22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΦιλοσοφίαNew Year’s Resolution: Αν όχι τώρα, πότε;

New Year’s Resolution: Αν όχι τώρα, πότε;


Του Στέφανου Σταγάκη,

Λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου και όλοι είμαστε, λιγότερο ή περισσότερο, ζαλισμένοι απ’ το φαΐ, ικανοποιημένοι από το ευχάριστο διάλειμμα που ονομάζεται Χριστούγεννα, και πάνω-κάτω έτοιμοι να ξεκινήσουμε άλλη μια χρονιά. Μια χρονιά που είναι, όπως όλες, πολλά υποσχόμενη. Πόσα σχέδια έχουμε, πόσες σκέψεις ήδη κάναμε, τι περιμένουμε να συμβεί μέσα στο 2020; Μέρος αυτών των σκέψεων είναι κι αυτό που ονομάζουμε «αποφάσεις για τη νέα χρονιά» ή «new year’s resolution». Όλοι ξέρουμε αυτές τις αποφάσεις που, κατά γενική ομολογία είναι παρόμοιες σε όλους. Πιο κοινότυπη απ’ όλες είναι η απόφαση ότι «με τη νέα χρονιά θα τρώω λιγότερο και θα ασκούμαι περισσότερο».

Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις κατά τα άλλα φιλόδοξες αποφάσεις μας για τη νέα χρονιά ναυαγούν. Η καθημερινότητα μας αποδεικνύει τη δυσκολία του να μείνουμε πιστοί σε αυτά που μόλις πριν λίγες μέρες υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας. Δεν είναι και εύκολο να τρέχεις στο γυμναστήριο όταν δουλεύεις 8 ώρες ή αρχίζει η εξεταστική σου, ή και τα δύο μαζί. Ούτε είναι εύκολο να ξεκινήσεις να μαθαίνεις ισπανικά όταν δεν προλαβαίνεις καλά καλά να πάρεις ανάσα από το φορτωμένο πρόγραμμά σου. Αυτό που λέω είναι ότι μπορεί οι προθέσεις μας είναι οι καλύτερες δυνατές όταν αποφασίζουμε για τη νέα χρονιά, αλλά εν τέλει κάπου, κάπως χανόμαστε.

Τι χρειάζεται να γίνει, λοιπόν, ώστε να κρατήσουν αυτές οι αποφάσεις μας και τελικά να πετύχουν; Βασικά, πιστεύω ότι η επιτυχία ή η αποτυχία τους δεν έχει να κάνει τόσο με το περιεχόμενο, όσο με τη χρονική στιγμή. Δεν μπορώ να καταλάβω, δηλαδή, γιατί η 1η Ιανουαρίου είναι πιο κατάλληλη ημερομηνία για να ξεκινήσουμε κάτι. Ναι, ξέρω, είναι η αρχή του χρόνου, αισθανόμαστε έμπνευση, παρακίνηση και φιλοδοξία για αυτό που έρχεται, αλλά, μήπως εν τέλει αυτό μας υπερφορτώνει; Προτιμότερο είναι να ξεκινήσουμε κάτι σοβαρά όταν αισθανθούμε έτοιμοι, παρά αναγκαστικά, επειδή τώρα άλλαξε ο χρόνος. Για αυτό, για μένα δεν έχει σημασία αν θα γραφτούμε στο γυμναστήριο στις 2 Ιανουαρίου ή στις 24 Σεπτεμβρίου. Πιο πολλή σημασία έχει να καταπιαστούμε με αυτό που θέλουμε όταν το έχουμε πάρει πραγματικά απόφαση και είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε τον χρόνο μας για να επιτύχουμε τον στόχο μας.

Για να μην υπάρξει μπέρδεμα, οι αποφάσεις για τη νέα χρονιά δεν είναι κακό να γίνονται. Ίσα ίσα, μας δίνουν κίνητρο να μπούμε δυναμικά στο νέο χρόνο. Απλώς, ίσως χρειάζεται λίγο πιο λεπτομερής σχεδιασμός. Το ότι είναι απόφαση για τη νέα χρονιά δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνει αμέσως. Άλλωστε, μπορεί να χρειάζεται σκέψη, υπολογισμός, κοστολόγηση. Αν θέλουμε να πάμε τρία ταξίδια στο εξωτερικό μέσα στο χρόνο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε το πλάνο μας. Όπως και να έχει, μπήκαμε δυναμικά σε μια νέα χρονιά και μια νέα δεκαετία και ίσως, στην ανασκόπηση που κάναμε το Δεκέμβριο, εκπλαγούμε με τις αποφάσεις που πήραμε και τηρήσαμε.


Στέφανος Σταγάκης
Ζει στην Αθήνα και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μιλάει 4 ξένες γλώσσες και ασχολείται ενεργά με ευρωπαϊκά ζητήματα. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε πολλές σχετικές δράσεις και προγράμματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Σταγάκης
Στέφανος Σταγάκης
Ζει στην Αθήνα και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μιλάει 4 ξένες γλώσσες και ασχολείται ενεργά με ευρωπαϊκά ζητήματα. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε πολλές σχετικές δράσεις και προγράμματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.