14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ κούρσα για τις προεδρικές εκλογές

Η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές


Της Μαριάννας Πλιακοστάμου,

Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου του 2020 θα γίνουν για 59η φορά οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος εξελέγη το 2016, επιδιώκει την επανεκλογή του και για δεύτερη θητεία, παρά το γεγονός ότι μέλη των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Νέες προσωπικότητες έρχονται στο προσκήνιο και ενδιαφέρουσα αποτελεί η συμμετοχή του Ντεβάλ Πάτρικ. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης αποφάσισε, αν και καθυστερημένα, να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τον προεδρικό θώκο, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σε βίντεο στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Ο Πάτρικ, στενός φίλος και σύμμαχος του πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, είχε αποκλείσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά, το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κίνησης, αλλά από τότε μιλούσε με Δημοκρατικούς συνεργάτες και χορηγούς για την έναρξη μιας εκστρατείας. Ο πρώην Κυβερνήτης το σκεφτόταν αρκετό καιρό μέχρι να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Αρκετοί λένε πως η συμμετοχή του μερικές εβδομάδες μετά την απόσυρση από την κούρσα του Μπέτο Ο’ Ρουρκ, δεν είναι τυχαία. Του «νέου Κένεντι», όπως τον παρουσίαζαν τα αμερικανικά ΜΜΕ, και μοναδικού που έμοιαζε να μπορεί να ασκήσει στην αμερικανική κοινωνία γοητεία αντίστοιχη του Μπαράκ Ομπάμα. Η φιλία του με τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι ο ακόμα λαοφιλής 44ος Πρόεδρος διατηρεί τις δικές του αμφιβολίες για την εκλογική βιωσιμότητα του πρώην αντιπροέδρου του.

«Σε ένα πνεύμα βαθιάς ευγνωμοσύνης για όσα μου έδωσε αυτή η χώρα, με αποφασιστικότητα να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο, αμεσότερο αμερικανικό όνειρο για την επόμενη γενιά, ανακοινώνω σήμερα την υποψηφιότητά μου για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Ντεβάλ στο βίντεο για την υποψηφιότητά του. Η κίνησή αυτή έρχεται σε άμεση αντίθεση με τον Δεκέμβριο του 2018, όταν είπε ότι δεν θα κατέβει για πρόεδρος, αναφέροντας σε μια ανάρτηση στο Facebook την «σκληρότητα της εκλογικής μας διαδικασίας» και τον αντίκτυπο που θα είχε σε όσους ήταν κοντά του. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Ντεβάλ ταξίδεψε στο Νιου Χάμσαϊρ μέσα στην ημέρα για να καταθέσει τα έγγραφά του, το πρώτο επίσημο βήμα για να μπει στις πρωταρχικές ψηφοφορίες. Μάλιστα, μπήκε στα βιβλία της ιστορίας ως ο πρώτος μαύρος κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, που υπηρετούσε από το 2007 έως το 2015. Ήταν μόλις ο δεύτερος μαύρος εκλεγμένος κυβερνήτης της χώρας από την εποχή της Ανασυγκρότησης.

Επιπλέον, στην αυλαία της προεκλογικής του εκστρατείας τόνισε πως είναι υψίστης σημασίας να διαμορφωθεί το σύστημα υγείας, έτσι ώστε να παρέχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και παράλληλα, χαμηλού κόστους υπηρεσίες υγείας παντού και για κάθε άτομο. Από εκεί και πέρα, σχετικά με την έξαρση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, ο Πάτρικ υπέγραψε νομοθεσία που προωθεί τη χρήση βιοκαυσίμων, επιδοκιμάζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας με πράσινη ενέργεια και θέτει στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ένα άλλο θέμα που έχει τοποθετηθεί είναι η δημοκρατική μεταρρύθμιση: Ο δικτυακός τόπος της καμπάνιας του Πάτρικ προβλέπει μια «δημοκρατική ατζέντα» που περιλαμβάνει τον τερματισμό της κομματικής γενοκτονίας, την καταστολή των ψηφοφόρων και τα σκοτεινά χρήματα στην πολιτική.Εάν ληφθεί σαν πιθανό σενάριο διεκδίκησης της αμερικανικής προεδρίας, η μάχη μεταξύ του νυν προέδρου της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ και του πρώην αντιπροέδρου επί εποχής Μπαράκ Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν, ο δεύτερος είναι αυτός που προηγείται σε σχέση με τον πρώτο, με ένα ποσοστό μεταξύ του 41 με 50%. Στη διαμόρφωση του ποσοστού αυτού, έπαιξαν ρόλο ρεπουμπλικανικοί ψηφοφόροι οι οποίοι ανέρχονται στο 7%, αλλά και αυτοί που ψηφίζουν ανεξάρτητους υποψηφίους, των οποίων το ποσοστό ανέρχεται στο 54%. Ακόμη, οι ίδιοι οι ψηφοφόροι ανέφεραν πως διατίθενται να υποστηρίξουν τον Μπάιντεν κατά του Τραμπ. Τέλος, μπορεί οι Αμερικανικές προεδρικές εκλογές να αργούν για την ώρα, αλλά ο Τζο Μπάιντεν φαντάζει να έχει το μεγαλύτερο προβάδισμα απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ, σε σχέση φυσικά με τους υπόλοιπους δημοκρατικούς υποψηφίους.

Εν κατακλείδι, ο Ντεβάλ Πάτρικ είναι ένας από τους 19 Δημοκρατικούς που προσπαθούν να διεκδικήσουν το προεδρικό χρίσμα του Ντόναλντ Τράμπ στις ερχόμενες εκλογές. Ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020 έχει προγραμματιστεί να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου 2021. Όπως είπε και ο ίδιος, βλέπει τον εαυτό του ως τον μοναδικό αισιόδοξο για το μέλλον ηγέτη σε μια εποχή μετά του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ ο οποίος δηλώνει ότι από εδώ και πέρα «χτίζεται» ένα νέο μέλλον για τον αμερικανικό λαό, καθώς δε γίνεται να είναι η πρώτη γενιά που θα αφήσει λιγότερα στην επόμενη.


Μαριάννα Πλιακοστάμου

Γεννήθηκε το 1999 στην Λιβαδειά και μετακόμισε αργότερα στην Αθήνα για τις σπουδές τις στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Γνωρίζει άπταιστα γαλλικα, αγγλικά και αρκετά καλά κινέζικα και συμμετέχει σε προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών. Ενδιαφέρεται για θέματα διεθνούς φύσεως και ειδικότερα για στρατηγική και διεθνείς σχέσεις, τα οποία ελπίζει σύντομα να αποτελέσουν και το αντικείμενο των μεταπτυχιακών της σπουδών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ