23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαIn MemoriamIn Memoriam: Γουλιέλμος ο Ά της Ολλανδίας

In Memoriam: Γουλιέλμος ο Ά της Ολλανδίας


Του Θεοχάρη Χατζημανώλη, 

Σαν σήμερα το 1843 πεθαίνει ο Γουλιέλμος ο Ά της Ολλανδίας, βασιλιάς της Ολλανδίας και μαζί μεγάλος δούκας του Λουξεμβούργου (1815-1840), ενώ πιο πριν ήταν ως Γουλιέλμος ΣΤ΄ πρίγκιπας της Οράγγης (1806-1815)· επίσης ήταν δούκας του Λίμπουργκ (1839-1840). Καταγόταν από τον Οίκο του Νασσάου και ήταν υιός του Γουλιέλμου Ε’ πρίγκιπα της Οράγγης και της Βιλελμίνης των Χοεντσόλερν, κόρης του Αυγούστου-Γουλιέλμου πρίγκιπα της Πρωσίας.

Μαζί με το νεότερο αδελφό του διδάχθηκαν μαθηματικά από τον Λέοναρντ Όιλερ και ιστορία από τον Χέρμαν Τόλιους. Έμαθαν στρατιωτικές τέχνες από τον στρατηγό Φρειδερίκο Στάμφορντ και παρακολούθησαν το διάστημα 1788-89 τη Στρατιωτική Ακαδημία του Μπράουνσβαϊκ, που ήταν μια εξέχουσα στρατιωτική σχολή. Το επόμενο έτος επισκέφθηκε την Αυλή του Νασσάου και της Πρωσίας και έπειτα φοίτησε για λίγο στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν. Το 1790 διορίστηκε στρατηγός του Πεζικού και έγινε μέλος του Συμβουλίου του Κράτους.

Ο πατέρας του, Κυβερνήτης (Stadtholder) των Επτά Ηνωμένων Επαρχιών (Ολλανδίας, κλπ) κατέστειλε το 1787 το κίνημα της παράταξης των Πατριωτών, που ήταν επηρεασμένοι από τις ιδέες του Διαφωτισμού.

Όταν η Γαλλική Εθνοσυνέλευση κήρυξε τον πόλεμο στην Ολλανδική Δημοκρατία, ο πατέρας του, που ήταν αρχιστράτηγος, τον έκανε διοικητή της Κινητής Μονάδας. Συμμετείχε στην εκστρατεία της Φλάνδρας (1793-94): στις μάχες του Veurne, Menin και Wervik, στην κατάληψη της Landrecies και στη μάχη του Fleurus, για να αναφέρουμε τις πιο σημαντικές. Με την προτροπή τού Φραγκίσκου Β’ αυτοκράτορα της Αυστρίας, που είχε άριστη γνώμη για αυτόν, ανέλαβε τη διοίκηση των Αυστρο-Ολλανδικών δυνάμεων. Ο Γαλλικός στρατός όμως ήταν ισχυρός και ο στρατός της Συμμαχικής ηγεσίας, που ήταν πολύ ασυντόνιστη, νικήθηκε. Οι Γάλλοι εισήλθαν στη Βραβάντη και μετά τη μάχη του Boxtel κυριάρχησαν στην περιοχή· το χειμώνα του 1794-95 πέρασαν επάνω από τα παγωμένα ποτάμια στο Δέλτα του Ρήνου και η στρατιωτική πίεση έκανε την κατάσταση στην Ολλανδία αφόρητη. Γαλλόφιλοι Ολλανδοί επαναστατούσαν στις επαρχίες αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση και μετά την επανάσταση του Άμστερνταμ ο πατέρας του αποφάσισε να διαφύγει στη Βρετανία. Την επόμενη ημέρα ανακηρύχθηκε η Βαταβική Δημοκρατία.

Νυμφεύτηκε πρώτα τη Βιλελμίνη των Χοεντσόλερν, κόρη του Φρειδερίκου-Γουλιέλμου Β’ βασιλιά της Πρωσίας. To 1840 παραιτήθηκε για να νυμφευτεί το επόμενο έτος μοργανατικά την Ερριέτταντ Ουλτρεμόν πρώην κυρία των τιμών της συζύγου του. Ήταν 24 έτη μικρότερή του, καθολική και κόρη του Φερδινάνδου κόμη του Ουλτρεμόν· δεν απέκτησαν απογόνους.


Θεοχάρης Χατζημανώλης

Γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1999. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο του 2017. Στα ενδιαφέροντα και τις δράσεις που αναπτύσσει συμπεριλαμβάνονται θεματικές ενότητες πολιτικής, ιστορίας, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, οικονομίας και κριτικής της τέχνης. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και ασχολείται από την παιδική του ηλικία με το θέατρο. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά. Στο OffLine Post γράφει ιστορικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.