16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΠροτάσειςΧριστούγεννα στην Ορεινή Αρκαδία

Χριστούγεννα στην Ορεινή Αρκαδία


Της Γεωργίας Κακή, 

Η Αρκαδία είναι η πατρίδα μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Τρίπολη. Είμαι δεμένη με τα χώματα και τους φιλόξενους ανθρώπους της. Πρόκειται για έναν τόπο ορεινό, έναν τόπο ιστορικό, έναν τόπο με παράδοση. Ο νομός Αρκαδίας, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, πολύ λίγο βρέχεται από θάλασσ, και αποτελεί, κατά βάση, έναν χειμερινό προορισμό. Και, κατά τη δική μου άποψη, ίσως έναν από τους καλύτερους προορισμούς για χειμερινές, χριστουγεννιάτικες, γιορτινές, λαμπερές εξορμήσεις.

Η Αρκαδία έχει μία πλεονεκτική γεωγραφική θέση, κυρίως όσον αφορά τις αποστάσεις από και προς τις γειτονικές της πόλεις, αλλά και την πρωτεύουσα. Σχεδόν μία ώρα χωρίζει την Τρίπολη από τις μεγαλύτερες πόλεις της Πελοποννήσου και μιάμιση ώρα από την Αθήνα. Τι σημαίνει αυτό; Πως πολύ απλά, γρήγορα, οικονομικά και χωρίς ταλαιπωρία, μπορείς να την επισκεφθείς για ένα διήμερο ή ακόμη και αυθημερόν.

Το τοπίο έχει ως εξής, υψηλές βουνοκορφές σε περικυκλώνουν. Σίγουρα οι περισσότερες χιονισμένες. Σκούρα πράσινα έλατα με επιβλητικό παράστημα. Αν επιλέξεις να μείνεις στην Τρίπολη, καθώς είσαι άνθρωπος της πόλης, δε θα χάσεις. Θα την θαυμάσεις υπερστολισμένη μέσα από το χριστουγεννιάτικο τρενάκι που θα σε ξεναγήσει στις γωνιές της. Το σούρουπο, θα έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στα πολιτισμικά της δρώμενα και την ξέφρενη διασκέδαση στα νυχτερινά μαγαζιά της.

Εάν, ωστόσο, δεν είσαι «φίλος» της αστικής βαβούρας, μπορείς άνετα να επιλέξεις τα αρχοντικά παραδοσιακά περίχωρα. Η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα, το Λεβίδι και η Βυτίνα είναι μόνον λίγα από αυτά. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να διανυκτερεύσεις σε υπερπολυτελείς ξενώνες και καταλύματα, χτισμένα ανάμεσα στις φυλλωσιές των ελάτων, με θέα τα χιονισμένα βουνά. Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα όπως αρκαδικό κρασί, βιολογικά βότανα και χειροποίητα ζυμαρικά, πωλούνται από ντόπιους παραγωγούς στα σοκάκια των χωριών. Μην τολμήσεις με τίποτα να αντισταθείς στους γαστρονομικούς πειρασμούς που προσφέρουν οι ταβέρνες και τα εστιατόρια. Τέλος, εάν αγαπάς το σκι, έχεις την τύχη, ανά πάσα στιγμή, να αποδράσεις στο χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας, έναν χώρο ιδανικό για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Έστω, λοιπόν, ότι κλείνεις τα μάτια σου και αφήνεσαι. Πού βλέπεις τον εαυτό σου τα ερχόμενα Χριστούγεννα; Ίσως δίπλα σε ένα τζάκι, απολαμβάνοντας ένα ρόφημα ζεστής σοκολάτας, καθώς το χιόνι έχει ήδη στρωθεί στην στολισμένη, πετρόχτιστη αυλή; Ίσως πάλι να σιγοτραγουδάει γιορτινές μελωδίες, χαζεύοντας φαντασμαγορικά διακοσμημένες βιτρίνες; Μπορεί και να τον βλέπεις με τη στολή και τα πέδιλα του σκι; Εάν κάτι από τα προαναφερθέντα αποτελεί και τη δική σου εορταστική φαντασίωση, σε περιμένω φέτος στον πανέμορφο τόπο μου. Την Αρκαδία.

Να θυμάσαι μόνο ένα πράγμα, τα Χριστούγεννα είναι μαγικά παντού! Όπου κι αν σε βρουν. Στην Αρκαδία ή στην Αράχοβα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, στο σπίτι σου ή σε ένα νυχτερινό μαγαζί. Όπου κι αν βρεθείς. Αρκεί να είσαι με αυτούς που αγαπάς. Καλές γιορτές σε όλους!     


Γεωργία Κακή

Την λένε Γεωργία Κακή, αλλά είναι πολύ καλή! Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ιστορική Τρίπολη, σπούδασε και εργάζεται στην πολυπολιτισμική Κομοτηνή. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ασκούμενη δικηγόρος. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Διαβάζει οτιδήποτε και ταξιδεύει οπουδήποτε. Τραγουδά από μικρή. Αγαπά τη μόδα ως τέχνη. Αν μια φράση τη χαρακτηρίζει αυτή είναι: «Ζήσε το Σήμερα!»

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.