14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαTo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η φωνή των Ευρωπαίων πολιτών

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η φωνή των Ευρωπαίων πολιτών


Της Χρύσας Χατζηβασιλείου,

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα μοναδικό παράδειγμα ανάμειξης πολιτισμών και γλωσσών. Είναι «φτιαγμένο» από τους πολίτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, κατόπιν εκλογής 751 μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Θεσπίζει από κοινού με το Συμβούλιο της ΕΕ την νομοθεσία που επηρεάζει την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Η νομοθεσία αφορά διάφορα ζητήματα, όπως την ελευθερία μετακίνησης από χώρα σε χώρα, τα ασφαλή τρόφιμα, καθώς και την προστασία των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και της οικονομίας. Τα κράτη-μέλη εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να ασκούν βέτο στους τομείς όπως η φορολογία, οι εξωτερικές υποθέσεις και οι υποθέσεις άμυνας. Κάποιοι τομείς απαιτούν την συναίνεση του Ευρωκοινοβουλίου, πριν λάβει η Επιτροπή τη σχετική απόφαση. Ακόμα, όμως, και στους τομείς που τα κράτη-μέλη αποφασίζουν μόνα τους -όπως η εκπαίδευση και ο πολιτισμός- η συνεισφορά των υποστηρικτικών μέτρων και προγραμμάτων της ΕΕ είναι μεγάλη, όπως για παράδειγμα το Erasmus+, το οποίο παρέχει σε νέους Ευρωπαίους πολίτες τη δυνατότητα να σπουδάσουν, να γίνουν εθελοντές, να εκπαιδευτούν ή να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό.

Το έργο των μελών του είναι πρωταρχικά η αντιπροσώπευση των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η υπεράσπιση των προτιμήσεών τους προς τους αρχηγούς της και τις αρχές της ΕΕ. Η συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαιτείται για τις περισσότερες διεθνείς συμφωνίες που αφορούν την ΕΕ και παράλληλα το Ευρωκοινοβούλιο συμβάλλει με τη δράση του στην ανάπτυξη, στη φιλανθρωπική βοήθεια και στην πολιτική. Τα μέλη του ασκούν μεγάλη επιρροή στην εξωτερική ευρωπαϊκή πολιτική, αφού έχουν στενούς δεσμούς με τους νομοθέτες όλου του κόσμου.Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου συχνά δρουν ως παρατηρητές εκλογών σε διάφορες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, με σκοπό να ελέγξουν τυχόν παρατυπίες στη διαδικασία εκλογής και ταυτόχρονα διασφαλίζουν την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ. Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο δίνει το βραβείο Sakharov Prize, για να τιμήσει άτομα και οργανισμούς που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, τη δημοκρατία, την έκφραση της ελευθερίας και μάχονται τη μισαλλοδοξία και την καταπίεση, οπουδήποτε και αν υφίστανται στον πλανήτη. Προηγούμενοι «νικητές» του άνω βραβείου ήταν: Malala Yousafzai, Nelson Mandela και Aung San Suu Kyi.

Προφανώς, η δημοσιονομική ισχύ είναι το προνομιακό κλειδί για κάθε κοινοβούλιο. Όποιος διανέμει τα κεφάλαια έχει την δύναμη να θέσει πολιτικές προτεραιότητες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή η δύναμη μοιράζεται μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Μαζί υιοθετούν ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, κάθε επτά χρόνια, διερευνούν και εγκρίνουν τον ετήσιο προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά.

Κατά συνέπεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο εκλεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί θεματοφύλακα των ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κρατών και όχι μόνο.


Πηγές
  • The European Parliament and its defence of liberty and democracy, Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2017
  • Εισαγωγή στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βασίλειος Α. Χριστιανός, Νομική Βιβλιοθήκη, 2010

Χρύσα Χατζηβασιλείου

Σπούδασε Νομική του ΔΠΘ. Είναι ασκούμενη δικηγόρος και παράλληλα φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό «Δίκαιο και Πληροφορική» στο ΠΑ.ΜΑΚ., το οποίο αφορά τα προσωπικά δεδομένα και το ηλεκτρονικό έγκλημα. Είναι μέλος στην ELSA Komotini  συμμετέχοντας σε summer schools, σεμινάρια και institutional visits σε ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα σε Βρυξέλλες και Χάγη. Επιπλέον, είναι εθελόντρια στην ΜΚΟ Ένωση Κυριών Δράμας «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Βογά
Σοφία Βογά
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996, όπου και διαμένει μέχρι και σήμερα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ήδη σήμερα δικηγόρος, ενώ πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο στο Εθνικό και Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και αραβικά, και στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων κλασικής λογοτεχνίας, τη μουσική, τον κινηματογράφο και τη γυμναστική.