16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥγεία7 μύθοι για την υγεία σου που πρέπει να πάψεις να πιστεύεις!

7 μύθοι για την υγεία σου που πρέπει να πάψεις να πιστεύεις!


Της Ανδριάνας Γιαντούρη,

Πρόκειται για απόψεις που διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα και σταδιακά μετατράπηκαν σε αλήθειες. Ποιά είναι όμως όντως η αλήθεια και τι έχει να πει η επιστήμη;

  • Πρέπει να πίνουμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ 8 ποτήρια νερό τη μέρα!

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετράμε τα ποτήρια νερού που καταναλώνουμε καθημερινά! Άλλωστε ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες για υγρά, οι οποίες εξαρτώνται απ΄ το φύλο, το σωματικό βάρος, το κλίμα στο οποίο κατοικεί, τις δραστηριότητες που ακολουθεί σε καθημερινή βάση. Έρευνες αποδεικνύουν πως άνθρωποι που καταναλώνουν νερό μόνον όταν διψούν και αισθάνονται αφυδατωμένοι, εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ενυδάτωση και παραμένουν υγιείς.

  • Τρώγοντας το βράδυ αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος και αυξάνουμε το σωματικό μας βάρος!

Η αλήθεια είναι πως η κατανάλωση υδατανθράκων και λίπους τις βραδινές ώρες μπορεί να οδηγήσει σε αποθήκευση λίπους λόγω δράσης της ινσουλίνης, ως απάντηση στη γλυκόζη που παράγεται από τη διάσπαση της τροφής. Ωστόσο, οι θερμίδες παραμένουν θερμίδες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας τις προσλάβεις, βράδυ ή πρωί. Υπάρχει, λοιπόν, τεράστια εξάρτηση από τη διατροφή, καθώς και από το βαθμό άσκησης που ακολούθησες μέσα στη μέρα σου.

  • Τα εμβόλια είναι επιβλαβή για την υγεία μας!

Τα εμβόλια τίθενται συνεχώς σε αμφισβήτηση με πολλούς γονείς να μην τα επιλέγουν για τη θεραπεία των παιδιών τους. Είναι η συμπεριφορά αυτή δικαιολογημένη;

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα εμβόλια δημιουργούν κάποιες παρενέργειες οι οποίες όμως είναι ασήμαντες π.χ. λίγος πυρετός ή εξανθήματα στο σημείο που έγινε ο εμβολιασμός. Σπανιότερα προκαλούνται αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες απαιτούν τεράστια προσοχή από τους επαγγελματίες υγείας. Παρόλα αυτά, με τη χρήση εμβολίων, η ανθρωπότητα προστατεύτηκε από θανατηφόρες ασθένειες όπως φυματίωση, μηνιγγίτιδα, χολέρα, ηπατίτιδα και πολλές άλλες, ενώ σε περιόδους που ο φόβος για τα εμβόλια αυξανόταν, εμφανίζονταν ξανά κρούσματα. Για λόγους, λοιπόν, προστασίας είναι εύλογο να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά.

  • Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας!

Εδώ και χρόνια, επικρατεί η πεποίθηση πως χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας και πως όταν μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε και το υπόλοιπο 90% θα αποκτήσουμε νέες ικανότητες ως είδη, όπως να προβλέπουμε το μέλλον ή να διαβάζουμε τη σκέψη του διπλανού μας. Το μόνο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε όλα αυτά! Μια απλή απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου αρκεί για να επιβεβαιώσει πως ο εγκέφαλός μας είναι πάντα ενεργός με ορισμένες περιοχές να ενεργοποιούνται περισσότερο από άλλες στις εκάστοτε συνθήκες.

  • Τα φυσικά προϊόντα είναι πάντα τα καλύτερα!

Οι καταναλωτές προτιμούν τα φυσικά προϊόντα και οι βιομηχανίες τροφίμων το γνωρίζουν πολύ καλά! Ενώ, λοιπόν, πολλά προϊόντα όπως παγωτά, αναψυκτικά, σοκολάτες έχουν στην ετικέτα τους τη λέξη «φυσικό» η «οργανικό» προϊόν, η βιολογική τους αξία μάλλον μοιάζει μηδενική! Το αλάτι είναι φυσικό προϊόν και το ίδιο και οι τοξίνες. Πάντα, λοιπόν, προσέχουμε την ετικέτα, καθώς προϊόντα με βιολογικά υλικά μπορεί να είναι γεμάτα ακόρεστα λιπαρά, γλυκαντικά και πολλές άλλες «κενές» θερμίδες.

  • Η κολύμβηση μετά το φαγητό προκαλεί κράμπες!

Πρόκειται για ένα μύθο που ξεκίνησε από το 1910. Η οδηγία αυτή συμπεριλαμβανόταν στο βιβλίο “Boy Scout handbook” και προειδοποιούσε τα αγόρια να μην κολυμπούν, μέχρι και 90 λεπτά μετά το φαγητό, γιατί μπορεί να πνιγούν. Είναι εντυπωσιακό το πώς επικρατεί αυτή η άποψη εδώ και 100 χρόνια! Στην πραγματικότητα, όμως, η ποσότητα του αίματος που διατίθεται για την πέψη της τροφής στο στομάχι δεν είναι σημαντική για να προκαλέσει κράμπες οπουδήποτε στο σώμα μας.

  • Μπορείς να αποτοξινώσεις το σώμα σου!

Σχεδόν όλα τα προϊόντα περιποίησης σώματος και προσώπου αναφέρουν στην περιγραφή τους τη λέξη αποτοξίνωση (detoxify). Πρόκειται για μια βαθιά παρεξηγημένη λέξη που παρουσιάζει τεράστια απήχηση στους καταναλωτές. Γιατί και ποιός δε θα ήθελε να διώξει όλες τις τοξίνες απ’ το σώμα του και να εξασφαλίσει καλύτερο ύπνο ή περισσότερη ενέργεια…

Σε έρευνα που έγινε σε 15 προϊόντα περιποίησης, όπως scrub προσώπου, διαπιστώθηκε πως η λέξη αυτή χρησιμοποιούνταν για την αναφορά σε συνηθισμένες διαδικασίες όπως καθάρισμα ή εντριβή. Οι εταιρείες, μάλιστα, αδυνατούσαν να εξηγήσουν πώς τα προϊόντα τους έδιωχναν τις τοξίνες ή ποιές τοξίνες απομάκρυναν!

Υ.Γ. Η αποτοξίνωση χρησιμοποιείται στο νοσοκομείο σε περίπτωση βαριάς δηλητηρίασης και για τη θεραπεία των αλκοολικών.


Ανδριάνα Γιαντούρη

Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου '99 στην Κομοτηνή και σπουδάζει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά ενώ λατρεύει τα ταξίδια, έχοντας εξερευνήσει 10 Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής. Συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «EUROSCOLA» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου. Ασχολείται με το τρέξιμο, το Taekwondo και διάφορες εκδηλώσεις ιατρικού περιεχομένου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδριάνα Γιαντούρη
Ανδριάνα Γιαντούρη
Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου '99 στην Κομοτηνή και σπουδάζει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά ενώ λατρεύει τα ταξίδια, έχοντας εξερευνήσει 10 Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής. Συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «EUROSCOLA» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου. Ασχολείται με το τρέξιμο, το Taekwondo και διάφορες εκδηλώσεις ιατρικού περιεχομένου.