12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαSocial Media: Ο εθισμός της νεολαίας

Social Media: Ο εθισμός της νεολαίας


Της Ελένης Καππέ,

Οι καιροί πλέον έχουν αλλάξει. Η τεχνολογία αναπτύσσεται και οι άνθρωποι τόσο οι παλαιότερες όσο και οι νέες γενιές, μαθαίνουν να συμβαδίζουν και να ζουν με αυτές τις αλλαγές.

Μια μεγάλη αλλαγή στη καθημερινότητα και τη ζωή μας, ήταν η εμφάνιση των social media. Άλλαξαν τον τρόπο που επικοινωνούμε με τους άλλους, τον τρόπο που τους βλέπουμε, τον τρόπο που φλερτάρουμε ακόμη και το πώς κάνουμε τα ψώνια μας. Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας πλέον, έχουν μάθει να τα χειρίζονται. Και φυσικά, υπάρχουν πολλά θετικά στην εμφάνιση των social, όπως είναι η μείωση των αποστάσεων, η δυνατότητα επικοινωνίας με ανθρώπους που είναι μακριά από εμάς, συγγενείς που είναι στο εξωτερικό ή σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Ωστόσο, η επικινδυνότητα τους, είναι εμφανής στα άτομα νεαρότερης ηλικίας. Ένας άνθρωπος που έζησε πριν τα social media, έχει μάθει να χαίρεται τη ζωή. Να βγαίνει, να διασκεδάζει, τα παιδιά έχουν μάθει να παίζουν στον δρόμο, στις παιδικές χαρές. Τώρα πια, η νέα γενιά, δεν έχει μάθει να ζει με αυτά. Η καθημερινή τους ενασχόληση είναι το κινητό τους και δεν έχουν ζήσει τις ημέρες ξεγνοιασιάς που ζήσαμε οι υπόλοιποι.

Οι νέοι πλέον, ζουν μόνο για το φαίνεσθαι, για την εικόνα που δείχνουν στους άλλους. Η καθημερινή τους ανησυχία, τα likes που θα συγκεντρώσουν. Η προβολή της καθημερινής τους ζωής πλέον γίνεται ρουτίνα και έτσι καθημερινά κοινοποιούν τόσο τη τοποθεσία τους, όσο και φωτογραφίες της ημέρας τους. Αυτό είναι επικίνδυνο φυσικά, για τους ανήλικους, οι οποίοι μπορούν και χρησιμοποιούν κανονικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκεί να βάλουν μια ψεύτικη ημερομηνία γέννησης.

Ένα ακόμη μεγάλο αρνητικό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι πως προβάλλουν λανθασμένα πρότυπα. Όλοι οι νέοι πρέπει να καταλάβουν πως κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα αυτά για να βγάλουν χρήματα. Είναι η δουλειά τους. Και στη δουλειά μας πάντα, θέλουμε να φαινόμαστε ωραίοι και αψεγάδιαστοι. Το βασικό επάγγελμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η διαφήμιση, τόσο η προσωπική όσο και των άλλων. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, για να διαφημίσεις κάτι και να προσελκύσεις το κοινό, πρέπει να είναι άρτια δημιουργημένο. Βλέπετε λοιπόν, γυναίκες με αλαβάστρινη επιδερμίδα, με αψεγάδιαστο σώμα. Γυναίκες που μπορούν να συνδυάζουν τα πάντα στη καθημερινότητά τους και να μην αφήνουν τίποτε πίσω. Που είναι υπέροχες σύζυγοι, μητέρες, εργαζόμενες και έχουν χρόνο και για να κάνουν δουλειές στο σπίτι, να πάνε γυμναστήριο, κομμωτήριο. Καταλαβαίνετε, πως αυτή η εικόνα είναι εν μέρει αληθινή. Φυσικά θα υπάρχουν και ημέρες που όλα θα τα προλαβαίνουν, αλλά να είστε σίγουροι πως οι μέρες αυτές δε φαίνονται. Βλέπετε άντρες με γυμνασμένα και αθλητικά σώματα, που έχουν δουλειές, συζύγους που δείχνουν να τις αγαπούν και μια οικογένεια που τη προστατεύουν με όποιο κόστος. Και σε αυτή την εικόνα υπάρχει κάτι που δεν είναι αληθινό.

Να είστε αρκετά παρατηρητικοί να καταλαβαίνετε αυτές τις διαφορές. Και να μην προσπαθείτε να είστε ένα ομοίωμα κάποιου άλλου. Να είστε ο εαυτός σας γιατί ο καθένας μας είναι ιδιαίτερος και μοναδικός. Να σας αγαπάτε και να μην προσπαθήσετε να μοιάσετε σε κανέναν άλλον. Το μαγικό στο κάθε άνθρωπο είναι πως έχει χαρακτηριστικά που τον κάνουν μοναδικό. Αγαπήστε τα κι ας μοιάζουν με των άλλων.


Ελένη Καππέ

Τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με κατεύθυνση στην Ιστορία της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννημένη το 1996 στην Αθήνα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται εδώ και χρόνια με τη προσφορά εθελοντικού έργου σε ευπαθείς ομάδες. Στόχος της είναι μια ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της ιστορίας καθώς και ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο. Σημαντικότερο, θεωρεί το να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, ανιδιοτελώς. Η ευγνωμοσύνη στα μάτια τους είναι η μεγαλύτερή της ανταμοιβή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ