22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΟ Κάρολος Ντίκενς και τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων

Ο Κάρολος Ντίκενς και τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων


Της Αριάδνης-Παναγιώτας Φατσή,

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν για ακόμα μια φορά και η εορταστική ατμόσφαιρα έχει ήδη αρχίσει να βρίσκεται παντού γύρω μας. Ο στολισμός σε δημόσιους χώρους, οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις σε σπίτια και καταστήματα, τα εποχιακά γλυκά και τα άφθονα σχέδια για χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις και δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα μπορούν να κάνουν ακόμη και τον πιο αδιάφορο για τις γιορτές άνθρωπο να αισθανθεί ευφορία. Σε αυτό το άρθρο, συμμερίζομαι και εγώ τη γιορτινή ατμόσφαιρα και σας φέρνω ένα μικρό αλλά αξιολογότατο βιβλίο από τα μακρινά Χριστούγεννα του 1843, το οποίο συνδέεται διαχρονικά με το μήνυμα της αγάπης και της φιλανθρωπίας. Όπως υποθέτετε ήδη, το βιβλίο μας σήμερα είναι η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Καρόλου Ντίκενς.

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου 1843 και όλα τα αντίτυπα είχαν πουληθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ μέχρι τον επόμενο χρόνο, το βιβλίο είχε φτάσει στις 13 εκδόσεις και δεχόταν εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς της εποχής, καθώς ανταποκρινόταν και στην τάση της εποχής, κατά την οποία οι Βρετανοί πειραματίζονταν με διάφορες παλαιές και νέες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, επαναφέροντας τα κάλαντα και υιοθετώντας νεωτερισμούς, όπως το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Βασικά θέματα του βιβλίου είναι η απόφαση ενός εγωιστή ανθρώπου να αλλάξει και η αντιμετώπιση των φτωχών από την κοινωνία της εποχής. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει ούτε μία χρονιά που να μην τυπωθεί το βιβλίο. Αν και σήμερα η ιστορία αντιμετωπίζεται ως παιδική, η αρχική της έκδοση απευθυνόταν σε ενήλικες και πολλοί κριτικοί του σήμερα θεωρούν ότι το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά λόγω των πολλών θεμάτων και των ιδιαίτερων χαρακτήρων που πραγματεύεται.

H υπόθεση του έργου είναι αρκετά γνωστή και από τις πάμπολλες μεταφορές του στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας δύστροπος και τσιγκούνης επιχειρηματίας, είναι πολύ ενοχλημένος από την εορταστική ατμόσφαιρα του Λονδίνου την παραμονή Χριστουγέννων. Ο εκνευρισμός του γίνεται ακόμη πιο έντονος όταν ο ανιψιός του τον καλεί σε χριστουγεννιάτικο δείπνο, μια φιλανθρωπική οργάνωση τον προσεγγίζει για να του ζητήσει δωρεά και επιπλέον αναγκάζεται να δώσει άδεια μετ’ αποδοχών στον υπάλληλό του, Μπομπ Κράτσιτ, για την ημέρα των Χριστουγέννων.

Το ίδιο βράδυ, ο Σκρουτζ δέχεται μια μεταφυσική επίσκεψη από το φάντασμα του συνεταίρου του, Τζέικομπ Μάρλει, το οποίο είναι καταδικασμένο να περιπλανιέται στη γη σέρνοντας βαριές αλυσίδες και χρηματοκιβώτια. Το φάντασμα εξηγεί ότι αυτή είναι η τιμωρία του επειδή είχε ζήσει μέσα στη φιλαργυρία και τον εγωισμό και ότι επισκέφθηκε τον παλιό του φίλο για να τον προειδοποιήσει ότι αυτή είναι και η δική του μοίρα αν δεν αλλάξει τρόπο ζωής. Γι’ αυτό, όπως ανακοινώνει το φάντασμα, τον Σκρουτζ θα επισκεφτούν τρία πνεύματα των Χριστουγέννων. Ο Σκρουτζ προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι πρόκειται μόνο για ένα όνειρο και πηγαίνει πάλι για ύπνο, αλλά σύντομα δέχεται την επίσκεψη του πρώτου πνεύματος.

Τα τρία πνεύματα που επισκέπτονται τον Σκρουτζ τον μεταφέρουν σε σκηνές από Χριστούγεννα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Με το πρώτο πνεύμα, ο Σκρουτζ ταξιδεύει σε στιγμές από την περίοδο των Χριστουγέννων και θυμάται τα εφηβικά του χρόνια, την πρώτη του δουλειά και τον πρώτο του έρωτα. Το πνεύμα των φετινών Χριστουγέννων τον επισκέπτεται για να του δείξει την εορταστική ατμόσφαιρα στο σπίτι του ανιψιού του, όπου ο ίδιος έχει αρνηθεί να πάει, και τα φτωχικά Χριστούγεννα του υπαλλήλου του. Τέλος, το πνεύμα των μελλοντικών Χριστουγέννων του δείχνει ζοφερές εικόνες από τα μελλοντικά Χριστούγεννα, στις οποίες ο ίδιος έχει πεθάνει μόνος. Ο Σκρουτζ ξυπνά κατατρομαγμένος στο κρεβάτι του και συνειδητοποιεί ότι όλα έγιναν μέσα σε μια νύχτα, άρα είναι Χριστούγεννα, και αποφασίζει ότι θα αλλάξει τη ζωή του.

Αυτή η όμορφη ιστορία από τα παλιά είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για την περίοδο των χειμερινών εορτών για μικρούς και μεγάλους, που μας μεταφέρει ένα διαχρονικό μήνυμα ανθρωπιάς και αγάπης. Στις μέρες των Χριστουγέννων που έρχονται, ας είμαστε όλοι πιο φιλικοί, πιο ευγενικοί και πιο διαχυτικοί προς τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και όλους τους συνανθρώπους μας.


Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή, Βιβλιοκριτικός

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.