17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαIn MemoriamIn Memoriam: Ρομπ Ρόυ ΜακΓκρέγκορ

In Memoriam: Ρομπ Ρόυ ΜακΓκρέγκορ


Του Γιώργου Ναθαναήλ,

Ο Ρομπ Ρόυ ΜακΓκρέγκορ γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1671 στο Γκλένγκαϊλ και το όνομα του σημαίνει «Κόκκινος Ρόμπερτ». Βέβαια, πρόκειται για μια αγγλική εκδοχή του ονόματός του, αφού η απόδοσή του στα γαλλικά είναι Raibeart Ruadh, που σημαίνει ο «Κοκκινομάλης Ρόμπερτ». Πρόκειται για έναν λαïκό ήρωα της Σκωτίας, ο οποίος γεννήθηκε σε χρόνια παρανομίας και αιματοχυσίας. Γεννήθηκε σε μια περίοδο όπου η Βρετανία δεν είχε ακόμη σταθεροποιηθεί για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα ισχυρό κράτος.

Για να καταλάβουμε την φυσιογνωμία της εποχής, το επίθετο ΜακΓκρέγκορ είχε θεωρηθεί δια νόμου παράνομο από το 1603 επειδή συνδεόταν άμεσα με μια οικογένεια γνωστή για τις βιαιοπραγίες της και όποιος χρησιμοποιούσε αυτό το όνομα έπρεπε να καταδικασθεί σε θάνατο. Ο πατέρας του Ρόυ ήταν ο Ντόναλτ ΜακΓκρέγκορ και η μητέρα του ονομαζόταν Μάργκαρετ Κάμπελ. Όταν ο Ρόυ ήταν 18 ετών ξέσπασε μια εξέγερση με επικεφαλής τον Τζον Γκράχαμ προς υπεράσπιση του Ιακώβου Β’, βασιλιά της Αγγλίας από τον Οίκο των Στιούαρτ, ο οποίος εκθρονίστηκε παράνομα από τον Γουλιέλμο της Οράγγης. Μόνο που η οικογένεια του Ρόυ δεν ήταν απλοί παρατηρητές. Ο ίδιος μαζί με τον πατέρα του θα λάβουν μέρος σ’ αυτή. Στην αρχή της εξέγερσης όλα πήγαιναν καλά για τους Ιακωβίτες αλλά το 1689 ο Τζον Γκράχαμ σκοτώθηκε και αυτό οδήγησε στη σταδιακή αποτυχία της εξέγερσης.

Το αποτέλεσμα για την οικογένεια ΜακΓκρέγκορ δεν ήταν καθόλου ευχάριστο. Ο Ντόναλντ ΜακΓκρέγκορ φυλακίστηκε και αυτό οδήγησε στη σταδιακή χειροτέρεψη της υγείας της συζύγού του. Όταν αποφυλακίστηκε ο Ντόναλντ, η γυναίκα του είχε πεθάνει και αυτό δεν του επέτρεψε ποτέ να επανέλθει στην προηγούμενή του κατάσταση.

Όσον αφορά τον Ρόυ αυτό ήταν πολύ δυνατός πολεμιστής και μετά την αποτυχημένη εξέγερση νυμφεύφτηκε την Έλεν ΜακΓκρέγκορ, με την οποία απέκτησε 4 γιους. Ο Ρόυ έγινε ένας γνωστός έμπορος ζώων στο Λόχ Άρκλετ ώσπου έχασε το ποσό που είχε λάβει από ένα δάνειο. Αυτό οδήγησε στο να χάσει τα πάντα και να εκδιωχθεί όλη του η οικογένεια. Μετά από λίγο ξεκίνησε να κάνει επιδρομές στις ιδιοκτησίες πλουσίων, κάτι που του έδωσε τη φήμη του Ρομπέν των Δασών της Σκωτίας.

Ο Ρόυ συνέχισε έτσι τη ζωή του και γλίτωσε πολλές φορές τη φυλάκιση. Τελικά, όταν φυλακίστηκε μια φορά περί το 1722, αποφυλακίστηκε το 1727. Πέθανε στις 28 Δεκεμβρίου 1734 στο σπίτι του στο Μπαλγουίντερ.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).