18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Έντουαρτ Τιτς

In Memoriam: Έντουαρτ Τιτς


Του Γιώργου Ναθαναήλ,

Ο Έντουαρτ Τιτς γεννήθηκε το 1680 στην Αγγλία και πιο συγκεκριμένα, μάλλον, στο Μπρίστολ. Η ζωή του μας είναι εν πολλοίς άγνωστη, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια. Ο Άγγλος πειρατής είναι στο ευρύ κοινό γνωστότερος με το ψευδώνυμο Μαυρογένης. Αρχικά, ο Μαυρογένης φαίνεται πως μετακομίζει με την οικογένειά του στη Τζαμάικα και το 1706 τον βλέπουμε να είναι ναυτικός του Βασιλικού Ναυτικού.

Πέρασε από αρκετά πλοία κουρσάρων έως ότου εγκαταστάθηκε στο νησί Νιου Πρόβιντενς στις Μπαχάμες. Οι μέρες δόξας του Μαυρογένη ξεκινούν από τότε που καταλαμβάνει ένα γαλλικό εμπορικό πλοίο. Αυτό το πλοίο θα το εξοπλίσει και θα το ονομάσει «Η εκδίκηση της βασίλισσας Άννας». Ο Μαυρογένης έφτιαξε μια συμμαχία πειρατών με την οποία κατέλαβε το λιμάνι του Τσάρλεστον. Εκεί έλαβε λύτρα και βασιλική χάρη, αλλά η θάλασσα τον καλούσε και πάλι πίσω. Τα χρόνια που ο Μαυρογένης ήταν στη θάλασσα η Βρετανία άρχιζε να χτίζει σιγά σιγά τη θαλάσσια κυριαρχία της. Έτσι, οι μάχες μεταξύ πλοίων με συγκρουόμενα συμφέροντα ήταν σφοδρότατες. Στις 22 Νοεμβρίου 1718 κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας μάχης, ο Μαυρογένης μαζί με πολλούς άνδρες του σκοτώθηκαν από ένα άλλο σώμα ναυτών υπό τον υποπλοίαρχο Ρόμπερτ Μέιναρντ.

Το ψευδώνυμο του διάσημου πειρατή προκύπτει από τα παχιά μαύρα γένια που είχε. Η εμφάνισή του ήταν τρομακτική και ως εκ τούτου προκαλούσε δέος στους αντιπάλους του και στα θύματά του. Λέγεται μάλιστα ότι είχε δεμένα αναμμένα φιτίλια κάτω από το καπέλο του για να τρομάζει τους εχθρούς του. Αυτό ακριβώς εκμεταλλευόταν ο πειρατής, για να πάρει αυτό που ήθελε. Δε χρειαζόταν να ασκήσει βία για να το πετύχει. Για να διοικήσει ένα πλοίο, έπαιρνε την άδεια του πληρώματος και δε φερόταν σε κανέναν δεσποτικά. Επίσης, οι λίγες αναφορές μάς μιλούν για έναν πειρατή που δεν πείραξε ποτέ κάποιον από τους αιχμαλώτους του. Έδρασε στις Δυτικές Ινδίες και στις ανατολικές βρετανικές αποικίες της Βόρειας Αμερικής.

Το πλοίο του εντοπίστηκε ανοικτά της Βόρεια Καρολίνα το 1997 με εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα. Ένα μέρος του μαζί με άλλα αντικείμενα ανασύρθηκαν προκειμένου να μελετηθούν. Το 2011 ανακαλύφθηκε ένα κανόνι από το πλοίο του διάσημου πειρατή και το 2013 ένα σπαθί σημαντικής αξίας, το οποίο εικάζεται πως ήταν δικό του. Ο Μαυρογένης πέρασε στην ιστορία ως ένας άνθρωπος, που έγινε θρύλος.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).