23.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΒασίλης Λαγός: «Το 4ο Τακτικό Συνέδριο ΠΕΔιΣ αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο συνέδριο...

Βασίλης Λαγός: «Το 4ο Τακτικό Συνέδριο ΠΕΔιΣ αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο συνέδριο πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων στην Ελλάδα»


Συνέντευξη στον Ραφαήλ Νικόλαο Μπελενιώτη,

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Τμήματος ΠΕΔιΣ, Βασίλης Λαγός, ενόψει του επερχόμενου 4ου Τακτικού Συνεδρίου του Συλλόγου με τίτλο «Το πολιτικό φαινόμενο σε Μετάβαση: Προκλήσεις για τη Δημοκρατία, το Κράτος και την Κοινωνία», σε μια εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο OffLine Post αναφέρεται στις κύριες θεματικές ενότητες και σχολιάζει τις οπτικές γύρω από τη διοργάνωση.

Δεν παραλείπει όμως και να σχολιάσει, ως απόφοιτος μιας σχολής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων τα υπάρχοντα ελληνικά προγράμματα σπουδών Πολιτικών Επιστημών πάνω στην Άμυνα και την Ασφάλεια, τις ελλείψεις και τις προκλήσεις του ακαδημαϊκού κλάδου.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων κουβαλώντας μια σημαντική, προηγούμενη εμπειρία από διοργανώσεις και εγχειρήματα ευελπιστεί να εξελιχθεί και να πρωταγωνιστήσει στην παρουσίαση νέων ιδεών και καινοτόμων διοργανώσεων και προτάσεων πάνω στην επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων.

  • Μιλήστε μας για τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΠΕΔιΣ, τις επιδιώξεις και τις μέχρι τώρα δράσεις του.                    

Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΠΕΔιΣ ιδρύθηκε το 2016 με την προσδοκία για δημιουργία ενός κοινού σημείου αναφοράς για τους Αποφοίτους του Προπτυχιακού και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Τμήματος. Ένα σημείο αναφοράς που στόχο έχει τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ συμφοιτητών και συναδέλφων, την ενημέρωση για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία των αποφοίτων, καθώς και τη σύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας. Στα τρία χρόνια δράσης του, ο Σύλλογος έχει ήδη επιδείξει σημαντικό έργο όσον αφορά τα παραπάνω. Σε συνεργασία με το Τμήμα, έχει δημιουργηθεί ο διαδικτυακός κόμβος αποφοίτων, ο πρώτος στη χώρα μας, σκοπός του οποίου είναι η υποστήριξη και παροχή συμβουλευτικής και πληροφόρησης στους αποφοίτους του ΠΕΔιΣ μέσω μίας πλατφόρμας επαφών, συνεργείων και δράσεων που θα συνεισφέρουν, τόσο στην ενίσχυση των επαγγελματικών προοπτικών των ίδιων των αποφοίτων, όσο και του ίδιου του Τμήματος μέσω της αναγνώρισης και αξιολόγησης επαγγελματικών αναγκών κι ευκαιριών στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, οι απόφοιτοι διατηρούν μέσω της πλατφόρμας τη σύνδεσή τους με το Τμήμα και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Από τις δράσεις του Συλλόγου αποφοίτων ξεχωρίζει η εκπροσώπηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Akademia. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες του Περιπτέρου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, τα μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς και τις ερευνητικές ομάδας που λειτουργούν στο πλαίσιο του Τμήματος.

Παράλληλα, με την επαναενεργοποίηση του Γραφείου Διασυνδέσεως του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Hub έχει συνδεθεί με τον ιστότοπο του Γραφείου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για μια ευρύτερη σύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, είναι ιδιαίτερα σημαντική η σύνδεση των αποφοίτων με το Τμήμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος, με τον οποίο αναλαμβάνει κοινές δράσεις.

  • Βλέποντας κάποιος το πρόγραμμα του συνεδρίου καταλαβαίνει ότι πρόκειται για μια πλούσια διοργάνωση. Ποιες είναι οι κύριες θεματικές στις οποίες θα κινηθεί το 4ο Τακτικό Συνέδριο;

Πράγματι, το 4ο Τακτικό Συνέδριο ΠΕΔιΣ αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο συνέδριο πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στην Ελλάδα, με περισσότερες από 230 εισηγήσεις και 5 παράλληλες συνεδρίες.

Το αντικείμενο του Συνεδρίου πραγματεύεται τη μετάβαση στην οποία υπόκειται το πολιτικό φαινόμενο και τις προκλήσεις που αυτή η μετάβαση επιφυλάσσει για τη Δημοκρατία, το Κράτος και την Κοινωνία.

Η ευρύτητα αυτή του αντικειμένου, σε συνδυασμό με το εύρος του Συνεδρίου, επιτρέπει μία εις βάθος ανάλυση  των σύνθετων αλληλεπιδράσεων οι οποίες προκύπτουν μεταξύ πολιτικής, οικονομίας και κοινωνίας και τα νέα δεδομένα τα οποία προκύπτουν για την εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Τα σύνθετα και επίκαιρα ζητήματα θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, ερευνητές από τα πεδία της Πολιτικής Επιστήμης και των Διεθνών Σχέσεων. Οι εισηγήσεις τους εντάσσονται σε ένα εύρος θεματικών ενοτήτων που εκτείνονται από τη μελέτη των κοινωνικών κινημάτων, την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, την τεχνητή νοημοσύνη, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ελληνική εξωτερική πολιτική και άλλα.

  • Τις διαδικασίες θα εγκαινιάσει η αναγόρευση της διακεκριμένης καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης Donatella della Porta, σε επίτιμη διδάκτορα. Πόσο σημαντική θεωρείτε την συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων του ακαδημαϊκού χώρου σε τέτοιες διοργανώσεις στη χώρα μας;

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, την πρώτη από τις τρεις ημέρες του Συνεδρίου, θα γίνει η αναγόρευση της καθηγήτριας πολιτικής Επιστήμης στο Scuola Normale Superioe, Donatella della Porta σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος.

Η κα. Della Porta είναι Κοσμήτορας του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και Διευθυντής του προγράμματος PhD στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία στο Scuola Normale Superiore της Φλωρεντίας, όπου και ηγείται του Κέντρου Μελετών Κοινωνικών Κινημάτων (COSMOS). Στα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα  κοινωνικά κινήματα, η πολιτική βία, η τρομοκρατία, και η διαφθορά. Έχει διευθύνει ένα σημαντικό πρότζεκτ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στις διαδικασίες εκδημοκρατισμού στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, ενώ έχει βραβευτεί με το Βραβείο Mattei Dogan για τη συνεισφορά της στον τομέα της πολιτικής κοινωνιολογίας. Είναι συγγραφέας 85 βιβλίων και περισσότερων από 130 περιοδικών άρθρων.

Οι διεθνείς συνεργασίες είναι σημαντικές για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για ποικίλους λόγους. Πέρα από την αύξηση του κύρους που προκύπτει από τη συνεργασία με αναγνωρισμένους και επιτυχημένους φορείς και ιδρύματα, επιτυγχάνεται η εξωστρέφεια των ακαδημαϊκών, αλλά και των φοιτητών, γεγονός που απαιτεί η εξέλιξη στη σύγχρονη πραγματικότητα.

  • To Πολιτικό φαινόμενο σε «Μετάβαση» είναι ο τίτλος του συνεδρίου, πώς εκλαμβάνεστε την μετάβαση και πώς πιστεύετε ότι την βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας;

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βιώσει και συνεχίζει να βιώνει σειρά μεταβάσεων σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδοΠολιτική μετάβαση από μία αριστερή σε μία φιλελεύθερη κυβέρνηση με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στη δημόσια διοίκηση και την εξωτερική πολιτική, οικονομική μετάβαση από μια περίοδο κρίσης στην έξοδο από τα μνημόνια και στις συνεπαγόμενες προκλήσεις και κοινωνικές προκλήσεις με το προσφυγικό ζήτημα να έχει εξελιχθεί από κρίση σε πραγματικότητα η οποία επείγει να επιλυθεί.

  • Ως απόφοιτος μιας σχολής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων και βλέποντας τις εξελίξεις σε χώρες της Ευρώπης, πιστεύετε ότι έχουμε αμελήσει να επενδύσουμε στον τομέα της Εθνικής Ασφάλειας, ακόμα και στον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών δομών;

Το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας είναι τόσο ευαίσθητο, όσο και ευρύ. Οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας έχουν μειωθεί κατά 52% από το 2009, προκαλώντας ,όπως είναι φυσικό, ασφυξία στις ένοπλες δυνάμεις. Η χώρα καταφέρνει μετά βίας να καλύπτει τον στόχο της κατευθυντήριας οδηγίας του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες της τάξεως του 2% επί του ΑΕΠ και αυτό γιατί στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται οι συνταξιοδοτικές δαπάνες για τους απόστρατους.

Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος απαρχαίωσης του στρατιωτικού υλικού και κατ΄επέκταση, συνολικής απομείωσης της ελληνικής στρατιωτικής ισχύος. Δεν ξέρω εάν θα χαρακτήριζα «αμέλεια» την κατάσταση αυτή, είναι σίγουρα ωστόσο απόρροια της οικονομικής κρίσης η οποία οδήγησε σε μείωση των δαπανών, σε συνδυασμό με την απουσία πολιτικής βούλησης, ιδεολογικών καταβολών προηγούμενων κυβερνήσεων, ίσως και υπερβολικής στήριξης στη διπλωματική οδό και σε εθνικούς και υπερεθνικούς οργανισμούς. Θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη η χάραξη μίας νέας στρατηγικής, η οποία θα επανακαταστήσει την Ελλάδα κυρίαρχο παίκτη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε μία εποχή που βλέπουμε ότι το ΝΑΤΟ κρατά την πολιτική ίσων αποστάσεων.

  • Πολύ επιτυχημένα μεταπτυχιακά προγράμματα πάνω στην Εθνική Ασφάλεια και Άμυνα λειτουργούν στην Αμερική και στο Ισραήλ, με φοιτητές από όλον τον κόσμο. Πιστεύετε θα δούμε ανάλογα εξειδικευμένα προγράμματα μεταπτυχιακών ή και προπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο ακαδημαϊκό προσωπικό με εμπειρία σε εγχώρια και διεθνή προγράμματα σπουδών στον τομέα της Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας. Η εξειδίκευση στην οποία αναφέρεστε εξαρτάται και από τη ζήτηση για τέτοιου είδους προγράμματα και πιστεύω ότι η στρατηγική ασφαλείας που θα πρέπει να διαμορφώσει η χώρα, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την εκπαίδευση. Μεταπτυχιακά που διαπραγματεύονται τον τομέα της ασφάλειας κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα και δράττομαι της ευκαιρίας να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στις Παγκόσμιες Προκλήσεις και τα Συστήματα Αναλύσεων που προσφέρει το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων. Η προσέγγιση, τώρα, αλλοδαπών φοιτητών για φοίτηση στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι μία μεγάλη συζήτηση, η οποία εμπίπτει στο ευρύτερο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

  • Πόσο θερμή υπήρξε η υποδοχή του Συνεδρίου από την ακαδημαϊκή κοινότητα, κατά τις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις και ποιες δυσκολίες συναντήσατε στην προσπάθειά σας να οργανώσετε το συνέδριο;

Με περισσότερους από 800 Συνέδρους σε κάθε συνέδριο, θα έλεγα με ευκολία ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα αγκάλιασε θερμά το Συνέδριο. Το Τακτικό Συνέδριο ΠΕΔιΣ είναι μία ευκαιρία για ακαδημαϊκούς, ερευνητές αλλά και πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον τομέα των διεθνών σχέσεων να βρεθούν για ένα τριήμερο στον ίδιο χώρο, να ακούσουν και να ανταλλάξουν απόψεις, ενώ ευνοεί και τη σύναψη νέων συνεργασιών. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τέλος συμμετοχής στο Συνέδριο τόσο για τους εισηγητές όσο και για τους Συνέδρους, γεγονός που το καθιστά ανοιχτό σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σχετικά με την ερώτησή σας για δυσκολίες στην οργάνωση, θα έλεγα ότι έχοντας πια την εμπειρία των προηγούμενων ετών και δεδομένης της άριστης συνεργασίας μεταξύ των συνδιοργανωτών, δεν αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, αλλά προκλήσεις για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, για μια ακόμα πιο επιτυχημένη διοργάνωση.

  • Τέλος, πείτε μας για τους επόμενους στόχους που θέτετε ως σύλλογος αλλά και για την μορφή που θα επιθυμούσατε να έχει ο σύλλογος στα επόμενα χρόνια.

Βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με Επιμελητήρια και Οργανισμούς για την εξασφάλιση βραβείων αριστείας για τελειόφοιτους του προπτυχιακού και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος. Παράλληλα, εντείνουμε τη συνεργασία μας με το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με σκοπό τη συνδιοργάνωση Ημερών Καριέρας, ενώ προγραμματίζουμε την οργάνωση των Βραβείων ΠΕΔιΣ με στόχο την ανάδειξη των αποφοίτων οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει στο ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Σκοπός μας είναι να γίνει ο Σύλλογος Αποφοίτων ένα σημείο αναφοράς τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην επαγγελματική καριέρα των αποφοίτων.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.