18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΕλίζαμπεθ Γουόρεν: Ποια είναι και τί πρεσβεύει

Ελίζαμπεθ Γουόρεν: Ποια είναι και τί πρεσβεύει


Της Ελπίδας Δαλιέτου,

Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, πρώην καθηγήτρια δικαίου και νυν γερουσιαστής, επιδιώκει να αλλάξει εκ βάθρων τους κανόνες που διέπουν την οικονομία. Όντας έμπειρη γνώστης του πτωχευτικού δικαίου, βοήθησε χαρακτηριστικά στη σύσταση της Υπηρεσίας Προστασίας Χρηστών Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Έναν χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2018, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις προεδρικές εκλογές του 2020 με το Δημοκρατικό Κόμμα. Με αυτόν τον τρόπο άσκησε έντονη κριτική στον τωρινό Πρόεδρο κ. Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να τον χαρακτηρίσει ως «ένα σύμπτωμα μιας ευρύτερης ασθένειας που έχει οδηγήσει σε ένα σύστημα που σκοπό έχει να στηρίξει τους πλούσιους και τους ισχυρούς και δεν ενδιαφέρεται για τους υπόλοιπους».

Κατά την προεκλογική της εκστρατεία, έχει υποσχεθεί ότι θα επιφέρει «μεγάλες, διαρθρωτικές αλλαγές», με σκοπό η εξουσία να περάσει στην εργατική τάξη και όχι στις εταιρίες-κολοσσούς και τους πλούσιους. Επιπρόσθετα, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στους Δημοκρατικούς εξαιτίας των πολυάριθμων πολιτικών της σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός φόρου περιουσίας, την αναίρεση του χρέους των φοιτητικών δανείων για τους περισσότερους δανειολήπτες και τη διάσπαση μεγάλων εταιριών τεχνολογίας. Ακόμη, έχει ξεχωρίσει από πολλούς αντιπάλους της. Αυτό συμβαίνει γιατί δε συμμετέχει επιδεικτικά σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις όπου παρίστανται πλούσιοι χορηγοί, ενώ περνάει ώρες βγάζοντας φωτογραφίες με ψηφοφόρους μετά από κάθε ομιλία της. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως το ανεπίσημο σλόγκαν της είναι: «Έχω σχέδιο γι’ αυτό».

Επιπλέον, σε μια ομιλία της ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η διαφθορά έχει βάλει σε κίνδυνο τον πλανήτη μας, έχει διαλύσει την οικονομία μας και διαλύει την Δημοκρατία μας». Η δημοτικότητά της ανεβαίνει όλο και περισσότερο και σε δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν προ εβδομάδων, βρίσκεται στη δεύτερη ή και ακόμα στην πρώτη θέση της κατάταξης, κονταροχτυπώντας με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Βέβαια, η μεγαλύτερη «παρασπονδία» της Γουόρεν έλαβε χώρα νωρίς, κατά την προεκλογική της εκστρατεία, όταν έκανε τεστ DNA για να προσπαθήσει να αποδείξει ότι έχει εγγενή αμερικάνικη καταγωγή. Για αυτή της την πράξη, βέβαια, ζήτησε συγγνώμη δημοσίως, αφού φυσικά έλαβε αρκετές αρνητικές αντιδράσεις και σχόλια προς το πρόσωπό της για αυτήν της την ιδιαίτερη πράξη. Όπως είναι φυσικό, κάποιες λαϊκιστικές της απόψεις, την έχουν κάνει αγαπητή στο κοινό, καθώς σκοπός της είναι να βοηθήσει τους αδύναμους και να αποδυναμώσει τους δυνατούς, υπογραμμίζοντας πως θα προσφέρει δωρεάν δημόσια υγεία από τα χρήματα που θα εισπράξει από τον φόρο περιουσίας και θα μειώσει τα φοιτητικά δάνεια, προωθώντας έτσι την ισότητα και στις πανεπιστημιακές αίθουσες.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, κάποιοι θεωρούν ότι η προτεινόμενη αυτή πρόταση είναι ένα λάθος και θα ενισχύσει την εισοδηματική ανισότητα. Τις τελευταίες αυτές εβδομάδες λοιπόν, γίνεται φανερή μια σταθερή κάθοδος των Δημοκρατικών στις δημοσκοπήσεις. Οι αντίθετοι προς την αντιπολίτευση ψηφοφόροι τονίζουν ότι η Γουόρεν είναι επίσης, μέλος της Γερουσίας και ότι έχει παραμελήσει τα καθήκοντά της αυτά καθεαυτά, καθώς ασχολείται περισσότερο με την εκλογική της καμπάνια. Εν κατακλείδι, οι διαφορές και των τριών κύριων υποψηφίων των εσωκομματικών εκλογών αυξομειώνονται. Είναι μια κούρσα ανάμεσα σε τρεις σταθερούς υποψήφιους και τα αποτελέσματα των εκλογών φαίνεται ότι αυτή τη φορά θα κριθούν στη λεπτομέρεια.


Ελπίδα Δαλιέτου

Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ομιλεί 5 ξένες γλώσσες και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται η λογοτεχνία, η συγγραφή, η μετάφραση και η διερμηνεία, η διπλωματία, οι διεθνείς σχέσεις, τα ταξίδια και ο εθελοντισμός. Αυτόν τον καιρό αρθρογραφεί και κάνει πρακτική στο Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ