21.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΔυναστεία Κένεντι: Το τραγικό τέλος

Δυναστεία Κένεντι: Το τραγικό τέλος


Της Αιμηλίας Μπέλμπα, 

Ο πρίγκιπας Τζον-Τζον και ο γάμος – κόλαση

Όταν ανακοίνωσε η Τζάκι στον τρίχρονο Τζον Κένεντι Τζούνιορ, πως ο πατέρας του είχε πεθάνει, του είπε, ότι πήγε στον ουρανό να κάνει παρέα στον αδερφό του, Πάτρικ, για να μην είναι μόνος. Ο Τζον τότε ρώτησε, αν ο πατέρας του είχε πάρει μαζί και το μεγάλο του αεροπλάνο.

Η κηδεία του πατέρα του έγινε ακριβώς την ημέρα των τρίτων γενεθλίων του και η εικόνα του μικρού τότε Τζον να χαιρετά το φέρετρο του Τζακ Κένεντι έκανε τον γύρο του κόσμου. Το ψευδώνυμο Τζον-Τζον του το έδωσε ένας ρεπόρτερ, όταν είχε ακούσει μια μέρα τον πατέρα του να τον φωνάζει, λέγοντας το όνομα του δυο φορές διαδοχικά. Αν και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στον Τύπο, η οικογένειά του δεν το χρησιμοποιούσε και του ίδιου δεν του άρεσε ιδιαίτερα.

Ο Τζον μετά τον θάνατο του πατέρα του αναζητούσε απεγνωσμένα μια πατρική φιγούρα. Αυτή στην αρχή ήταν ο θείος του, Ρόμπερτ, αλλά μετά τη δολοφονία του, έγινε ο άλλος θείος του, Τεντ. Αν και ο δεύτερος άντρας της μητέρας του, Αριστοτέλης Ωνάσης, φερόταν καλά και σε εκείνον και στην αδερφή του, Καρολίνα, δεν ήρθαν ποτέ ιδιαίτερα κοντά και λέγεται, πως ο Τζον τον θεωρούσε γελοίο. Ο Τζον, εκτός από το ότι μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του και με ισχνό υποκατάστατο δίσκους από τις ομιλίες του, αναγκαστικά μεγάλωσε και με μυστικούς πράκτορες. Σε νεαρή ηλικία είχε έρθει τόσο κοντά με κάποιον από αυτούς, που τον έλεγε «μπαμπά». Όταν το έμαθε αυτό η Τζάκι, φρόντισε αμέσως για την αντικατάστασή του.

Μεγαλώνοντας ο Τζον ήταν ό,τι πιο κοντά σε πρίγκιπα είχε δει η Αμερική και η Τζάκι φρόντισε να έχει και το μεγάλωμα ενός πρίγκιπα. Σα μητέρα ιδιαίτερα προς τον Τζον ήταν ιδιαίτερα αυστηρή, αλλά οι δυο τους είχαν έναν ξεχωριστό δεσμό. Η Τζάκι, μπορεί να είχε πει στη συνέντευξή της στο περιοδικό Life, πως «τώρα ο Τζον ανήκει στους άντρες», αλλά φρόντισε να μην περνά πολύ χρόνο με τα αρσενικά της οικογένειας Κένεντι, όποτε ήταν στο πατρικό τους. Ο Τζον μεγαλώνοντας είχε αποφασίσει να γίνει ηθοποιός, αλλά η Τζάκι έβαλε τέλος στα καλλιτεχνικά του σχέδια και εν τέλει, σπούδασε νομική, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση. Χρειάστηκαν τρεις προσπάθειες, για να περάσει τις εξετάσεις “Bar”, τις οποίες περνούν οι δικηγόροι σε αρκετές χώρες του κόσμου μετά την αποφοίτησή τους. Όμως, ο Τζον εκτός από το ότι ήταν ο γιος του Κένεντι, είχε κερδίσει τον Τύπο και με την ομορφιά του. Είχε αναδειχθεί το 1988 από το περιοδικό People ως ο πιο «σέξι άντρας του πλανήτη», ενώ σε μια από τις αποτυχίες τους στις εξετάσεις η “Daily News” είχε κυκλοφορήσει με εξώφυλλο: “The Hunk Flunks again”. Το “Hunk” είναι κάτι ανάλογο του παίδαρος.

Με το «βαρύ όνομα» του πατέρα του στις πλάτες του, όλοι περίμεναν ποια θα ήταν η επόμενη κίνηση του Τζον και το αν θα εμπλεκόταν στην πολιτική, όπως τόσα μέλη της οικογένειάς του. Στο συνέδριο των Δημοκρατικών το 1988, πάντως, όταν προανήγγειλε τον θείο του, Τεντ, οι παρευρισκόμενοι τον χειροκρότησαν για δυο λεπτά συνεχόμενα μετά το τέλος του λόγου του, στον οποίο αναφέρθηκε στην πολιτική σταδιοδρομία του πατέρα του. Το 1992 ήταν, όταν αρχικά ο Τζον ξεκίνησε να σκέφτεται, πως ίσως θα μπορούσε να εκδώσει ένα περιοδικό, αλλά η μητέρα του το θεώρησε πολύ ριψοκίνδυνο. Όπως επίσης θεωρούσε πολύ ριψοκίνδυνο και τo να πιλοτάρει ο γιος της ένα αεροπλάνο. Η Τζάκι φοβόταν, ότι ο Τζον θα πέθαινε σε αεροπορικό δυστύχημα, όπως τόσα άλλα μέλη της οικογένειάς του και είχε ζητήσει από τον τότε σύντροφό της, Μαουρίς Τέμπλεσμαν, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, για να μην κάτσει ο Τζον στη θέση του πιλότου. H Τζάκι πέθανε το 1994 από μη χότζκιν λέμφωμα και τα επόμενα χρόνια ο Τζον και περιοδικό εξέδωσε και αεροπλάνο πέταξε και παντρεύτηκε.

Το πολιτικό περιοδικό του με το όνομα “George” βγήκε τον Σεπτέμβριο του 1995 και ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκε την Καρολίν Μπεσέτ, που δούλευε ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στον Οίκο Μόδας Calvin Klein. Μετά από αυτό όλοι περίμεναν, πως ο Τζον θα άνοιγε τα φτερά του για ακόμα πιο ψηλά, αλλά αντί αυτού τα προβλήματα έρχονταν το ένα μετά το άλλο.

Ο γάμος του πήγαινε χάλια. Η Καρολίν δεν μπορούσε να διαχειριστεί το πόσο πολύ τα Μέσα ενδιαφέρονταν για τη ζωή τους και το γεγονός, πως υπήρχαν σχεδόν πάντα φωτογράφοι έξω από το διαμέρισμα τους. Σύμφωνα με το Vanity Fair, επίσης, η Καρολίν είχε πρόβλημα εθισμού με την κοκαΐνη, ήταν αρκετά χειριστική με τον άντρα της και είχε εκρήξεις θυμού. Βέβαια, που και που και ο Τζον από πολλές πηγές φαίνεται, πως έκανε χρήση ναρκωτικών, για να «βλέπει τον κόσμο με έναν άλλον τρόπο».

Ένα βίντεο του ζευγαριού να μαλώνει σε ένα πάρκο είχε κάνει τον γύρο των media και η εικόνα έδειχνε, πως η Καρολίν ήταν περισσότερο βίαιη σωματικά προς τον Τζον. Μια φορά ο Τζον χρειάστηκε να πάει στα επείγοντα για ένα τραυματισμό στο χέρι του και υπήρχαν υποψίες από τον περίγυρο τους, πως δεν ήταν ατύχημα. Η Καρολίν είχε παραδεχτεί στον ίδιο, πως είχε φιλήσει έναν άλλον άντρα, ενώ ήταν παντρεμένοι και η παρουσία του πρώην συντρόφου της, Μάικλ Μπέργκιν, υπήρχε πάντα από πάνω τους μαζί με την υποψία της μοιχείας από την μεριά της. Αυτό ήταν ένα χαρτί, που εκείνη πάντα έπαιζε στους καυγάδες τους. Η σχέση τους ήταν αρκετά δύσκολη, όπως εκμυστηρευόταν ο Τζον σε φίλους, αλλά ακόμα και σε συναδέλφους, στους οποίους ανέφερε, ότι είχε «οικογενειακά προβλήματα». Οι δυο τους έκαναν ψυχανάλυση ως ζευγάρι, παρόλα αυτά ο Τζον έμενε συχνά σε ένα ξενοδοχείο ή η Καρολίν αρνούνταν να κάνει σεξ μαζί του και κοιμόταν σε ένα δωμάτιο του διαμερίσματος, όπου εκείνος είχε κάποια όργανα γυμναστικής.

Τα πράγματα, όμως, εκτός από τον γάμο του δεν πήγαιναν καλά ούτε στο περιοδικό του. Το 1997 τα «έσπασε» με τον χρόνια φίλο και συνέταιρό του, Μάικλ Μπέρμαν. Η γυναίκα του Καρολίν, σύμφωνα με έναν φίλο του, του είχε πει για τον Μπέρμαν: «Ξέρεις, δεν σε συμπαθεί. Συνεργάζεται μαζί σου, γιατί είσαι ο γιος του Κένεντι». Το περιοδικό μετά από αυτό δεν πήγαινε καθόλου καλά. Ένα ακόμα χτύπημα για τον Τζον ήταν η ασθένεια του ξαδέρφου του, δηλαδή γιου της αδερφής της μητέρας του, Λι, Άντον Ραντζιβίλ, ο οποίος νοσούσε από καρκίνο. Οι δυο τους είχαν μεγαλώσει σαν αδέρφια. Ακόμα, πλέον οι σχέσεις του με την αδερφή του δεν ήταν πολύ καλές, αν και ως παιδιά ήταν πολύ δεμένοι. Η Καρολίνα παντρεύτηκε τον σχεδιαστή Έντουιν Σλόσμπερκ, τον οποίο ούτε ο Τζον ούτε η Κάρολιν λέγεται, πως συμπαθούσαν ιδιαίτερα. Επίσης, η Καρολίν με την Καρολίνα δεν είχαν καλές σχέσεις.

Ενώ όλα «κατέρρεαν», όπως είχε πει ο Τζον εκείνη την περίοδο σε φίλο του, η μόνη του παρηγοριά ήταν το να πιλοτάρει. Το όνειρο, που είχε από μικρός το έκανε επιτέλους πραγματικότητα και με τον θάνατο της μητέρας του κανείς δεν είχε τη δύναμη να τον σταματήσει.

Ο φόβος που βγήκε αληθινός

Στις 16 Ιουλίου του 1999 ο Τζον θα πήγαινε πιλοτάροντας ο ίδιος μαζί με την Καρολίν και την αδερφή της Λόρεν στον γάμο της ξαδέρφης του και κόρης του Ρόμπερτ Κένεντι, Ρόρι. Το ζευγάρι δε βρισκόταν σε καθόλου καλή περίοδο στη σχέση τους, με τον Τζον να μένει σε ξενοδοχείο εκείνες τις μέρες. Η Καρολίν, που γενικά δεν ένιωθε ιδιαίτερα άνετα στο πατρικό σπίτι των Κένεντι, είχε αποφασίσει, πως δε θα πήγαινε στον γάμο και είχε μιλήσει τηλεφωνικά με την μητέρα της νύφης, Έθελ, για την απουσία της. Η Λόρεν, που ήθελε το ζευγάρι να τα βρει, φρόντισε να βγουν για καφέ την προηγούμενη μέρα οι τρεις τους και για να πείσει την αδερφή της να πάει στον γάμο, προθυμοποιήθηκε να πάει και εκείνη μαζί τους. Οι τρεις τους ξεκίνησαν από το Νιου Τζέρσεϊ στις 8:38, ενώ είχε νυχτώσει. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η Καρολίν ήταν η αιτία της αργοπορίας τους. Αν και κάποιος την έπαιρνε διαρκώς τηλέφωνο, εκείνη έβαλε την μανικιουρίστα της να της βάψει και να της ξεβάψει τα νύχια των ποδιών της τρεις φορές, γιατί δεν είχε πετύχει την ακριβή απόχρωση του βιολετί, η οποία θα ταίριαζε με το φόρεμα, που θα φορούσε στον γάμο

Μια ώρα μετά την αναχώρηση τους ο Τζον Κένεντι, που υπέφερε και από έναν τραυματισμό στον αστράγαλο, έχασε τον έλεγχο του αεροπλάνου, το οποίο έπεσε στον Ατλαντικό Ωκεανό. Στις 21 Ιουλίου το αεροπλάνο βρέθηκε μαζί με τα πτώματα του Τζον, της Καρολίν και της Λορέν. Εκείνος ήταν 38 χρονών, η σύζυγος του 33 και η αδερφή της 34. Το αεροπλάνο είχε πέσει περίπου 12 χιλιόμετρα από την ξηρά και από την ιδιωτική παραλία, που η Τζάκι είχε αφήσει σε εκείνον και στην αδερφή του. Ένα μήνα αργότερα και ο ξάδερφος του, Άντον, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

Γιατί σας τα γράφουμε όλα αυτά

Αγαπητέ αναγνώστη σε ευχαριστούμε, αν όντως έφτασες μέχρι το τέλος και ζητούμε συγγνώμη, αν σε ψυχοπλακώσαμε. Αναλύσαμε το γενεαλογικό δέντρο των Κένεντι με αφορμή, ότι πέρασαν 20 χρόνια από τον θάνατο του Τζον Κένεντι Τζούνιορ. Αυτή η επέτειος έτυχε και συνέπεσε με τα post σε φόρουμ του άγνωστου δεξιού συνωμοσιολόγου “Q”, στα οποία υποστήριξε ότι ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ είναι ζωντανός και στο κοντινό περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις, όταν όντως ήταν εν ζωή. Τα post έκαναν αμέσως τον γύρο του διαδικτύου. Site άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα και μέχρι και θεατές σε συγκεντρώσεις του Τραμπ περίμεναν να τους ανακοινώσει, πως όντως είναι αλήθεια. Όλοι τους με τον τρόπο τους, πραγματοποίησαν έτσι την επιθυμία της Τζάκι. Όσα χρόνια και αν περάσουν να μην ξεχαστεί, πως κάποτε υπήρχε το Κάμελοτ…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιμιλία Μπέλπμα
Αιμιλία Μπέλπμα
Γεννήθηκε το μεσημέρι ενός Νοέμβρη. Τώρα ποιανού ακριβώς Νοέμβρη, αυτό δεν πρόκειται να σας το πει. Έχει τελειώσει μια Σχολή Δημοσιογραφίας και έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε site, κειμενογράφος και έχουν εκδοθεί δυο βιβλία της, εκ των οποίων το ένα στα αγγλικά.