21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓκρέτα Τούνμπεργκ: η παρουσία της στην COP25 και ο ρόλος της αρχισυντάκτριας

Γκρέτα Τούνμπεργκ: η παρουσία της στην COP25 και ο ρόλος της αρχισυντάκτριας


Της Κασσιανής Σκαμάγκα,

Αποτελεί κοινό τόπο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών ανά την υφήλιο που μαρτυρούν την κλιματική αλλαγή του πλανήτη. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία με τις φονικές πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία, είναι μερικά από τα γεγονότα που οδήγησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου του 2019, έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα ιδιαίτερο ψήφισμα που στοχεύει να αφυπνίσει την Ε.Ε να πάρει δραστικά μέτρα, ώστε να επιτευχθεί πλήρης ομοφωνία για να μειωθούν μέχρι 55% οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 βάσει της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Δύο είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις του ψηφίσματος για τα κράτη της Ε.Ε: αφενός η παροχή διπλάσιων οικονομικών πόρων προς το Διεθνές Πράσινο Ταμείο και αφετέρου η κατάργηση ως το 2020 των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα.

Αυτό που αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως το παρόν ψήφισμα κατατίθεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Maria Sassoli (Σοσιαλιστές, Ιταλία) στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP 25 (Climate Change Conference) που διεξάγεται στη Μαδρίτη από τις 2 έως και αύριο, 13 Δεκεμβρίου στην οποία παρίσταται και η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η τεράστια επιρροή που ασκεί ανά τον κόσμο εφιστώντας μας την προσοχή για τη ραγδαία αλλαγή του πλανήτη δεν αφήνει καθόλου αδιάφορους τους απεσταλμένους των μεγάλων χωρών στην COP 25. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Νάνσι Πελόζι, Δημοκρατική Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του αμερικανικού λαού προς τη Συμφωνία του Παρισιού. Πρόκειται για ένα σπουδαίο βήμα των ΗΠΑ, ένα μήνα μετά την δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι η χώρα αποχωρεί από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Επιπροσθέτως, η καταλυτική επίδραση της νεαρής Σουηδής που μάχεται ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη, δύναται να ανιχνευθεί και από το ότι καλείται στη διάρκεια των Χριστουγέννων να εκτελέσει χρέη αρχισυντάκτριας στο BBC. Ενδεικτικά, θα λάβει συνεντεύξεις από άτομα που αγωνίζονται για την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα πρότεινε τη διεξαγωγή ρεπορτάζ σε Ανταρκτική και Ζάμπια. Στην εκπομπή το παρόν θα δώσει και η Μπρέντα Χέιλ, Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας. Καταληκτικά, έπειτα από την έκθεση των γεγονότων περί γνωριμίας της Γκρέτα με τον Σουηδό επικοινωνιολόγο Ίγκμαρ Ρέντζχογκ και ιδιοκτήτη της startup εταιρείας “We don’t have time”, το μόνο σίγουρο είναι πως πρώτη φόρα εκατοντάδες νέοι μάχονται για τη διάσωση του πλανήτη και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις της COP25. O χρόνος θα δείξει, λοιπόν, αν πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό εγχείρημα ή μια φενάκη με οικονομικές προεκτάσεις. Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί, πως μεταξύ άλλων, η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι η προσωπικότητα του 2019 σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό TIME.


Κασσιανή Σκαμάγκα

Γεννημένη το 2000 στον Βόλο, είναι δευτεροετής φοιτήτρια Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μόλις στο Λύκειο είχε επιλεγεί για μαθητικό Erasmus στο Nymburk της Τσεχίας, μετρώντας ήδη μία σημαντική συμμετοχή της σε ρητορικούς αγώνες που διεξήχθησαν στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προσομοίωση επιτροπών του ΟΗΕ στο εξωτερικό και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διεθνές δίκαιο. Είναι γνώστρια της Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας, ενώ παράλληλα η πολυετής ενασχόληση της με τη κλασική μουσική συνοδεύεται από τη συμμετοχή της σε σύνολα δωματίου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βόλου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ