16.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Σαμ Κουκ

In Memoriam: Σαμ Κουκ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Ο μεγάλος εκφραστής της sweet soul μουσικής σκηνής, Σαμ Κούκ, γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1931 στο Κλάρκσντεϊλ του Μισισίπι των Η.Π.Α.

Μεγάλωσε σε μια φτωχική οικογένεια οκτώ παιδιών, ενώ από μικρός έδειξε το ενδιαφέρον του για την μουσική ενασχόληση. Λέγεται, ότι έγραφε ασταμάτητα τραγούδια όπου έβρισκε, σε πετσέτες, σε χαρτομάντιλα ακόμα και σε κούτες από τσιγάρα. Έφτιαξε ένα νεανικό συγκρότημα Gospel με την επωνυμία Highway QCs και από το 1951 έγινε τραγουδιστής του συγκροτήματος Soul Stirrers, μέλος των οποίων έγινε αργότερα και ο Johnny Taylor.

Με πρότυπο τον Louis Armstrong συνέχισε να γράφει ασταμάτητα και να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του. Ήταν όμορφος, ψηλός με εντυπωσιακή και επιβλητική κορμοστασιά, σίγουρα ξεχώριζε από όλα τα μαύρα είδωλα της γενιάς του. Αμέσως τα φώτα έπεσαν πάνω στον νεαρό Σαμ Κουκ και στα πρώιμα τραγούδια του, τα οποία ήταν κυρίως ιστορίες από την Βίβλο που του είχε διηγηθεί ο ιερέας πατέρας του.

Ο Σάμ υπήρξε και φανατικός πολέμιος των φυλετικών διακρίσεων της εποχής. Από τα πρώτα βήματα της καλλιτεχνικής πορείας του υπερασπίσθηκε τα δικαιώματα της μειονότητας στην πατρίδα του και πέτυχε τα τραγούδια του να γίνουν αποδεκτά από λευκούς και μαύρους επηρεάζοντας πολύ κόσμο με τις ιδέες του. Σταθμός στην προσπάθειά του να καταρρίψει τις διακρίσεις στάθηκε η εμφάνισή του στο μαγαζί CopaCabana μπροστά σε ένα μεγάλο λευκό κοινό σπάζοντας το -μέχρι τότε- εμπάργκο του μαγαζιού, το οποίο δεν επέτρεπε σε μαύρους να εμφανίζονται στη σκηνή του.

Τα τραγούδια του υπήρξαν επιτυχίες και γνώρισαν τις περισσότερες διασκευές που έχουν γνωρίσει έργα καλλιτέχνη. Ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες είναι το “Bring it On Home To”, αλλά και το “Another Saturday Night”.

Οι ατυχίες όμως σημάδεψαν τη ζωή του καλλιτέχνη. Στις 10 Νοεμβρίου του 1958 αυτός και ο μουσικός φίλος του, Lou Rawls, τραυματίζονται σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα, ενώ αργότερα θα πεθάνει η πρώτη γυναίκα του και θα βρει τραγικό θάνατο στην πισίνα του σπιτιού και το παιδί τους.

Ο ίδιος θα πεθάνει μία ημέρα σαν σήμερα, την 11η Δεκεμβρίου του 1964, υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες, με άλλους να κάνουν λόγο για απόπειρα δολοφονίας λόγω των πολιτικών πεποιθήσεών του, δίχως όμως να υπάρχουν αρκετά στοιχεία, για να στοιχειοθετήσουν αυτήν την κατηγορία ακόμα και μέχρι σήμερα. Η κηδεία του μετατράπηκε σε μια τεράστια συγκέντρωση οπαδών, φίλων αλλά και ευρύτερα, της μαύρης κοινότητας της Αμερικής.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Αρχισυντάκτης Έκδοσης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ενστάσεις του άρθρου 330 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Της Χαράς Αναστασιάδου, Στο πλαίσιο διεξαγωγής της δίκης, μεγάλη βαρύτητα έχει το ζήτημα των ενστάσεων, καθώς αυτές είναι που καθορίζουν την τύχη της αγωγής. Αποτελούν...

Taiwan’s role in the US-China dispute

By Anna Nguyen, International relations and political science students have learnt about the “Great Powers” during their studies. This term refers to countries that, during...

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Το προφίλ των ψηφοφόρων και η «αχίλλειος πτέρνα» του Προέδρου

Του Τάσου Μοσχονά, Με το δεύτερο Προεδρικό debate να αποτελεί παρελθόν, η αποφασιστική μέρα της 3ης Νοεμβρίου για τις Η.Π.Α. πλησιάζει. Η εκλογική αναμέτρηση, που,...

Έτσι προσπαθεί η Aston Martin να «σώσει» το brand της

Του Άρη Κατσίδη, Η Aston Martin για πολλές δεκαετίες ήταν συνδεδεμένη με τον χαρακτήρα James Bond και το brand της θεωρούταν ένα από τα πιο...
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.