17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΛίβελος, της 5ης Ιανουαρίου

Λίβελος, της 5ης Ιανουαρίου


Του Αλέξανδρου Ραπακούσιου,

Κουβάς

… ή αλλιώς το σχέδιο των αστυνομικών επιχειρήσεων του τελευταίου πενταμήνου. Κι αυτό, διότι τα πρόσφατα περιστατικά, όχι μόνο αναδεικνύουν την παραπληροφόρηση που υιοθετεί η Αστυνομία σε παρόμοιου τύπου υποθέσεις (σε αυτήν του σκηνοθέτη Ινδαρέ, αρμόδιος αξιωματικός έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει, πως η απουσία δακτυλικών αποτυπωμάτων στην κατάληψη, συνεπάγεται πως τα μέλη της οικογένειάς του «μάλλον» φορούσαν διαρκώς γάντια), αλλά κυρίως, επειδή αποκαλύπτουν το μέγεθος της ανεπάρκειας, που λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά φιάσκου. Με άλλα λόγια, όταν ειδοποιείς τις κάμερες για να απαθανατίσουν την πάταξη των καταλήψεων, ξεσηκώνεις μία ολόκληρη περιοχή κι εν τέλει καταλήγεις με μηδενικές προσαγωγές «καταληψιών», φωτογραφίες αστυνομικής κακοποίησης στο σώμα του κ. Ινδαρέ, παραδοχή για εξ αποστάσεως χρήση «πλαστικής μπάλας» στη σύζυγό του και απειλή παραίτησης από τον Προεδρεύων, διακεκριμένο Νομικό της Επιτροπής για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας που συστήθηκε από το ίδιο το Υπουργείο, τότε ποιά λέξη κρίνεται καταλληλότερη πέραν αυτής στην επικεφαλίδα;

Συστάσεις

Και το βάθος (του κουβά πάντοτε) μεγαλώνει. Η δημοσιοποίηση του ανατριχιαστικού βίντεο με αστυνομικούς να καταβρέχουν με λάστιχο γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο έξω από αστυνομικό τμήμα, προκάλεσε την εκ των υστέρων έκδοση ανακοίνωσης από την ΕΛ.ΑΣ., μέσω της οποίας παραδέχθηκε κι επισήμως το περιστατικό. Επιπλέον, η δίχως επιπτώσεις συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας περί των αναγραφόμενων διακριτικών στη στολή των σωμάτων ασφαλείας, οδήγησε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. σε εσωτερικές συστάσεις για το υποχρεωτικό του χαρακτήρα της διάταξης, η παράβλεψη της οποίας καθιστά δυσχερή τη διαδικασία ταυτοποίησης των αστυνομικών, όποτε κι εάν αυτό απαιτείται. Σ’ αυτό το κλίμα, δεν προκαλούν έκπληξη οι πληροφορίες που διαρρέονται στον Τύπο για «πάγωμα» του σχεδίου εκκένωσης των καταλήψεων. Τα δίχως αποτελέσματα επικοινωνιακά αφηγήματα έχουν πράγματι αυτό το κακό· καταρρέουν γρήγορα. Μένει να δούμε προς τα πού θα μετατοπιστεί το νέο αφήγημα εσωτερικής κατανάλωσης, μιας και οι εξελίξεις στο εξωτερικό, δεν αφήνουν περιθώρια χάραξης σαφών διαχωριστικών γραμμών από την αντιπολίτευση.

Momentum

Στα της Μεσογείου, η υπογραφή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ασχέτως από ποιούς εξωγενείς δρώντες κι αν πατρονάρεται, δημιουργεί momentum ενόψει και των εξελίξεων στην περιοχή της Λιβύης. Βραχυπρόθεσμο, εάν κρίνουμε πως ο δρόμος για την κοστοβόρα κατασκευή κι αξιοποίησή του αναγνωρίζεται ως δύσκαμπτος και χρονικά μακρύς. Θετικά, επιπρόσθετα, αποτιμάται και η παρουσία των πρώην Υπουργών Ενέργειας, κ. Μανιάτη και κ. Σταθάκη, στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, αποδεικνύοντας, έστω και με φωτογραφικά ενσταντανέ, πως η απουσία τεχνητών πωλήσεων σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, προσθέτει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο στη διπλωματική φαρέτρα της εκάστοτε κυβέρνησης.

Συρτάρια

Από τη γεωπολιτική της περιοχής, δε δύναται να εξαιρεθεί και ο παλαιός πονοκέφαλος με τη Βόρεια Μακεδονία, οι διμερείς σχέσεις με την οποία «βελτιώθηκαν δραματικά», όπως δήλωσε και προ μηνός ο ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας. Τη δική της σημασία, έχει κι η επίσημη ανάληψη της επιτήρησης του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από την εγχώρια Πολεμική Αεροπορία, στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Εξέλιξη, που για να μην παρεξηγηθώ, δε λογίζεται σημαντική για την απορρέουσα εθνική υπερηφάνεια, απ’ την οποία θα σφύζει ο Βαγγέλης και η Τασσώ, που παλαιότερα πετούσαν πέτρες σε σπίτια υποστηρικτών της Συμφωνίας και που πλέον καταχωνιάζουν τις –αγορασμένες από τοπικά παζάρια– περικεφαλαίες στα συρτάρια της ντουλάπας τους. Εκείνο που μετρά, είναι ο περιορισμός της τουρκικής διείσδυσης και της πιθανότητας δημιουργίας παρόμοιου πονοκεφάλου, εκτός από τα ανατολικά, στα βόρεια.

Φωστήρες

Οι επικείμενες εκκρεμότητες είναι αρκετές. Η γαλλικής εμπνεύσεως αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εμποδίζουν πρώτον, τη ευρωπαϊκή στεγανοποίηση των Βαλκανίων που επιθυμεί η Ελλάδα και δεύτερον, την παροχή διαπραγματευτικών εργαλείων και μοχλών πίεσης σε θέματα διμερούς σημασίας, όπως η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αλβανία, ζήτημα μέγιστης σημασίας με αντίκτυπο και στην μελλοντική εξίσωση των ελληνοτουρκικών. Η ελληνική πρωτοβουλία για τη μετατόπιση του αρκούντως συνεννοήσιμου Γάλλου προέδρου, ο οποίος διάλεξε ατυχές –για την Ελλάδα– θέμα, προκειμένου να κοντραριστεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, αν και χρονικά καθυστερημένη, καλείται να ενταθεί το προσεχές διάστημα. Το αρνητικό στην όλη υπόθεση είναι πως η κυβερνητική ηγεσία, πέτυχε να περιθωριοποιήσει φωστήρες, που η ανάγνωση της διεθνούς πραγματικότητας ήταν το προσωπικό magnum opus τους. Πού αρμενίζει ο βουλευτής κ. Κυρανάκης και οι υπέροχες δηλώσεις του πως «ο Μητσοτάκης θα συγκρουστεί με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία για τη Συμφωνία των Πρεσπών»; Γιατί η κυβέρνηση μάς στερεί καταξιωμένους και διορατικούς ανθρώπους, που ανδρώθηκαν πολιτικά στα μουσικά διαλείμματα των μπουζουκιών της Παραλιακής;

Στάχτες

Μιλώντας για φωστήρες, οι αποσταθεροποιητικές πολεμικές ενέργειες του προέδρου Τραμπ, εκπορευόμενες από την ανάγκη εξεύρεσης «Δράκου» ενόψει του παραμυθιού των προεδρικών εκλογών σε έντεκα μήνες, συμπαρασύρουν ολόκληρες περιοχές και κράτη σε παλαιές και δύσβατες περιπέτειες. Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί, καθώς και οι εξελίξεις που θα τη συνοδεύσουν, θέτουν το λιθαράκι για έναν καινούριο, φαύλο κύκλο. Η ξένη παρέμβαση και η εν δυνάμει κλιμάκωση της έντασης, θα οδηγήσει την Μέση Ανατολή σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση και μετέπειτα, σε νέες εμφύλιες συρράξεις. Με τη σειρά της, η αντιδυτική ρητορική θα ενταθεί, όπως και η ανάδειξη της νέας γενιάς τρομοκρατών που θα ετοιμάζουν βαλίτσες για αυτοκτονικά διήμερα στο Quartier Latin του Παρισιού. Κι όλα αυτά, με προστιθέμενα στην εξίσωση τα νέα κύματα προσφύγων και τις πάντα πρόθυμες θάλασσες των γεωπολιτικά «άτυχων» χωρών, έτοιμες να θαλασσοπνίξουν εκείνους που θα επιθυμούν να ξεφύγουν από τις εμφυλιοπολεμικές κολάσεις. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως μονάχα οι στάχτες θα έχουν απομείνει από τον ηλικιωμένο Τραμπ, όταν το νέο, υπό διαμόρφωση, τερατούργημα της Μέσης Ανατολής ολοκληρώσει τον πολύχρονο κύκλο του.

Υ.Γ.

Μποναμάς επίκειται για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη, μιας και η «Αττική Μετρό» προχωρά στη διανομή 640.000€ μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, για τη διαφημιστική προβολή του Μετρό της συμπρωτεύουσας. Υπάρχει λόγος διακωμώδησης της είδησης, όταν μόνο και μόνο η παράθεσή της αρκεί;


Αλέξανδρος Ραπακούσιος

Είναι τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και ευρωπαϊκά μοντέλα προσομοίωσης, ενώ το ενδιαφέρον του εντοπίζεται, εκτός των διεθνών σχέσεων, στην πολιτική επικοινωνία και τη δημοσιογραφία. Μεγάλο κεφάλαιο αποτέλεσε η διετής συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της SAFIA, από όπου και αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες και φιλίες. Μέσω του OffLine Post, αρθρογραφεί κυρίως για την εγχώρια πολιτική σκηνή.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Ραπακούσιος
Αλέξανδρος Ραπακούσιος
Είναι τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και ευρωπαϊκά μοντέλα προσομοίωσης, ενώ το ενδιαφέρον του εντοπίζεται, εκτός των διεθνών σχέσεων, στην πολιτική επικοινωνία και τη δημοσιογραφία. Μεγάλο κεφάλαιο αποτέλεσε η διετής συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της SAFIA, από όπου και αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες και φιλίες. Μέσω του OffLine Post, αρθρογραφεί κυρίως για την εγχώρια πολιτική σκηνή.