21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ ανανεωμένη αγορά ακινήτων και η ανταπόκριση των τραπεζών στον στεγαστικό δανεισμό

Η ανανεωμένη αγορά ακινήτων και η ανταπόκριση των τραπεζών στον στεγαστικό δανεισμό


Του Βασίλη Δόγκα,

«Πάγωμα» του ΦΠΑ για την επόμενη τριετία προβλέπεται από τις αρχές του 2020, με 100.000 σπίτια, γραφεία και καταστήματα να βγαίνουν στην κτηματομεσιτική αγορά δίχως τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Με ανταγωνισμό συνεχώς αυξανόμενο οι τιμές των ακινήτων και ιδιαίτερα των «στοκ», προβλέπεται να πέσουν αρκετά, ενώ ο Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, εκτιμά ότι ακόμα πιο φθηνά θα είναι τα ακίνητα που θα βγουν στην αγορά από επενδυτικά κεφάλαια μέσω απευθείας πωλήσεων ή πλειστηριασμών. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 ακίνητα κάθε είδους τα οποία αποτελούν εγγυήσεις χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων, που πουλήθηκαν ή πρόκειται να πωληθούν τους επόμενους μήνες σε funds (χρηματοδοτήσεις κάθε τύπου, επενδυτικές και μη) και ομίλους, θα διατεθούν στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων αυτών, όπως τονίζει ο Δημήτρης Καψιμάλης, «είναι ηλικίας 10-15 ετών και θα περάσουν στα χέρια κατασκευαστών, οι οποίοι αφού προχωρήσουν σε ένα «λίφτινγκ» θα τα διαθέσουν στην αγορά σε καλύτερες τιμές σε σχέση με τα νεόδμητα».

Σήμερα σχεδόν το 70% των αγοραστών δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα μικρά και παλαιά ακίνητα, που συνήθως επισκευάζουν με σκοπό τη διάθεσή τους σε μια από τις «πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων», τύπου Airbnb. Έτσι λοιπόν, καθαρά καθοδική πορεία διαφαίνεται να πάρουν αργά ή γρήγορα οι τιμές πώλησης κατοικιών παλαιότητας 20, 30 και 40 ετών που προτιμούνται από Έλληνες και ξένους επενδυτές, λόγω και της χαμηλότερης τιμής και φορολογίας. Όσον αφορά τις τιμές των οικοπέδων, αυτές ξεκίνησαν να ανεβαίνουν ξανά μετά από μία δεκαετία αδράνειας, βρίσκοντας κατασκευαστές και εργολάβους ενδιαφερόμενους για οικόπεδα προκειμένου να επενδύσουν. Η οικοδομική δραστηριότητα παίρνει τα πάνω της, ενώ αναμένονται μεγάλα κέρδη λόγω του παγώματος του ΦΠΑ. Αθροιστικά κινείται και το γεγονός ότι οι τράπεζες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για χρηματοδότηση νέων επενδύσεων.

Παράλληλα με την ανανεωμένη δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων, κινούνται και οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες, μετά από μία δεκαετία προσπαθειών για ανάκαμψη, κατάφεραν όχι μόνο να ορθοποδήσουν, αλλά και να αναβαθμίσουν το σύστημα δανεισμού τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη νέα της προσωποποιημένη τιμολόγηση στεγαστικών δανείων και βάσει της νέας της πολιτικής, ο κάθε πελάτης θα μπορεί να δανείζεται με ένα δικό του και διαφορετικό από τα άλλα επιτόκιο, σύμφωνα με το προσωπικό του οικονομικό και πιστωτικό προφίλ, καθώς και άλλων εξατομικευμένων κριτηρίων. Στόχος είναι η διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού επιτοκίου για κάθε πελάτη μέσω της νέας διαδικασίας τιμολόγησης και ταυτόχρονα η δυνατότητα συμμετοχής στη διαμόρφωση του επιτοκίου του, έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις. Τα στεγαστικά δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου χορηγούνται με βάση το Euribor 1 μήνα, δηλαδή το επιτόκιο βάσης που διαμορφώνεται από τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και δημοσιεύεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αγορών Χρήματος, συν το spread ή αλλιώς μικρό επιπλέον ποσό πάνω στο επιτόκιο βάσης, το οποίο παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου και ξεκινούν από 2,65%. Με λίγα λόγια, οι διακυμάνσεις θα οφείλονται στις αυξομειώσεις του Euribor και μόνο, σε τέτοιου είδους δάνεια.

Η Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, προσφέρει νέες λύσεις σε ό,τι αφορά τον στεγαστικό δανεισμό, όπως δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, δάνεια χαμηλής δόσης για τα πρώτα 1, 2 ή 3 έτη, καθώς και δάνεια προοριζόμενα για ανακαίνιση σπιτιού έως 20.000 ευρώ, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς προσημείωση ακινήτου, με επιτόκιο για κάθε είδους επισκευή. Ακόμη, δάνεια που συνδυάζουν κυμαινόμενο επιτόκιο και ανώτατο όριο δόσης από το 2ο έως και το 6ο έτος, ή δάνεια με σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 3,5 έτη. Επιπλέον, προσφέρει και στεγαστικά δάνεια με σταθερή δόση και σταθερό επιτόκιο για έως και 30 χρόνια, διαμορφώνοντας τα ανταγωνιστικότερα επιτόκια στην αγορά. Όπως αναφέρουν στελέχη της: «η Εθνική Τράπεζα διαθέτει μακρόχρονη συσσωρευμένη εμπειρία στον τομέα της στεγαστικής πίστης, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της στεγαστικής πίστης της χώρας».

Τέλος, η Eurobank δημιουργεί στεγαστικά προγράμματα με δυνατότητα σταθερής δόσης, για όλη τη διάρκεια του δανείου, χωρίς κόστος σε περίπτωση πρόωρης, μερικής ή ολικής αποπληρωμής. Στα βασικά χαρακτηριστικά των νέων προγραμμάτων περιλαμβάνεται και σταθερό επιτόκιο για τρία, πέντε, δέκα, δεκαπέντε, είκοσι, εικοσιπέντε και τριάντα έτη. «Για πρώτη φορά εξασφαλίζεται σταθερή δόση για όλη τη διάρκεια του δανείου», σχολιάζουν οι αρμόδιοι της τράπεζας, «με μηδενικό κόστος πρόωρης μερικής ή ολικής αποπληρωμής». Παράλληλα, ή και συνδυαστικά με τα παραπάνω, η τράπεζα διαθέτει και όλα τα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ μεταξύ άλλων προσφέρει για τα στεγαστικά δάνεια μία -εξειδικευμένη και συνεχώς ενημερωμένη- προσωποποιημένη τιμολόγηση. Για νέα ζευγάρια διατίθενται όλα τα παραπάνω προγράμματα με σημαντικά μειωμένη δόση για τους πρώτους 6 μήνες μέσω καταβολής μόνο τόκων συμπεριλαμβανομένων και των δανείων για επισκευές ακινήτων.


Βασίλης Δόγκας

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το ’97. Μεγάλωσε στα Γρεβενά και μερικά χρόνια μετά επέστρεψε για την πραγματοποίηση των σπουδών του, στη σχολή οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κάτοχος μέτριας γνώσης της Γαλλικής γλώσσας και άριστη της Αγγλικής. Λάτρης των αθλημάτων και συγκεκριμένα του τρεξίματος, ενώ αγαπημένη του ασχολία είναι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ