18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΠριν στολίσουμε…

Πριν στολίσουμε…


Του Στέφανου Σταγάκη,

Πλησιάζουν γιορτές. Τα Χριστούγεννα δεν είναι μια απλή περίοδος του χρόνου για τους περισσότερους από εμάς. Για κάποιους είναι η πιο όμορφη εποχή, ενώ για άλλους η πιο μελαγχολική. Πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι μια περίοδος γεμάτη προετοιμασίες, δώρα, τραγούδια και βέβαια φαγητό. Άλλωστε δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, άλλη εποχή του χρόνου που να κινητοποιεί τους ανθρώπους σε τέτοιο βαθμό. Είναι το όμορφο κλίμα, οι στολισμένοι χώροι, τα φωτάκια και οι μυρωδιές από παντού που σηματοδοτούν τα Χριστούγεννα. Και όλο αυτό μας ενθουσιάζει, τουλάχιστον τους περισσότερους από εμάς.

Και έφτασε λοιπόν ο καιρός που σιγά σιγά αποφασίζουμε να προετοιμαστούμε και εμείς για την εποχή, να στολίσουμε και να μπούμε στο γιορτινό κλίμα. Είναι μια πανέμορφη στιγμή για να βγούμε έξω, να ψωνίσουμε, να ενθουσιαστούμε με τις εκατοντάδες χιλιάδες στολίδια, φωτάκια, διακοσμητικά και γενικώς, αντικείμενα που χρησιμοποιούνται ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Όμως, εδώ κρύβεται μια παγίδα. Κάθε χρόνο, η ίδια παρόρμηση μάς ωθεί να αγοράσουμε ό,τι μας φαίνεται όμορφο ή «πολύ χριστουγεννιάτικο». 

Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη τόσα πολλά χριστουγεννιάτικα που όχι απλώς δεν χρειαζόμαστε παραπάνω, αλλά ακόμα και αν στολίζαμε τα πάντα γύρω μας, πάλι θα περίσσευαν. Δε λέω να μην πάρουμε καινούργια χριστουγεννιάτικα. Μπορούμε ,όμως, να δούμε τι θα χρησιμοποιούσαμε ξανά και πώς. Πώς μπορούμε, για παράδειγμα, να μετατρέψουμε ένα κομμάτι από την περσινή φάτνη σε στολίδι για το δέντρο; Υπάρχουν πολλές ιδέες στο internet και φυσικά το τι μπορούμε να φτιάξουμε εξαρτάται από την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητά μας. Άλλωστε τι είναι πιο ιδιαίτερο; Ένα αγορασμένο στολίδι ή κάτι που έχουμε φτιάξει εμείς;

Αυτό το σκεπτικό είναι πιο κοντά στη λογική του να μην αγοράσεις εξαρχής κάτι που δε χρειάζεσαι, παρά σε αυτή του να επαναχρησιμοποιήσεις κάτι που ήδη έχεις. Πρόκειται για τη νέα τάση – εξέλιξη της ανακύκλωσης – η οποία θεωρεί προτιμότερο να μην παραχθεί κάτι περιττό, παρά να παραχθεί, να χρησιμοποιηθεί και μετά να ανακυκλωθεί. Μια σύντομη παρένθεση, αν και λίγος κόσμος πλέον το κάνει, δεν χρειάζεται να αγοράσουμε αληθινό έλατο. Μεγαλώνει για χρόνια στο δάσος, ίσα ίσα για να στολίσει το σπίτι μας για 15 μέρες; Εκτός από μη βιώσιμο, μου φαίνεται και κάπως παράλογο.

And so this is Christmas, όπως λέει και το τραγούδι. Και οι προετοιμασίες που ξεκινούν μας ενθουσιάζουν. Είναι η ώρα λοιπόν, να σκεφτούμε πόσα χριστουγεννιάτικα θέλουμε. Τα χρειαζόμαστε; Μας είναι περιττά; Θα χρειαστεί να πετάξουμε κάποια άλλα; Ή μήπως αυτά που θα πετούσαμε μπορούμε να τα κάνουμε κάτι άλλο; Από εμάς εξαρτάται!


Στέφανος Σταγάκης
Ζει στην Αθήνα και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μιλάει 4 ξένες γλώσσες και ασχολείται ενεργά με ευρωπαϊκά ζητήματα. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε πολλές σχετικές δράσεις και προγράμματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Σταγάκης
Στέφανος Σταγάκης
Ζει στην Αθήνα και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μιλάει 4 ξένες γλώσσες και ασχολείται ενεργά με ευρωπαϊκά ζητήματα. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε πολλές σχετικές δράσεις και προγράμματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.