17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤεχνολογίαΗ εικονική ζωή των ανθρώπων

Η εικονική ζωή των ανθρώπων


Της Αγγελικής Κουτουφά, 

Το διαδίκτυο αποτελεί μια σύγχρονη μορφή επικοινωνίας για όλους τους ανθρώπους. Από τις πλέον μικρότερες ηλικίες μέχρι και τις μεγαλύτερες. Η εξέλιξη του διαδικτύου τοποθετείται το 1950 στην Αμερική κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Εκεί δημιουργήθηκε η υπηρεσία Advanced Reasearch Project Agency (ARPA). Στόχος της οποίας ήταν η δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνιών το οποίο θα ήταν χρήσιμο εκείνη την εποχή σε περίπτωση που οι τηλεπικοινωνίες ήταν εκτός λειτουργίας κατά την διάρκεια του πολέμου.

O Licklider το 1962 ως επιστήμονας του τεχνολογικού πανεπιστημίου Μασαχουσέτης πρότεινε την δημιουργία ενός «γαλαξιακού δικτύου». Η αποστολή του ήταν να επιτευχθεί ένα Παγκόσμιο Δίκτυο που οι υπολογιστές θα ήταν συνδεδεμένοι μεταξύ τους και θα πραγματοποιείται μετάδοση πληροφοριών.

Από την δεκαετία του 2000 μέχρι και σήμερα, η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς. Επιτρέπει σε κάθε χρήστη να μιλά από απόσταση, να ανταλλάσσει φωτογραφίες, βίντεο και να συνδέεται ο καθένας από το κινητό του ή από άλλη ψηφιακή συσκευή. Η ραγδαία ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογιών όπως για παράδειγμα τα κινητά ή τα tablets καθιστούν την χρήση του διαδικτύου ένα κομμάτι της ζωής του ανθρώπου. Το διαδίκτυο είναι πλέον μέσο πληροφόρησης άλλα και ψυχαγωγίας. Η καθημερινή του χρήση όμως προσφέρει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο όπως προβλήματα σε ατομικό επίπεδο (προβλήματα υγείας) όσο και σε κοινωνικό (διαπροσωπικές σχέσεις).

Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως πως επηρεάζει αρνητικά τον άνθρωπο σε πολλούς τομείς της ζωής του. Κύριο πρόβλημα ωστόσο αποτελεί το γεγονός πως οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από το διαδίκτυο απομονώνονται στον εαυτό τους και διώχνουν όλο τον κοινωνικό τους περίγυρο· οικογένεια, φίλους, συντρόφους. Στην Ελλάδα το 2008 η υπερβολική χρήση διαδικτύου στον εφηβικό πληθυσμό έφθανε το 8,6% και από τότε αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Ένας άνθρωπος μπορεί να θεωρηθεί εθισμένος στο διαδίκτυο εάν έχει κάποια «συμπτώματα». Για παράδειγμα πολλοί σκέφτονται συνεχώς ποτέ θα είναι ενεργοί στο facebook ή πότε θα ανεβάσουν κάποιο στόρι για να δείξουν πως περνάνε. Είναι απορροφημένοι συνεχώς στο κινητό και δεν τους νοιάζει ο πραγματικός κόσμος άλλα μόνο ο εικονικός. Νιώθουν ανησυχία και κυκλοθυμία εάν σταματήσουν να το χρησιμοποιούν τόσο συχνά. Πολλές φορές μπορεί να έχουν θέσει σε κίνδυνο κάποια σχέση είτε φιλική, είτε οικογενειακή, είτε ερωτική εξαιτίας του.

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ζουν μέσα σε μια κοινωνική ομάδα όπου θα μπορούν να ανταλλάσσουν τις ίδιες αντιλήψεις, να το χρησιμοποιήσουν για να βρουν την δική τους ταυτότητα. Ερευνητές δείχνουν πως οι περισσότεροι νέοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αυτοί που ψάχνουν ακόμα να βρουν τον εαυτό τους και την ταυτότητά τους. Μέσω του διαδικτύου πλέον οι νέοι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να εκφράσουν αδυναμίες και ανησυχίες στους συνομήλικούς τους. Αυτό όμως πολλές φορές είναι ανησυχητικό καθώς οι άνθρωποι δεν πρέπει να ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα αλλά στην αληθινή ζωή.


Αγγελική Κουτουφά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 με καταγωγή από το Ληξούρι, Κεφαλλονιάς. Αποφοίτησε το 2018 από το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου και έκτοτε σπουδάζει Δημοσιογραφία στην σχολή Ant1MediaLab. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέα μέρη.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.