17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ τουρκική προκλητικότητα στη Μεσόγειο και οι κινήσεις της Αθήνας

Η τουρκική προκλητικότητα στη Μεσόγειο και οι κινήσεις της Αθήνας


Της Ανδριάνας Γιάτσιου, 

Δε φαίνεται να έχουν τέλος οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε χάρτες της ανατολικής Μεσογείου με διεκδικήσεις της Άγκυρας, δημιουργώντας και πάλι ένταση ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Στην έκθεση αυτή, σύμφωνα με το Κυπριακό sigmalive, εξηγούνται οι θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και του ψευδοκράτους.

Η έκθεση αποκαλεί τις θαλάσσιες διεκδικήσεις Ελλάδας και Κύπρου «μαξιμαλιστικές και παράνομες”, από άποψη διεθνούς δικαίου. Στη συνέχεια, παρουσιάζει σε ποια σημεία γύρω από την Κύπρο συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς, αλλά και πού διατηρεί αυτή τη στιγμή ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα η Τουρκία. Επίσης, παρουσιάζεται χάρτης με όλα τα τεμάχια, σύμφωνα με την τμηματοποίηση που έχει κάνει η Τουρκία και το ψευδοκράτος, καλύπτοντας όλη σχεδόν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελόριζου, δεν αναγνωρίζονται στο χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ. Στο τέλος της 28σέλιδης αυτής έκθεσης, παρουσιάζεται το ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση αυτής της έκθεσης, δημοσίευμα που φιλοξενείται στο Anadolu περιγράφει τη μεγαλύτερη περιοχή στην οποία η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της και η οποία, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής ‘ασπίδας’ και καλύπτει τα δυτικά και νότια της Κρήτης”. Μάλιστα, ο αρθρογράφος συμπεριλαμβάνει στο δημοσίευμα και σχετικό χάρτη, σημειώνοντας πως «η δύναμη που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους, τονίζοντας κατ’αυτόν τον τρόπο την επιθετικότητα της γείτονος χώρας. Εκτός αυτών, παραθέτει χρονογράφημα για τη στρατηγική που ακολούθησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Μεσόγειο και καταλήγει, λέγοντας πως “η Τουρκία έχοντας πάρει τα μαθήματά της από λάθη που έγιναν προ 100 ετών, σήμερα, χτίζει μία δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο ως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη ως τη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drone’s, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον, όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.”

Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με το σύνθημα «δεν υπάρχει μία γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί», αυτή η “περιοχή” πλέον, είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου. Λίγο πριν τη δημοσίευση της έκθεσης, υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, χαρακτήρισε αδύνατο οποιοδήποτε σχέδιο αποκλείει την Τουρκία και συμπλήρωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Παράλληλα, τόνισε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη δεν περιλαμβάνει κάτι που θα έπρεπε να ενοχλεί τα τρίτα μέρη. Ο Καλίν, τέλος, υποστήριξε πως «όταν το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση συναντήθηκαν και διαπραγματεύτηκε για ενα έργο στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιρώντας την Τουρκία, κανείς δεν το αμφισβήτησε αυτό». Ο συνδυασμός αυτών και της καθημερινής πλέον παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η κοινή θεώρηση μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα θέματα και τονίστηκε η σημασία της στενής μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας. Στις 2 Ιανουαρίου του 2020, θα υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό EastMed και θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. 

Η πολιτική ταύτιση των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμμανουέλ Μακρόν έχει παράγει αλληλοκατανόηση, ιδιαίτερα στο σκέλος της ανάγκης προώθησης μιας πιο ενεργής εξωτερικής πολιτικής και κοινής άμυνας της ΕΕ. Προς το παρόν, το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υφίσταται, γι’αυτό το λόγο και η Γαλλία εμφανίζεται πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδριάνα Γιάτσιου
Ανδριάνα Γιάτσιου
Γεννημένη το 1997, κατάγεται από τα Γρεβενά και διαμένει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Κατεύθυνση της είναι η Αρχαιολογία, την οποία αγαπά από μικρό παιδί. Έχει άριστη γνώση αγγλικών και μέτρια γνώση γερμανικών. Στον ελεύθερό της χρόνο, μελετά ιστορία με ιδιαίτερη προτίμηση στη νεότερη και διαβάζει αγγλική λογοτεχνία.