19.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Αγκάθα Κρίστι

In Memoriam: Αγκάθα Κρίστι


Της Έλενας Καππέ,

Η Αγκάθα Κρίστι, είναι η σημαντικότερη ίσως συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Εκτός από αυτό το είδος, έγραψε και ρομαντικά μυθιστορήματα αλλά και διηγήματα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ αλλά έγινε κυρίως γνωστή για τα αστυνομικά της μυθιστορήματα, ογδόντα σε αριθμό. Οι βασικοί ήρωες ήταν ο Ηρακλής Πουαρό και η Μις Τζέιν Μάρπλ.

Γεννήθηκε το 1890 στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Ντέβον. Το κανονικό της όνομα, ήταν Μαίρη Κλαρίσα Αγκάθα Μίλερ. Μεγάλωσε σε μια περιοχή της Αγγλίας που ονομάζεται Άσφιλντ όπου και τελείωσε το σχολείο. Στη πραγματικότητα βέβαια, η Αγκάθα έμαθε ανάγνωση μόνη της γιατί η επίσημη σχολική της εκπαίδευση ήταν ελάχιστη και τελείωσε το σχολείο στα δεκαέξι της χρόνια. Στη συνέχεια, σπούδασε τραγούδι στο Παρίσι. Παντρεύτηκε το 1914 τον συνταγματάρχη Άρτσιμπαλ Κρίστι με τον οποίο μάλιστα αποκτούν και μια κόρη. Το επάγγελμά της, πριν ξεκινήσει να γράφει βιβλία ήταν βοηθός φαρμακοποιού στη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί έμαθε πολλά για τα δηλητήρια και γι’ αυτό ίσως, είχαν εξέχουσα θέση στα μυθιστορήματά της.

Στο λογοτεχνικό της ξεκίνημα, βοηθός ήταν η αδελφή της η οποία την ενθάρρυνε πολύ. Μετά το θάνατο της μητέρας και το διαζύγιο του συζύγου της, πέρασε μια πολύ άσχημη περίοδο και για έντεκα ημέρες είχε εξαφανιστεί από όλους. Τη βρήκανε τελικά στα ιαματικά λουτρά. Η ίδια, δήλωσε πως δε θυμόταν ούτε το σύζυγό της, ούτε το γιατί ή το πώς βρέθηκε εκεί. Ο σύζυγός της καταδικάστηκε από πολλούς γι’ αυτό το γεγονός, μιας και της ζήτησε διαζύγιο επειδή ήταν ερωτευμένος με μια οικογενειακή τους φίλη. Από το 1929 και μετά, κάνει μαζί με τη κόρη της πολλά ταξίδια και γυρνάει όλο τον κόσμο. Το 1930, γνωρίζει και παντρεύεται τον σερ Μάξ Μαλόουν, αρχαιολόγο, τον οποίο ακολουθεί σε πολλές ανασκαφές του στη Μέση Ανατολή. Εκεί έχουν τόπο δράσης και πολλά από τα μυθιστορήματά της.

Τα βιβλία της, πούλησαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στην Αγγλία και άλλα τόσα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πολλά από τα έργα της επίσης, μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και τη τηλεόραση. Κάθε φορά που τελείωνε ένα βιβλίο της, προσπαθούσε να καταλάβει ποιος από τους ήρωες της, φαινόταν λιγότερο ύποπτος. Ύστερα, άλλαζε κάποια στοιχεία της πλοκής με σκοπό να τον ενοχοποιήσει. Πέθανε από φυσικά αίτια, το 1976, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια συλλογή μυθιστορημάτων και τη φήμη της σπουδαιότερης συγγραφέως του είδους της. Τη μέρα του θανάτου της, κάποια θέατρα της Αγγλίας –όπως του West End-  έκλεισαν τα φώτα τους, ως ένδειξη πένθους, για μία ώρα.


Ελένη Καππέ

Τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με κατεύθυνση στην Ιστορία της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννημένη το 1996 στην Αθήνα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται εδώ και χρόνια με τη προσφορά εθελοντικού έργου σε ευπαθείς ομάδες. Στόχος της είναι μια ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της ιστορίας καθώς και ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο. Σημαντικότερο, θεωρεί το να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, ανιδιοτελώς. Η ευγνωμοσύνη στα μάτια τους είναι η μεγαλύτερή της ανταμοιβή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.