18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΒόρεια Κορέα – ΗΠΑ: μια νέα παρτίδα σκάκι

Βόρεια Κορέα – ΗΠΑ: μια νέα παρτίδα σκάκι


Της Κατερίνας Δεσλή, 

Η κρίση της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ πυροδοτεί ένα νέο κύκλο κρίσεων που κλιμακώνεται συνεχώς από το 2017. Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας το 2011, ο Κιμ Γιονκ Ουν παρακολουθεί από κοντά στρατιωτικές ασκήσεις, επιθεωρεί στρατιωτικές βάσεις και δίνει αποφασιστικά εντολές, με τους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους να τον περιγράφουν ως «στρατιωτική διάνοια». Και ενώ για τους Κορεάτες είναι στρατιωτική διάνοια, για τους πολίτες της Δύσης  είναι ένα παιδί που κρατά στα χέρια του το πιο ισχυρό όπλο του πλανήτη, τα πυρηνικά όπλα. Τα ενεργά στρατεύματα φτάνουν τους 700.000 ανθρώπους έχοντας από πίσω τους άλλα 4,5 εκατομμύρια εφέδρων. Το 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία η Βόρεια Κορέα είχε στην κατοχή της, 70 υποβρύχια, 4.200 τανκς, 458 μαχητικά αεροσκάφη.

Και όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν μια εισαγωγή, ώστε να έλθουμε στην απόφαση του Κιμ να πραγματοποιήσει μια πυρηνική δοκιμή στο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Σόχε το περασμένο Σάββατο 7/12, όπως μετέδωσε χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Ειδικοί εκτιμούν πως επρόκειτο για στατική δοκιμή της λειτουργίας μηχανής βαλλιστικού πυραύλου. Παρακολουθώντας τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας, μια τέτοια πράξη δεν φαντάζει περίεργη καθώς μόλις τον περασμένο Μάρτιο η Βόρεια Κορέα ανοικοδόμησε πεδίο εκτόξευσης πυραύλων. Ο Κιμ είχε υποσχεθεί ότι η εγκατάσταση στη Σόχε θα καταστρεφόταν κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής, τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Παρότι δεν έχει γίνει γνωστό από το KCNA τι δοκιμάστηκε το περασμένο Σάββατο – εάν επρόκειτο για πύραυλο, μηχανή πυραύλου, ή κάποιο άλλο οπλικό σύστημα – η πράξη αυτή ανησύχησε την κοινή γνώμη, τον κόσμο της Δύσης καθώς επίσης και τον Πλανητάρχη των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ ο οποίος σε μια ανάρτηση σου στο Twitter αναφέρει: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πολύ έξυπνος και έχει πολλά να χάσει, στην πραγματικότητα τα πάντα, αν ενεργήσει με εχθρικό τρόπο. Υπέγραψε μια ισχυρή Συμφωνία Αποπυρηνικοποίησης με εμένα στη Σιγκαπούρη».

Από τη δική του μεριά ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τον Τράμπ «ανυπόμονο γέρο» που μπλοφάρει αυξάνοντας παράλληλα τις πιέσεις του προς την Ουάσινγκτον σχετικά με τα πυρηνικά όπλα. Ο Κιμ απήντησε: «Δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να χάσουμε, το ύφος του Τραμπ δείχνει φανερά πόσο ενοχλημένος είναι».Οι δύο ηγέτες ανταλλάζουν από το 2017 προσβλητικά λόγια και απειλές. Ωστόσο, η επίσκεψη του πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ στο βορειοκορεατικό έδαφος τον περασμένο Ιούλιο είχε μάταια δημιουργήσει αισιόδοξο κλίμα στα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν τότε στο τελευταίο σύνορο του Ψυχρού Πολέμου και μίλησαν για εξελίξεις υψηλού συμβολισμού κάτι που ύστερα από τις δηλώσεις του Σαββάτου μάλλον αμφισβητείται.

Υπό το πλαίσιο αυτών των εξελίξεων η προεδρεύουσα για αυτό το μήνα Ουάσινγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητά να πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα την κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας προκειμένου να αποφευχθούν νέες εκρήξεις. Εν αναμονή των εξελίξεων, αυτό που ως τώρα κανείς μπορεί να συμπεράνει είναι ότι ο Βορειοκορεάτης Κιμ έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία του σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της δικτατορικής χώρας. Τέλος, Κίνα και Ρωσία ευελπιστούν ο Κιμ να μην ξεπεράσει τις “κόκκινες γραμμές” ώστε να μη χρειαστεί οι τρεις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις να έρθουν σε σύγκρουση συμφερόντων. Παρά ταύτα, οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού φαίνεται ήδη να επηρεάζονται αισθητά με πρωταγωνιστές την Κίνα, τη Ρωσία και  τις ΗΠΑ.


Κατερίνα Δεσλή

Μόλις 23ων ετών, απόφοιτη του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διεθνή Δημόσια Διοίκηση και πιστοποίηση στην Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα στην θέση του Project Manager ενώ έχει εμπειρία στην επιμέλεια, διόρθωση και μετάφραση κειμένων στην Ελληνική Πρεσβεία του Βερολίνου και άλλες ερευνητικές μονάδες. Ασχολείται με την έρευνα και τις καινοτομίες στο Δημόσιο Τομέα, ενώ δείχνει ζήλο για την διεθνή και εγχώρια σκηνή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ