12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Έντμουντ Χίλαρι

In Memoriam: Έντμουντ Χίλαρι


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Σέρ Έντμουντ Χίλαρι ήταν Νεοζυλανδός ορειβάτης και εξερευνητής, ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε και πάτησε στο Όρος Έβερεστ μαζί με τον οδηγό του Νορκγέι. Είχε τιμηθεί με τους τίτλους του Ιππότη της Περικνημίδας, του μέλους του Τάγματος της Νέας Ζηλανδίας και Ιππότη-Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Χίλαρι γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1919 και το πρώτο του επάγγελμα υπήρξε η μελισσοκομία, στο οποίο υπήρξε και πολύ πετυχημένος. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος τον βρήκε να μάχεται στα εφιαλτικά και εξοντωτικά πεδία των μαχών του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού. Ύστερα από την απόλυση του και το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην γενέτειρα του, στο Όκλαντ, παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.

Το 1953 υπήρξε η μεγάλη στιγμή της ζωής του. Ο Έντμουντ Χίλαρι έτρεφε μεγάλη αγάπη για τα όρη, την πεζοπορία και ειδικά την πρωτοπόρα πεζοπορία σε επικίνδυνα και δύσβατα μέρη ανά τη γη. Ύστερα από αρκετή σκέψη αποφάσισε να λάβει μέρος στην Αγγλική αποστολή που πρώτη «κατέκτησε» το όρος Έβερεστ, σπάζοντας το ρεκόρ κατάκτησης της μεγαλύτερης κορυφής του όρου Ιμαλάια. Ο Χίλαρι ήταν μόλις τριάντα τρία χρονών. Στις 29 Μαΐου μαζί με τον οδηγό του Νόργκει πατούσαν την κορυφή του όρους. Περιέγραψε το κατόρθωμα του ως μια προσπάθεια να φτάσεις στο φεγγάρι χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας. Όμως ο Χίλαρι πεισματικά αρνούνταν ότι ο ίδιος υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στην απάτητη και άγρια κορυφή, ενώ το παραδέχθηκε μόλις το 1986, ύστερα από τον θάνατο του Νεπαλέζου οδηγού του.

Οι διακρίσεις του όμως δεν τελειώνουν εδώ χάρη στο ασίγαστο εξερευνητικό πνεύμα του. Κατά τα έτη 1957 – 1958 ο Χίλαρι ήταν από τους αρχηγούς της αποστολής που για πρώτη φορά διέσχισε από ξηράς την Ανταρκτική Ήπειρο, από τη μία άκρη ως την άλλη.

Το 2007 ταξίδεψε στη βάση Σκότ της Αμερικής μαζί με την επικεφαλής πρωθυπουργό Έλεν Κλάρκ. Στις 22 Απριλίου όμως του 2007 και ενώ βρισκόταν σε ένα ακόμα ταξίδι στο Καντμαντού ύστερα από πτώση υπέστη τραύματα και νοσηλεύτηκε έπειτα από την επιστροφή του στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Έντμουντ Χίλαρι πέθανε στις 11 Ιανουαρίου του 2008 έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.