24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΛίβελος, της 12ης Ιανουαρίου

Λίβελος, της 12ης Ιανουαρίου


Του Αλέξανδρου Ραπακούσιου,

Λύσεις

Τα χρωματικά μας γούστου γαλανόλευκα συννεφάκια, αφενός δημιουργούν την αίσθηση ενός safe space, αφετέρου καλλιεργούν ανούσιες αυταπάτες ενόψει της νεοδιαμορφωθείσας κατάστασης των διμερών ζητημάτων με την Τουρκία. Η υπογραφή της συμφωνίας για το νέο αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας (TurkStream), επικοινωνήθηκε ως η άμεση απάντηση του ιδιόμορφου μπλοκ στον πλέον οικείο, σε εμάς, αγωγό EastMed. Τη στιγμή που η «διεθνής απομόνωση» της γειτονικής χώρας κατακρημνίζεται από τις ίδιες τις εξελίξεις, είτε υπό τη μορφή της ρωσοτουρκικής συνεργασίας, είτε μέσω των φιλοφρονήσεων Τραμπ προς το πρόσωπο του Ερντογάν, η ελληνική πλευρά κινδυνεύει να καταστεί πλήρως παθητική στη Μεσογειακή ρουλέτα, η πολυπλοκότητα της οποίας και ιδίως, η ποσότητα των εθνικών, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων που τζογάρονται σ’ αυτήν, αφήνει μικρά περιθώρια επικράτησης εθνικά ιδεατών λύσεων. Οι τουρκικές αμφισβητήσεις νοτίως της Κρήτης, πολυετές εγχείρημα προσεκτικά σχεδιασμένο, ήρθαν για να μείνουν, ενώ απόψεις «χαμηλού πήχη» περί κοινής εκμετάλλευσης του Αιγαίου, ακούγονται ολοένα και συχνότερα, πλέον κι από επίσημα χείλη βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας (Μπ. Παπαδημητρίου, 02/01/2020).

Δούναι

Γι’ αυτό και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες έφερε ιδιαίτερη βαρύτητα. Η επίσκεψη τελικώς έλαβε τη μορφή βόλτας για ψώνια· εκ μέρους της ελληνικής αποστολής, εκφράστηκε η θέληση για τη διάθεση τριών δις € για την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών και την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, ενώ επισημοποιήθηκε και η κοινή προσέγγιση των δύο χωρών αναφορικά με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην Ελλάδα, ζήτημα γύρω από το οποίο εκτυλίσσεται εδώ και καιρό μία άτυπη κόντρα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας· η σύγκρουση φαίνεται πως πλέον λήγει με νίκη της πρώτης πλευράς. Παράλληλα, αποκλίνοντας από την ευρωπαϊκή γραμμή, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ανοικτά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πρόσφατη δολοφονική επίθεση κατά του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί, επίθεση όπου ακόμη και έμπειροι ακαδημαϊκοί–βουλευτές του κόμματός του, κατατάσσουν εκτός Διεθνούς Δικαίου (Α. Συρίγος, 09/01/2020).

Λαβείν

Στον αντίποδα όλων αυτών, προσφέρθηκε η σιωπή του Αμερικανού Προέδρου σε όλες τις answer-bait διατυπώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε ό,τι αυτές αφορούσαν την Ανατολική Μεσόγειο και το Σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης. Αυτός ήταν άλλωστε και ο κύριος σκοπός της ελληνικής πλευράς, όπως εκφράστηκε από τα non paper του κυβερνητικού εκπροσώπου πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ· δηλαδή, η λεκτική καταδίκη των εντεινόμενων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και της αμφισβήτησης της ελληνικής ΑΟΖ, εκ μέρους του Ντ. Τραμπ. Σκοπός που εφόσον δεν επετεύχθη, κατατάσσει τους πανηγυρισμούς –για λόγους εσωτερικού ακροατηρίου– στην κατηγορία των ανυπόστατων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, το θέμα που μας απασχόλησε την επομένη· τα αγγλικά του Κυρ. Μητσοτάκη. Και εδώ πράγματι, δε χωράνε υποκειμενισμοί· τα αγγλικά του Πρωθυπουργού ήταν έξοχα. Σε όλη τη διάρκεια των 75 δευτερολέπτων που μίλησε.

Σκηνοθεσία

Στα θετικά, αποφεύχθηκαν παλαιές γραφικότητες πρώην Πρωθυπουργών για τον «διαβολικό αλλά για καλό λόγο» Τραμπ. Εξάλλου, το σκηνοθετικό στήσιμο της συνάντησης, για το οποίο η ελληνική πλευρά ούσα στο ρόλο του προσκεκλημένου δεν είχε λόγο, ήταν προδιαγεγραμμένο ως προς τα αποτελέσματά του: το θέμα του Ιράν ήταν καυτό, πρωταγωνιστής ο διαχρονικά αλλοπρόσαλλος Τραμπ και κομπάρσοι οι άκρως πεινασμένοι δημοσιογράφοι, έτοιμοι να πασάρουν τις προεδρικές ατάκες στα καυστικά late night shows της αμερικανικής τηλεόρασης. Άλλωστε, ο καλεσμένος οφείλει να κινείται αναλόγως του manual του οικοδεσπότη κι έτσι, το περιθώριο μιας on camera εντονότερης αντίδρασης ή ευγενικού «εκβιασμού» μιας λεκτικής καταδίκης της τουρκικής συμπεριφοράς τέθηκε ορθώς εκτός ρεαλιστικού πλαισίου. Τελικά οι ισαποστάκηδες (σ.σ. εκείνοι που δεν αξιολογούν ούτε ως θρίαμβο, μήτε ως φιάσκο την επίσκεψη), όσο κι αν παραδοσιακά η αναγωγή διαφόρων θεμάτων στο άλλοτε εξωραϊστικό κι άλλοτε ξεπλυματικό δόγμα τους των ίσων αποστάσεων καταντά πληκτική έως άδικη, έχουν δίκιο.

Προϋπηρεσία

Στο σημαντικότερο νέο της εβδομάδας, η Νέα Δημοκρατία προχωρά στην ίδρυση Παρατηρητηρίου Fake News, με στόχο την αποδόμηση των ψευδών ειδήσεων που στοχεύουν την παράταξη. Η κίνηση αυτή αξιολογείται ως απολύτως θετική σε μία εποχή όπου η παραπληροφόρηση ξεχειλίζει, τόσο από παραδοσιακά, όσο και από νέας μορφής μέσα ενημέρωσης. Ο Λίβελος, επιβραβεύοντας την προσπάθεια που καταβάλει η κυβερνώσα παράταξη προς την κατεύθυνση της πάταξης του φαινομένου, λαμβάνει το θάρρος να προτείνει για την προεδρία του Παρατηρητηρίου τον άκρως επιτυχημένο στο είδος, κ. Γεωργιάδη. Για την οικονομία του χρόνου, η προϋπηρεσία του εκτείνεται από τα ΟΥΚ που «έσωσαν τον Τσίπρα στις Μαλδίβες», τον τόπο γέννησης του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ή ακόμη μεγαλύτερες, διαχρονικές επιτυχίες, όπως το ότι «ο Φίλης καταργεί τα φωνήεντα από την ελληνική γλώσσα».

Timing

Φυσικά, η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Αν δεν προέκυπταν σοβαρότερα ατοπήματα του νυν Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η λίστα θα ξεδιπλωνόταν σε πολλές ακόμα λέξεις. Για παράδειγμα, η πρόσφατη υποστήριξή του σε πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας αναφορικά με τις αμβλώσεις (δημοσίευμα βασισμένο σε στατιστικά στοιχεία της σχολής του Στέφανου Χίου) πλημμύρισε με αισιοδοξία τις γυναίκες της χώρας, ικανοποιημένες από το γεγονός πως άποψη για το σώμα τους απέκτησε πλέον και ο κ. Γεωργιάδης. Εχθές, επιπροσθέτως, την ώρα της είδησης για τις προσπάθειες διάσωσης σκάφους με πρόσφυγες κοντά στους Παξούς (με τελικό απολογισμό δώδεκα νεκρούς) ο Υπουργός επέλεξε το κατάλληλο timing για τη διαπίστωση περί «ομαδικής προσπάθειας αλλοίωσης της χώρας».

Ποιμενικός

Η αξιωματική αντιπολίτευση βλακωδώς απαίτησε να σχολιαστεί η δήλωση του κ. Γεωργιάδη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Κι αυτό, διότι οι ρόλοι στο κυβερνητικό κόμμα έχουν διαμοιραστεί εδώ και καιρό, υπό τις σαφείς οδηγίες του Κυρ. Μητσοτάκη. Για τις ανάγκες του παραδείγματος, φανταστείτε το κάθε κόμμα ως ένα μεγάλο κοπάδι. Το εκάστοτε κοπάδι διακρίνεται από όρια και κυρίως, από ένα διακαή πόθο να εμποδιστεί η φυγή των μελών του εκτός αυτού. Στα δεξιά του γαλάζιου κοπαδιού, ασκεί καθήκοντα καθαρόαιμου Ποιμενικού ο Υπουργός, τα γαβγίσματα του οποίου συγκρατούν τα υπερσυντηρητικά, ξενοφοβικά μέλη του κοπαδιού εντός των τιθέμενων ορίων. Το ρητό λέει πως καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Ωστόσο, κρίνεται προτιμότερο η επικέντρωση του Υπουργού στο έργο που του έχει ανατεθεί. Το δυσοίωνο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, οι σβηστές μπουλντόζες στο Ελληνικό, η πτώση των εξαγωγών κατά 11,4% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (Οκτώβριο-Νοέμβριο), καθώς και οι κορδέλες που κόβει ο Υπουργός, προς το παρόν σε ανακαινίσεις μαγαζιών με τσάντες, επιτάσσουν την αναβολή των καίριων –για την παράταξη– ποιμενικών του καθηκόντων και την επιστροφή του στο δύσκολο και απαραίτητο έργο της ανάταξης και θωράκισης της ελληνικής οικονομίας.


Αλέξανδρος Ραπακούσιος

Είναι τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και ευρωπαϊκά μοντέλα προσομοίωσης, ενώ το ενδιαφέρον του εντοπίζεται, εκτός των διεθνών σχέσεων, στην πολιτική επικοινωνία και τη δημοσιογραφία. Μεγάλο κεφάλαιο αποτέλεσε η διετής συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της SAFIA, από όπου και αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες και φιλίες. Μέσω του OffLine Post, αρθρογραφεί κυρίως για την εγχώρια πολιτική σκηνή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Ραπακούσιος
Αλέξανδρος Ραπακούσιος
Είναι τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και ευρωπαϊκά μοντέλα προσομοίωσης, ενώ το ενδιαφέρον του εντοπίζεται, εκτός των διεθνών σχέσεων, στην πολιτική επικοινωνία και τη δημοσιογραφία. Μεγάλο κεφάλαιο αποτέλεσε η διετής συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της SAFIA, από όπου και αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες και φιλίες. Μέσω του OffLine Post, αρθρογραφεί κυρίως για την εγχώρια πολιτική σκηνή.