17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΙΚΕ: Ο «Δούρειος Ίππος» της επιχειρηματικότητας

ΙΚΕ: Ο «Δούρειος Ίππος» της επιχειρηματικότητας


Της Αλίκης Δογάνου, 

Γραφειοκρατία, υψηλό κεφάλαιο, κόστος –οικονομικό και χρονικό- και άλλοι παράγοντες είναι εκείνοι, που οδηγούν τους μελλοντικούς και παροντικούς επενδυτές να χρησιμοποιήσουν νέους και αποτελεσματικούς τρόπους εισόδου στον επιχειρηματικό κλάδο. Μία ευκαιρία προσφέρθηκε από το Νόμο 4072/2012, ο οποίος εισήγαγε μία νέα νομική προσωπικότητα, την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία.

Πρόκειται για μία μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας, που περιορίζει την ευθύνη του μετόχου της στο ποσό εισφοράς του. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ευθύνεται, για τις υποχρεώσεις της εταιρείας, μέχρι του ποσού που έχει εισφέρει στο κεφάλαιό της και όχι με την προσωπική του περιουσία. Και να ήταν μόνο αυτό; Όχι βέβαια, καθώς το προαναφερθέν χαρακτηριστικό ισχύει τόσο για τις ΑΕ όσο και για τις ΕΠΕ. Τι κάνει αυτό το είδος νομικής προσωπικότητας τόσο δελεαστικό;

Σε αυτό το σημείο, κρίνεται σκόπιμο να εξεταστούν τα βασικά χαρακτηριστικά της ΙΚΕ:

  • Η εταιρεία ιδρύεται με την κατάρτιση καταστατικού μέσω Ιδιωτικού Συμφωνητικού, εκτός εάν εισφέρονται στο μετοχικό κεφάλαιο εμπράγματα δικαιώματα, οπότε και απαιτείται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου.
  • Ο φάκελος με τα δικαιολογητικά κατατίθεται στην Υπηρεσία Μίας Στάσης (ΥΜΣ) του εκάστοτε Επιμελητηρίου και δημοσιεύεται στο ΓΕΜΗ. (Δεν απαιτείται δημοσίευση στο ΦΕΚ).
  • Το ελάχιστο κόστος σύστασης είναι 70 ευρώ (μέσω Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας). Δεν καταβάλλονται αμοιβές ή τέλη δημοσίευσης σε ΦΕΚ Α.Ε. και ΕΠΕ.
  • Το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης Εταιρείας, είναι 70 ευρώ και εφόσον οι ιδρυτές είναι πάνω από 3, το κόστος προσαυξάνεται με 5 ευρώ για κάθε επιπλέον ιδρυτή. Υπάρχει, βέβαια, η δυνατότητα δημιουργίας και Μονοπρόσωπης ΙΚΕ, στην οποία ο ίδιος ο μέτοχος είναι και διαχειριστής της.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση ιστοσελίδας -όπως απαιτείται σε κάθε εταιρική μορφή-.
  • Το σημαντικότερο όλων είναι το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται για την ίδρυσή τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρίες αυτές έγιναν δημοφιλείς ως «οι εταιρείες του 1 ευρώ». Αυτός είναι και ο λόγος, που αν και στην αρχή της εμφάνισής τους, οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη, άρχισαν να χρησιμοποιούνται από πολλούς νεοεισερχόμενους επιχειρηματίες. Είναι γεγονός, ότι και οι ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις που τηρούσαν άλλη νομική μορφή, προχώρησαν στη λύση τους και στη συνέχεια στην επανασύστασή τους, υπό τη νομική μορφή της ΙΚΕ.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους ιδρύθηκαν 4.458 εταιρείες ως ανώνυμες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, ομόρρυθμες κλπ. Το ίδιο διάστημα ιδρύθηκαν 427 ΙΚΕ. Ωστόσο, το Σεπτέμβρη του 2017, ιδρύθηκαν 469 κεφαλαιουχικές και προσωπικές εταιρείες άλλων μορφών και 630 καθαρές νέες ιδρύσεις ΙΚΕ. (βάσει στοιχείων που καταχωρήθηκαν από το ΣΕΒ).

Σχετικά με τη Λογιστική τους παρακολούθηση, η εταιρεία πρέπει να δημοσιεύει Ισολογισμό, Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης και γενικά το σύνολο των οικονομικών στοιχείων, που απαιτούνται από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Τέλος, πρέπει να τηρούνται διπλογραφικά Βιβλία Γ’ κατηγορίας, όπως σε κάθε προσωπική και κεφαλαιουχική εταιρεία.

Κρίνοντας από την ευκολία ίδρυσης και λειτουργίας της συγκεκριμένης νομικής προσωπικότητας, είναι ευνόητο ότι οι νεοσυσταθείσες εταιρείες προτιμούν αυτή τη μορφή. Ωστόσο, πέραν της θετικής πλευράς, έχει παρατηρηθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρική μορφή, προτιμάται, επειδή συνιστά τον «Δούρειο Ίππο» σε περιπτώσεις προσώπων που δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό κλάδο. Το πιο συχνό φαινόμενο είναι η σύσταση μιας τέτοιας εταιρείας από συγγενείς φυσικών προσώπων, που δε μπορούν να ιδρύσουν εταιρεία (π.χ. λόγω της καταχώρησής τους στον Τειρεσία) και η μεταβίβαση στους τελευταίους, μεριδίου του μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης, οι εταίροι άλλων νομικών μορφών (είτε μέτοχοι είτε πρόσωπα που χαρακτηρίζονται ως Beneficial Owners) ιδρύουν ΙΚΕ, προκειμένου να συνάψουν ενοχικές συμβάσεις με τις τελευταίες, που διευκολύνουν τη ροή χρήματος μεταξύ τους.

Όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη μορφή νομικής προσωπικότητας, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, που διευκολύνει την είσοδο νέων επιχειρηματιών σε οποιονδήποτε κλάδο. Δεν πρέπει να παραβλεφθεί, ωστόσο, ότι συμβάλλει στη δημιουργία ευκαιριών για την ύπαρξη στον επιχειρηματικό κόσμο, προσώπων που υπό διαφορετικές συνθήκες, δε θα μπορούσαν να υπάρξουν.


Πηγές:

Αλίκη Δογάνου

Είναι Δικηγόρος. Φοίτησε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στη συνέχεια έγινε κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Master In Business Administration» του Πανεπιστημίου Πειραιά, με ειδικότητα στον κλάδο του Marketing. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων με νομικό κι επιχειρηματικό αντικείμενο. Στο ιστορικό της έχει συνεργασία με δικηγορικά γραφεία γενικής δικηγορίας καθώς και με εμπορικές εταιρίες, στις οποίες συμμετείχε τόσο στο νομικό όσο και σε άλλα τμήματα, όπως αυτό του Marketing και Human Resources. Στόχος της, η συνεχής επικαιροποίηση των γνώσεών της και η προσωπική εξέλιξη.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Βογά
Σοφία Βογά
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996, όπου και διαμένει μέχρι και σήμερα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ήδη σήμερα δικηγόρος, ενώ πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο στο Εθνικό και Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και αραβικά, και στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων κλασικής λογοτεχνίας, τη μουσική, τον κινηματογράφο και τη γυμναστική.