17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκδηλώσειςRΕBRAIN Greece: Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η αναχαίτιση της φυγής...

RΕBRAIN Greece: Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η αναχαίτιση της φυγής των «εγκεφάλων» στο εξωτερικό


Του Ραφαήλ-Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Έχοντας περάσει το κατώφλι της ψηφιακής εποχής βλέπουμε να ορθώνεται μπροστά μας μια μεγάλη σκάλα που απαιτεί να την δρασκελίσουμε ταχύτατα, στην περίπτωση που επιθυμούμε την «μετάβαση στη ψηφιακή εποχή»: είναι κοινώς αποδεκτό ότι έχουμε ακόμα να διανύσουμε ουκ ολίγα ανηφορικά βήματα, σε μεγάλα σκαλοπάτια, για να φτάσουμε στην κορυφή.

Βλέποντας άλλες χώρες, όπως η Εσθονία, να πετυχαίνουν σε υλοποιήσεις ψηφιακών προγραμμάτων και ολόκληρων μεταβάσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκεί δηλαδή που εμείς ακόμα ιδρωμένοι, εξασκούμαστε σε σχέδια επί χάρτου, μας στέλνει το μήνυμα ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και ότι εν τέλει, το ευρωπαϊκό παράδειγμα της ψηφιακής μετάβασης είναι μια πρόκληση κυρίως θέλησης και οράματος.

Είναι αυτή η άτιμη η «ψηφιακή εποχή» που όλοι ξέρουμε ότι μπορεί να μας ανοίξει νέα πεδία εφευρετικότητας και αποτελεσματικότητας και κατά βάθος γνωρίζουμε κιόλας ότι ίσως να αποτελέσει και την αιχμή του δόρατος, για την αναστροφή του Brain Drain. Το ακούμε από παντού, από νεότευκτες εταιρείες που προτιμούν τις ευκαιρίες των «ψηφιακών» και «έξυπνων» χωρών για να κάνουν μια αρχή, το ακούμε και από νέους επιστήμονες, άρτια καταρτισμένους, που φεύγουν στο εξωτερικό στο οποίο και βλέπουν παραπάνω ευκαιρίες επιμόρφωσης και εξέλιξης πάνω σε σύγχρονες επιστημονικές τεχνολογίες.

Πρόκειται άραγε για δύο προκλήσεις του καιρού τόσο αλληλένδετες όσο και κρίσιμες για το μέλλον μας; Η ομάδα του «Rebrain Greece» απαντάει θετικά, η οποία καλείται να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης ευφυών πολιτικών προτάσεων, ώστε να αντιμετωπίσει τόσο τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό όσο και την ίδια την μετάβαση της αγοράς εργασίας στην ψηφιακή εποχή. Αυτή άλλωστε θα είναι και η θεματική του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα με τίτλο «REBRAIN Greece, ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας».Η διεπιστημονική εθελοντική ομάδα του REBRAIN Greece ξεκίνησε ενεργά το έργο της πάνω στον τεχνολογικό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας τον Απρίλιο του 2019, έπειτα από πρωτοβουλία στελεχών του Υπουργείου Εργασίας και έκτοτε λειτουργεί ως συμβουλευτικός και υποστηρικτικός θεσμός στο Υπ. Εργασίας.

Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να συγκροτήσει ομάδες συζήτησης και διαβούλευσης με πάνω από τριάντα εκπρόσωπους φορέων, για την οριζόντια επίλυση ζητημάτων εργασίας σε εθνική εμβέλεια. Ακόμα, έχει καταφέρει να ενσωματώσει όλη την εμπειρία και τη συλλογική τεχνογνωσία των στελεχών της από τη συμμετοχή τους σε τεχνικές επιτροπές της Κομισιόν, ενώ πλείστα μέλη της ομάδας έχουν διακριθεί για την επιστημονική δραστηριότητά τους από συμμετοχές σε επιστημονικές ομάδες εργασίας στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Στην αρχή, το πλαίσιο εργασιών της πρωτοβουλίας χωρίστηκε σε θεματικές ενότητες ανάλογα με το αντικείμενο της κάθε στόχευσης. Αντίστοιχα χωρίστηκαν και οι συμμετέχοντες-εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών στην πρωτοβουλία, σε θεματικές ομάδες. Οι θεματικές ομάδες της πρωτοβουλίας με τη χρήση data analytics, εργαλείων επιχειρηματικής ευφυΐας και εφαρμογές απεικόνισης δεδομένων κινήθηκαν και εργάσθηκαν ταχύτατα προς την ανάλυση των δεδομένων της αγοράς εργασίας και το σχεδιασμό υποψήφιων προτάσεων πολιτικής προς την πολιτική ηγεσία. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι αξιοποιήθηκε από τους εθελοντές στο έπακρο το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και η μεταρρύθμιση του Μηχανισμού Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας.Ύστερα από έξι μήνες λειτουργίας της πρωτοβουλίας παρουσιάστηκαν και τα πρώτα δείγματα γραφής. Στα πλαίσια της φετινής έκθεσης της ΔΕΘ παρουσιάστηκαν προτάσεις υποψήφιων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Η ομάδα όμως δεν έμεινε εκεί, αφού έπειτα από την παρουσίαση της μέχρι τότε πορείας της και την 100% εκπλήρωση του χρονοδιαγράμματος του οδικού χάρτη ενεργειών που είχε η ομάδα μέχρι τότε, έγινε επαναξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας, αναδιαρθρώθηκαν οι υποομάδες εργασίας, προστέθηκαν πολλά και αξιόλογα νέα μέλη, δημιουργήθηκαν συμπράξεις με 6 Πανεπιστήμια και σημαντικότατους φορείς, όπως το ΕΚΤ και η ΓΓΕΤ.

Η πρωτοβουλία, λοιπόν, αυτή που στόχο έχει την εξάλειψη του Brain Drain και την ομαλή ψηφιακή μετάβαση στην αγορά εργασίας, βαδίζει στο συνέδριο της 9ης Δεκεμβρίου στην Αθήνα, όπου και θα παρουσιαστούν τέσσερις μεγάλες καινοτομίες του ReBrain Greece για την αγορά εργασίας και τον δημόσιο τομέα. Ένα συνέδριο τόσο ελπιδοφόρο και καινοτόμο, που αξίζει να μην το χάσει κανείς.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.