, την περίοδο του «Πυρετού του Χρυσού», στην περιοχή Black Hills (1978-9). Εκεί έγινε γνωστός, τόσο ως ο άνθρωπος της επιβολής του νόμου, όσο και ως χαρτοπαίχτης.

Το 1879 μετακόμισε για άλλη μια φορά, αυτή την φορά στο Tombstone στην Arizona, όπου τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του ασχολούνταν με επιχειρήσεις. Εκεί ο Earp έγινε υπεύθυνος ασφαλείας σε τράπεζα της πόλης, ενώ ένας από τα αδέρφια του, ο Virgil, έγινε σερίφης της πόλης.

Το 1881 δημιουργήθηκε μια αντιπαλότητα, ένα είδος βεντέτας μεταξύ της οικογένειας Earp και μιας συμμορίας παρανόμων με αρχηγό τον Ike Clanton. Οι ανοιχτοί λογαριασμοί των δύο πλευρών λύθηκαν μέσω μονομαχίας σε έναν ανοιχτό χώρο πίσω από το saloon O.K. Corral. Το «πιστολίδι» διήρκεσε 30 δευτερόλεπτα και ρίχτηκαν πάνω από 30 σφαίρες. Κανείς δεν είναι σίγουρος για το ποιος πυροβόλησε πρώτος, ωστόσο η πλευρά του Earp σκότωσε τους 3 από τους 5 παρανόμους, ενώ οι υπόλοιποι δύο διέφυγαν. Από την μονομαχία η πλευρά του Earp τραυματίστηκε μόνο ελαφριά. Ο σερίφης γειτονικής κομητείας, επειδή δεν τους συμπαθούσε τους κατηγόρησε για τους 3 φόνους, ωστόσο αθωώθηκαν.

Μετά το περιστατικό αυτό ο Earp συνέχισε την ζωή του ως αστυνομικός, ενώ δεν εγκατέλειψε την προσπάθειά του για εξόρυξη χρυσού, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με της κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις της οικογένειας. Πέθανε στις 13 Ιανουαρίου του 1929 στην California.

Ένας σημαντικός λόγος που έμεινε η μονομαχία αυτή στην ιστορία και χαρακτηρίστηκε ως η πλέον διάσημη μονομαχία στην Άγρια Δύση, οφείλεται στον Stuart Lake, ο βιογράφος του Earp, ο οποίος στο έργο του «Wyatt Earp, Frontier Marshal» (1931) τόνισε το γεγονός αυτό και βοήθησε στο να μείνει ο Earp στην ιστορία ως θρύλος της Άγριας Δύσης.

~That nothing’s so sacred as honor and nothing’s so loyal as love~

-Wyatt Earp


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Στραβοπόδης
Μηνάς Στραβοπόδης
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.