21.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Άπτον Μπελ Σίνκλερ

In Memoriam: Άπτον Μπελ Σίνκλερ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Άπτον Σίνκλερ γεννήθηκε στην Βαλτιμόρη, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1878. Ήταν μυθιστοριογράφος και πολιτικός συγγραφέας με παρέμβαση στο δημόσιο λόγο και τη ζωή.

Έζησε φτωχικά και τραυματικά παιδικά – νεανικά χρόνια με τον αλκοολικό πατέρα του, σε μια φτωχική γειτονιά της Βαλτιμόρης. Αργότερα όμως, γνώρισε την πλούσια μεριά της ζωής μένοντας με τους παππούδες του. Αυτά τα πρώτα αντιφατικά βιώματα είναι που θα γονιμοποιήσουν την σκέψη του οδηγώντας τον στις πρώτες πολιτικές τοποθετήσεις και σοσιαλιστικές πεποιθήσεις.

Φοίτησε στο Κολλέγιο της Πόλης στην Νέα Υόρκη και αποφοίτησε από αυτό μόλις το 1897, για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε τοπικές εφημερίδες και μέσα.

Το 1906 θα γράψει το έκτο κατά σειρά λογοτεχνικό έργο του, το “Η Ζούγκλα” για το οποίο θα ξεχωρίσει μέσα στη συγγραφική κοινότητα της Αμερικής. Γρήγορα θα καταξιωθεί ως ένας γενναίος εκπρόσωπος του νατουραλιστικού–προλεταριακού μυθιστορήματος. Το μυθιστόρημα ήταν εμπνευσμένο από τις ρεαλιστικές συνθήκες εργασίας στις βιομηχανίες τροφίμων της Αμερικής, συνθήκες ιδιαιτέρα άθλιες και εξαντλητικές για τους εργάτες. Ο Σίνκλερ ως δημοσιογράφος είχε ερευνήσει και αντικρίσει από πρώτο χέρι τις αντίξοες αυτές καταστάσεις.

Το 1920 ίδρυσε μαζί και με άλλους συνοδοιπόρους του, την Αμερικάνικη Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών. Παράλληλα, το συγγραφικό έργο του συνέχισε να ακμάζει και την ίδια εποχή έγραψε το Πετρέλαιο. Μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα σκανδάλων και διαφθοράς πολιτικών προσώπων, όπως και η Βοστόνη βιβλίο βασισμένο στην πολύκροτη υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι, των δύο Ιταλών αναρχικών που καταδικάστηκαν εις θάνατον και εκτελέστηκαν.

Πολλά από τα έργα του Σίνκλερ συμβάδιζαν με την επίσημη προπαγάνδα και αφήγηση της ΕΣΣΔ οπότε και προωθήθηκε από το κράτος η κυκλοφορία τους. Έγινε αγαπητός ιδιαίτερα στους Σοβιετικούς πολίτες και διαβάστηκε πάρα πολύ στη Ρωσία.

Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης στην Αμερική, τη δεκαετία του 1930, οργάνωσε μια κίνηση με σοσιαλιστικές αρχές και θέσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων. Το 1924 μάλιστα κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής στην πόλη της Καλιφόρνια με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, χωρίς να καταφέρει όμως να εκλεγεί.

Οι επόμενες συγγραφικές απόπειρές του στέφθηκαν με επιτυχία. Μια σειρά ιστορικών έργων βασισμένων σε πραγματικά γεγονότα κέρδισαν τις καρδιές του Αμερικάνικου αναγνωστικού κοινού, όπως Το τέλος του Κόσμου, ή το Δόντια του Δράκου, το οποίο κέρδισε και το βραβείο Πούλιτζερ. Πολλά από τα συγγραφικά πονήματα του Σίνκλερ μεταφέρθηκαν και στην μεγάλη οθόνη. Το μυθιστόρημα Η Ζούγκλα ανέβηκε μόλις το 1914.

Το μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1931 υπό τον τίτλο The Wet Parade έγινε ταινία την επόμενη χρονικά από τον Βίκτορ Φλέμινγκ, όπου πρωταγωνίστησαν οι Ρόμπερτ Γιανγκ, Μίνρα Λόι, Γουόλτερ Χιούστον και Τζίμι Ντουράντε.

Στο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1937 υπό τον τίτλο The Gnomobile βασίστηκε το μιούζικαλ The Gnome-Mobile, το 1967, από την εταιρεία Ντίσνεϊ.

Επίσης, το 2007 κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Θα χυθεί αίμα» με πρωταγωνιστή τους Ντάνιελ Ντέι Λιούις και Πολ Ντάνο, που βασίστηκε στο μυθιστόρημα Oil! (1927). Η ταινία ήταν υποψήφια για οχτώ βραβεία όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε τα δύο.

Ο Άπτον Μπέλ Σίνκλερ πέθανε σαν σήμερα, στις 25 Νοεμβρίου του 1968, στο Νιού Τζέρσεϊ. Άφησε τη σφραγίδα του στη σύγχρονη αμερικάνικη κοινωνία και επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την πολιτική και κοινωνική ζωή των Η.Π.Α με τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.