21.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΗ πανέμορφη Πάτρα

Η πανέμορφη Πάτρα


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Ζωντανή όλο το χρόνο, σωστή φοιτητούπολη και άκρως καρναβαλική, η Πάτρα έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της. Δεν αποτελεί συχνό προορισμό για διακοπές, πέρα από την περίοδο του καρναβαλιού. Πολλοί την θεωρούν μια πόλη ανιαρή που δεν έχει πολλά να δείξει σε όποιον την επισκέπτεται. Άλλοι, ωστόσο, έχουν αγαπήσει την ενέργειά που εκπέμπει και τα πανέμορφα μέρη της. Σίγουρα υπάρχουν άλλες πόλεις, πολύ πιο όμορφες και μαγευτικές, όμως η Πάτρα έχει κάτι διαφορετικό να δώσει στον καθένα. Είτε είσαι φοιτητής είτε απλώς αναζητάς ένα μέρος για να επισκεφτείς, αξίζει να δεις την Πάτρα από μια άλλη οπτική, αφού είναι έτοιμη να ικανοποιήσει κάθε είδους προτιμήσεις.

Είσαι λάτρης του θεάτρου; Τότε το θέατρο Απόλλων είναι η καλύτερη επιλογή. Χτισμένο από το 1872, το συγκεκριμένο θέατρο αποτελεί μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου και η αρχιτεκτονική του κοσμεί την όμορφη κεντρική πλατεία Γεωργίου. Συχνά ανεβαίνουν σημαντικές παραστάσεις που απευθύνονται σε θεατές κάθε ηλικίας. Επίσης, κατά τους θερινούς μήνες ως θέατρο λειτουργεί και το μοναδικό Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, το οποίο αξίζει να επισκεφτείς ακόμη και χωρίς την αφορμή κάποια παράστασης. Από μερικούς, η κατασκευή του χρονολογείται ακόμη και πριν την κατασκευή του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, παντρεύοντας έτσι το παρελθόν με το σύγχρονο θέατρο.

Αγαπάς την ιστορία; Το αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών λειτουργεί περίπου δέκα χρόνια εκθέτοντας ευρήματα από τη Μυκηναϊκή μέχρι και την ύστερη Ρωμαϊκή εποχή. Περιλαμβάνει εκθέματα που αποτελούσαν την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής πριν από 2000 χρόνια. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον μοντέρνο σχεδιασμό του κτιρίου, σε οδηγούν να ταξιδέψεις στην ιστορία ολόκληρης της Αχαΐας, ζώντας παράλληλα στο σήμερα. Αφού τελειώσεις την επίσκεψη αυτή, αξίζει να βγεις λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα για να πας στο Μυκηναϊκό πάρκο Πατρών. Εκεί θα αντικρίσεις τo Μυκηναϊκό νεκροταφείο Βούντενης μαζί με τον Μυκηναϊκό οικισμό, σε μια έκταση 180 στρεμμάτων. Το μέρος αυτό ουσιαστικά αποτελεί τον οικισμό από τον οποίο προήλθαν όλα όσα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Πατρών. Συνεπώς, αξίζει κανείς να επισκεφτεί και τα δύο μέρη για να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ιστορία της Πάτρας. Επιπροσθέτως, αν σου αρέσει η αρχιτεκτονική των εκκλησιών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφτείς τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα και τον τέταρτο μεγαλύτερο σε όλα τα Βαλκάνια.

Παρόλα αυτά, επειδή οι Πατρινοί αγαπούν το… «άραγμα», μπορείς να ξαποστάσεις στα πολλά από τα σκαλάκια που βρίσκονται σε πληθώρα περιοχών στην Πάτρα. Τα πιο γνωστά είναι αυτά της Γεροκωστοπούλου και της Αγίου Νικολάου, όχι όμως και τα μοναδικά! Όποια και να επιλέξεις, βέβαια, η θέα θα είναι συναρπαστική (και η κατάλληλη για τα stories σου). Αργότερα, μπορείς να πας για ένα καφέ στο Ρίο με θέα τη γνωστή σε όλους μας γέφυρα ή μπορείς να φας ψαράκι δίπλα στη θάλασσα στα Βραχνέϊκα. Αν όμως προτιμάς δάσος αντί για θάλασσα, τότε το δασύλλιο είναι αυτό που θα σε μαγέψει, καθώς μέσα από τα δέντρα ξεπροβάλλει ολόκληρη η Πάτρα!

Η Πάτρα είναι μια από τις πόλεις που έχει το προνόμιο να συνδυάζει θάλασσα και βουνό μαζί. Εύκολα μπορεί κάποιος να φτάσει στη Ναύπακτο για να αγναντέψει στη ή να ανέβει στα Καλάβρυτα, ώστε να έρθει σε επαφή με τη φύση. Η πόλη του καρναβαλιού δεν χάνει ποτέ το ρυθμό και την ενέργεια της. Κάθε εποχή του χρόνου αποτελεί έναν όμορφο προορισμό και ταυτοχρόνως χαρίζει ποικιλία επιλογών που μπορείς να απολαύσεις στο έπακρο!


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.