23.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΤα μεγαλύτερα challenges της δεκαετίας που έφυγε

Τα μεγαλύτερα challenges της δεκαετίας που έφυγε


Της Πένυς Πανούση,

Η δεκαετία των 2010s και συνάμα η άνοδος της τεχνολογίας, επέτειναν τη μεγιστοποίηση της παγκοσμιοποίησης, η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με την εξέλιξη του ιντερνετικού πεδίου και την ολοένα αυξανόμενη άνοδο των social media. Σκαρφιζόταν κάποιος μια πρόκληση-παιχνίδι και καλούσε το κοινό του στα social media να δοκιμάσει και εκείνο. Πολλοί ήταν εκείνοι που έλαβαν την πρόκληση και δεν έχασαν στιγμή να ανεβάσουν στους λογαριασμούς τους, αστείες φωτογραφίες και βίντεο, ώστε να δείξουν τα αποδεικτικά στοιχεία της συμμετοχής τους. Τα challenges αγαπήθηκαν και δοκιμάστηκαν σε πολλές χώρες παγκοσμίως, από διάσημους και μη. Προκάλεσαν στιγμές χαράς, γέλιου, επίμονης προσπάθειας, αλλά και επέτειναν το ομαδικό πνεύμα. Ο καθένας ήθελε να ανεβάσει το καλύτερο βίντεο/τη καλύτερη φωτογραφία, να γίνει viral και να ξεχωρίσει ως εκείνος που το έκανε καλύτερα. Κάποια challenges άφησαν τόσο πολύ το αποτύπωμά τους, που το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι τα δοκίμασαν, δεν πρόκειται να τα ξεχάσουν. Ας δούμε μερικά challenges που άφησαν το στίγμα τους παρακάτω.

The Planking Challenge (2010/2011)

Η πρόκληση της «σανίδας» προσέδωσε άπλετο γέλιο στις αρχές της δεκαετίας. Πιθανόν, η χώρα που προήλθε αυτού του είδους η πρόκληση να ήταν η Αμερική. Στο συγκεκριμένο challenge, καλούνταν ο καθένας να παραμείνει για αρκετή ώρα σε στάση σανίδας στο πιο δύσκολο σημείο. Εκείνος, ο οποίος θα κατάφερνε να σταθεί με τη συγκεκριμένη μορφή για πολλή ώρα στο πιο δύσκολο σημείο που θα μπορούσε να καθίσει άνθρωπος, θα ήταν ο παγκόσμιος νικητής αυτής της ιδιαίτερης πρόκλησης. Το συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο αναμεταδόθηκε από χώρα σε χώρα βρήκε πολλούς ενδιαφερόμενους, οι οποίοι δέχτηκαν την πρόσκληση και σκαρφάλωσαν ακόμα και στα πιο σοκ σημεία όπως, η πανύψηλη ταμπέλα πασίγνωστου ταχυφαγείου. Δοκίμασαν τα όρια και τις αντοχές τους, σε σημείο που κόβεται η ανάσα.

The Cups Challenge (2013)

Η τραγουδιστή και παράλληλα μουσικοκινητική πρόκληση που διαδραματίστηκε το 2013. Αφορμή υπήρξε το τραγούδι της Annas Kendrick και κατά κύριο λόγο το videoclip, στο οποίο η ίδια δημιουργεί ρυθμό με τα χέρια της και τα ποτήρια, ενώ παράλληλα τραγουδάει λέγοντας “you’re gonna miss me when I’m gone” («θα σου λείψω, όταν συνειδητοποιήσεις την απουσία μου»). Την ίδια στιγμή παρασέρνεται και ο υπόλοιπος κόσμος στο videoclip και μπαίνει στο ρυθμό. Αυτή η πρόκληση, μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς για να αποδώσεις τις κινήσεις σου και το τραγούδι σωστά, πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και σίγουρα θα χρειαστείς αρκετές προσπάθειες για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να πώς γίνεται ένα τραγούδι ερωτικής απογοήτευσης, πρόκληση!

The Harlem Shake (2013)

Ένα τραγούδι, μία μουσική, μία κίνηση, ένας χαβαλές που χαράχθηκε στη μνήμη όσων δέχθηκαν την πρόκληση. Ακόμα και τώρα ξαφνικά, μετά από καιρό να ακούσει κάποιος αυτήν τη μουσική θα μπει κατευθείαν στο ρυθμό. Το Harlem Shake ή αλλιώς Coloterorita, έγινε παγκοσμίως viral και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους κάθε λογής ανθρώπων. Για μία μεγάλη περίοδο, ήταν ένα κατεξοχήν κομμάτι που παιζόταν σε πάρτι και οι νέοι δεν έχαναν λεπτό να το χορεύουν. Η κινησιολογία του είναι λίγο ιδιαίτερη. Αρκετά κουνιστή, σπασμωδική και με συγκεκριμένο τέμπο χωρίς ιδιαίτερες εναλλαγές. Στην αρχή πιο σιγά και μετά δυναμικά. Το Harlem Shake, χορευόταν ομαδικά, με πολλούς ανθρώπους μαζί. Ήταν κατεξοχήν ομαδική πρόκληση και όχι ατομική. Ίσως αυτός να ήταν και ένας λόγος που αγαπήθηκε πολύ. Μαζεμένοι όλοι σε ένα σημείο, κάνοντας ο καθένας τη δουλειά του ·στο κέντρο βρισκόταν ένας ο οποίος άρχιζε να χορεύει, φορώντας μια διαφορετική ενδυμασία, σε σύγκριση με τους άλλους για να ξεχωρίζει. Όταν ανέβαινε ο ρυθμός και έμπαινε το ρεφρέν, όλοι ξαφνικά χόρευαν δια μαγείας, μαζί με μη συσχετιζόμενα αντικείμενα, τα οποία και δεν είχαν πριν όπως λούτρινα, ή ενώ προηγουμένως φορούσαν καθημερινά ρούχα, αμέσως μετά εμφανίζονταν μασκαρεμένοι ή πιο ‟ελαφριά’’ ντυμένοι… Τα challenges, ήταν αμέτρητα και χορεύτηκαν σε γήπεδα, σπίτια, εξωτερικούς χώρους, σε χώρους εργασίας ·ακόμα και οι ένστολοι έλαβαν μέρος σ’ αυτήν την μοναδική, αξέχαστη και αστεία πρόκληση. Yo Harlem Shake!!

Ice Bucket Challenge (2014)

Στην συγκεκριμένη ιδιαίτερη και «δροσερή» πρόκληση, εκείνος που θα δεχόταν την πρόκληση από κάποιον άλλον και θα απαντούσε με θάρρος, θα δεχόταν να τον καταβρέξουν με μια λεκάνη παγωμένο νερό, όντας ο ίδιος ακίνητος, χωρίς να δραπετεύσει απ’ το τσουχτερό νερό που τον περιέλουζαν. Δύσκολη και λίγο επικίνδυνη πρόκληση για όσους αρρωσταίνουν εύκολα. Γιατί, μπορεί να είναι δροσιστικό το κρύο νερό το καλοκαίρι, αλλά αν κρυώσεις… Ένα challenge για τους τολμηρούς και για όσους ήθελαν να δοκιμάσουν λιγάκι τις αντοχές τους. Έγινε πολύ σύντομα viral και οι απαντήσεις σ’ αυτήν την πρόκληση ήταν πολλές.

Condom Challenge (2015)

Μία τρελή ιδέα έγινε Viral το 2015 με κάτι «μπαλονάκια». Να φουσκώσει ο ένας ένα προφυλακτικό με όσο περισσότερο νερό γίνεται και να του το ρίξει με κάθετη κλίση στο κεφάλι του άλλου. Επιτυχία θα είναι όταν το συγκεκριμένο υλικό καταφέρει και «καθίσει» γύρω απ’ το κεφάλι του ανθρώπου. Πολλές προσπάθειες χρειάστηκαν μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα… και πολλά μπουγελώματα, ολίγον ασφυχτικά, έπεσαν.

Dab Challenge (2015)

It’s a Dab Challenge! Ας κάνουμε ένα Dab όλοι μας. Έγινε viral η κίνηση του κεφαλιού με το χέρι. Όλοι μάθαμε για το Dab και όλοι το κάναμε σε λίγο άσχετες στιγμές, μιας και ο σκοπός του είναι να γίνεται χωρίς νόημα. Η επιρροή του όμως ήταν μεγάλη στο διαδικτυακό κοινό, καθώς ενέπνευσε και πολλούς, οι οποίοι ασχολούνται με τη σάτιρα και το λεγόμενο meme εικόνων και φωτογραφιών.

The Mannequin Challenge (2016)

Μία πρόκληση που έβαλε φωτιά στα social media το 2016. Όσοι απάντησαν στην πρόκληση, έπρεπε να μείνουν ακίνητοι, έχοντας πάρει μία πόζα ή έχοντας παγώσει σε μία συγκεκριμένη στάση ή στιγμή της ζωής τους, παίρνοντας παγωμένες εκφράσεις. Σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Η πρόκληση είναι να παραμείνεις ίδιος στη στάση και έκφραση που επέλεξες, όσο περνάει κάποιος και σας τραβάει βίντεο. Το συγκεκριμένο challenge, έλαβε χώρα σε μέρη με πολύ κόσμο, καθώς όσο περισσότερα «αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα και ανέκφραστα», τόσο πιο αστείο φάνταζε. Αυτή η πρόκληση, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από μαθητές και διαδραματίστηκε σε πολλά σχολεία.

Bottle Flipping (2016)

Μία επίμονη και χρονοβόρα πρόκληση το bottle flipping, καθώς έπρεπε να γυρίσεις ανάποδα με φόρα ένα μισογεμάτο μπουκάλι με νερό και να το καταφέρεις με την σωστή κίνηση να κάτσει στο έδαφος -ή και σε οποιοδήποτε σημείο- και όχι να πέσει. Ένα challenge αφιερωμένο στους υπομονετικούς.

The Floor Is Lava Challenge (2017)

Μία τρελή πρόκληση, επινοήθηκε το 2017. Ενώ κάποιος περπατάει αμέριμνος, όταν ακούσει κάποιον να φωνάζει ότι το πάτωμα που περπατάει έχει κατακλυστεί με φωτιά, αμέσως ο άλλος πρέπει να τρέξει και να χωθεί με βουτιά σε οποιοδήποτε μέρος μακριά απ΄ το δάπεδο. Ακόμα και σε θάμνους. Μία πρόκληση εξαιρετικά αφιερωμένη στους υποχόνδριους αλλά και στους τολμηρούς.

In My Feelings Challenge (2018)

Πολυαγαπημένο τραγούδι του Καναδέζου τραγουδιστή Drake, το οποίο έχει διαδοθεί και χορευτεί σχεδόν απ’ τον καθένα μας. Δεν άργησε όμως να έρθει και η πρόκληση, η οποία και ξεκίνησε πρώτα από διάσημους. Όσο ακούγεται το τραγούδι στο αυτοκίνητο, ο ένας βγαίνει απ’ το αυτοκίνητο, αφήνοντας το τιμόνι και χορεύοντας όσο το αυτοκίνητο κινείται, ενώ ο συνοδηγός τον τραβάει βίντεο. Ένα challenge για όσους τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας!

Bottle Cup Challenge (2019)

Μία δύσκολη πρόκληση κλείνει τη δεκαετία. Στερεώνοντας ένα μπουκάλι σε ένα σταθερό σημείο, καλείστε να ανοίξετε το καπάκι με το πόδι σας ή και με οποιοδήποτε άλλο μέσο δίχως να το ξεβιδώσετε με το χέρι σας, κάνοντας μια επιδέξια σβούρα. Ιδιαίτερο challenge, απευθύνετε στους εξαιρετικά υπομονετικούς, που θα προσπαθήσουν μέχρι να απαντήσουν σε μία τέτοιου είδους πρόκληση. Μεγάλη απήχηση υπήρξε και από διάσημα πρόσωπα, καθώς η πρόκληση, στάθηκε πολύ ενδιαφέρουσα όπως φάνηκε.

Μεγάλος ο αριθμός των προκλήσεων της παρελθούσας δεκαετίας. Αναμένουμε απ’ τη νέα δεκαετία, εξίσου πολλά και διασκεδαστικά.


Πένυ Πανούση

Γεννημένη στις 16 Ιουνίου του 2000 στην Αθήνα με καταγωγή απ’ την Αρκαδία. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Κόρινθο. Στα γενικά ενδιαφέροντά της, συγκαταλέγονται οι προσομοιώσεις συνεδρίων διεθνής κλίμακας, η μελέτη κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων, η ανάγνωση βιβλίων και η φιλοσοφία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πέννυ Πανούση
Πέννυ Πανούση
Γεννημένη στις 16 Ιουνίου του 2000 στην Αθήνα με καταγωγή απ’ την Αρκαδία. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Κόρινθο. Στα γενικά ενδιαφέροντά της, συγκαταλέγονται οι προσομοιώσεις συνεδρίων διεθνής κλίμακας, η μελέτη κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων, η ανάγνωση βιβλίων και η φιλοσοφία.