15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤα «πραγματικά» Χριστούγεννα

Τα «πραγματικά» Χριστούγεννα


Της Άλκηστης Κατσάλη,

Έφτασε, λοιπόν, η πιο όμορφη εποχή –για πολλούς- του χρόνου! Τα μαγικά Χριστούγεννα άρχισαν να καταφθάνουν, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους μέσα από τους στολισμένους δρόμους, τις χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις στην τηλεόραση, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ηχούν σε κάθε σπίτι και σε κάθε γωνία του δρόμου. Ο κόσμος άρχισε να κάνει τις πρώτες του αγορές για τα αγαπημένα του πρόσωπα, διάφορες εκδηλώσεις άρχισαν να πραγματοποιούνται και άλλες είναι προγραμματισμένες να γίνουν μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων και γενικά όλες οι πόλεις έχουν μπει σε ένα χριστουγεννιάτικο mood με τα στολισμένα δέντρα στις πλατείες, τα φωτάκια στους δρόμους και τα κάλαντα στις γειτονιές.

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, όλοι μας σκεφτόμαστε τι δώρο να πάρουμε για τους αγαπημένους μας, πώς θα στολίσουμε το σπίτι μας, τι θα φορέσουμε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς κ.τ.λ. Μας πιάνει μια υπερκαταναλωτική μανία και ξοδεύουμε χρήματα σε πράγματα που δεν έχουμε πραγματική ανάγκη και γενικώς προσπαθούμε να κάνουμε τους γύρω μας χαρούμενους με τα χρήματα. Μέγα λάθος! Δυστυχώς, ζούμε βυθισμένοι μέσα στο χρόνο που τρέχει γρήγορα και όλα είναι σε μια γρήγορη ακολουθία: τα δώρα, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα στολίδια όλα είναι πράγματα που καταντούν «πράγματα να γίνουν κατά ανάγκη». Τίποτα από χαρά και ευχή ευτυχίας! Θα μπορούσα να πω ότι πολλοί από εμάς είναι περισσότερο στρεσαρισμένοι παρά χαρούμενοι από τον ερχομό των Χριστουγέννων.

Όμως, ποια είναι τα «πραγματικά» Χριστούγεννα; Ποιο το αληθινό νόημα αυτής της «μεγάλης» γιορτής; Ποιο είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων; Μήπως βρίσκεται στα φωτισμένα λαμπάκια; Μήπως στις διάφορες Χριστουγεννιάτικες, δήθεν, εκπομπές; Η μήπως στις στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων; Για κάποιους τα Χριστούγεννα είναι ευκαιρία για οικογενειακή συναναστροφή και παρέα με φίλους. Για μερικούς άλλους, τα Χριστούγεννα ισοδυναμούν με άδεια από την δουλειά ή διακοπές από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που πρέπει να δείχνουμε αγάπη, όχι μόνο σε όσους αγαπάμε και γνωρίζουμε, αλλά και σε όσους είναι μόνοι ή κοινωνικά περιθωριοποιημένοι. Είναι η περίοδος μέσα στην οποία καλούμαστε να υπερβούμε τον περισσότερο ή λιγότερο βολεμένο οικογενειακό μας κύκλο και να στρέψουμε τη σκέψη μας σ’ όσους δεν έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο στη μικρή πολυτέλεια, αλλά και στα πιο στοιχειώδη, την ώρα που όλοι οι άλλοι τους έχουν ξεχάσει.

Πολλές φορές, βέβαια, το κάνουμε αυτό κάθε Χριστούγεννα και τους ξανασκεφτόμαστε όταν έρθουν τα επόμενα Χριστούγεννα. Το να δείχνεις την αγάπη σου δεν έχει ημερομηνία μέσα στο χρόνο. Σκέψου μόνο πως νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι όταν κάποιος τους θυμάται μόνο για μία μέρα το χρόνο. Η αγάπη είναι το υπέρτατο αγαθό σε αυτόν τον κόσμο και είναι κρίμα να την κρύβουμε. Αντί λοιπόν φέτος να αγοράσεις το πιο καινούριο μοντέλο τεχνολογίας για να το δωρίσεις σε κάποιο δικό σου πρόσωπο, αντί να αγοράσεις ένα καινούριο φόρεμα ή κουστούμι για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, αντί να αγοράσεις στολίδια για το δέντρο και άλλα διακοσμητικά, δώρισε μια μεγάλη αγκαλιά σε όλους όσους αγαπάς και δείξ’ τους ότι είσαι εκεί για αυτούς κάθε μέρα και όχι μόνο μια φορά το χρόνο. Τα Χριστούγεννα δεν έρχονται για να δείξεις την αγάπη σου, αλλά για να την υπενθυμίσεις σε αυτούς που αγαπάς. Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά, λοιπόν!


Άλκηστη Κατσάλη

Γεννημένη το 2000 και μεγαλωμένη στα Γρεβενά. Σπουδάζει Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κατά καιρούς παρακολουθεί διάφορες επιμορφώσεις στον τομέα της, φέροντας έντονο ενδιαφέρον στην Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Στον ελεύθερό της χρόνο επιλέγει να διαβάζει ιστορικά βιβλία και ποίηση.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ