15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΦιλοσοφίαΗ φιλοσοφία της πραγματικότητας ή και το αντίστροφο

Η φιλοσοφία της πραγματικότητας ή και το αντίστροφο


Της Σάντυ Μακκού,

Όλη η πραγματικότητα αποτελεί το θέμα της φιλοσοφίας, συνεπώς όλες οι μέθοδοι που βοηθούν στην ανακάλυψη του πώς είναι τα πράγματα μπορούν να είναι συναφείς με κάποια φιλοσοφική έρευνα. Οι φιλόσοφοι της φυσικής θέλουν να γνωρίζουν τη φύση της φυσικής πραγματικότητας, οι φιλόσοφοι του νου (όπως οι γνωστικοί επιστήμονες) θέλουν να μάθουν πώς νοολογούμε και λογίζουμε για τον κόσμο.

Ίσως αναρίθμητες φορές, οι φιλόσοφοι που ενδιαφέρονται για το νου έχουν προσπαθήσει να κάνουν μία γενίκευση από μία και μόνο σκοπιά: τη δική τους. Εξετάζοντας το πώς σκέφτονται για τα πράγματα, οι φιλόσοφοι μπορεί να μεταπηδήσουν στο συμπέρασμα ότι όλοι σκέφτονται τον ίδιο τρόπο. Μία ευεργετική συνέπεια της πειραματικής φιλοσοφίας είναι να υποβληθούν σαφείς ισχυρισμοί για το πώς λειτουργεί το μυαλό ή πώς λειτουργεί η γλώσσα με το κατάλληλο εύρος εμπειρικών δεδομένων. Δεν πρόκειται για επανάσταση στη φιλοσοφική μέθοδο, αλλά για φυσική βελτίωση των προτύπων αποδείξεων.

Εάν οι φιλόσοφοι θέτουν πολλά από τα ίδια ερωτήματα με τους φυσικούς επιστήμονες, μπορεί κανείς να ρωτήσει γιατί η φιλοσοφία πρέπει να υπάρχει ως ανεξάρτητο πεδίο. Πριν από μερικούς αιώνες, όλα όσα διδάσκονταν στο πανεπιστήμιο αποτελούσαν ξεχωριστά είδη φιλοσοφίας, τα οποία, τελικά, συμπυκνώνονται, για αρκετούς, στην αγάπη για τη σοφία. Το σπουδαίο έργο του Νεύτωνα, για παράδειγμα, ήταν «Οι μαθηματικές αρχές της φυσικής φιλοσοφίας».

Καθώς οι επιστήμες όπως η φυσική και η γνωστική επιστήμη έγιναν θεσμοθετημένες, κάποια φιλοσοφικά έργα μετανάστευσαν σε άλλα πεδία του πανεπιστημίου. Αλλά τα τμήματα φιλοσοφίας εξακολουθούν να είναι τα μέρη όπου μπορούν να επιδιωχθούν θεμελιώδη ερωτήματα, όπου η επιθυμία για καθαρή κατανόηση αντί για πρακτική εφαρμογή υπερισχύει έναντι οποιουδήποτε άλλου.

Το 1963, ο φυσικός Dirac έγραψε ένα άρθρο σχετικά με τη σύγχρονη φυσική, με ιδιαίτερη προσοχή στην κβαντική θεωρία. Ο Dirac μοίρασε προβλήματα όσον αφορά στην κατανόηση της κβαντικής θεωρίας στις δυσκολίες της τάξης 1 και τις δυσκολίες της τάξης 2. Οι δυσκολίες της τάξης 2 ήταν καθαρά μαθηματικές: συνεπάγονται την εμφάνιση ατελειών όταν κάποιος προσπαθεί να λύσει τις εξισώσεις. Η δυσκολία της τάξης 1 είναι: «Πώς μπορεί κανείς να σχηματίσει μια συνεπή εικόνα πίσω από τους κανόνες της παρούσας κβαντικής θεωρίας;» Ο Dirac συμβουλεύει τους φυσικούς να επικεντρωθούν στις δυσκολίες της τάξης 2. «Είναι μόνο ο φιλόσοφος,» έγραψε, «που θέλει να έχει μια ικανοποιητική περιγραφή της φύσης, που ενοχλείται από τις δυσκολίες της τάξης 1.»

Μπορεί να είναι εκπληκτικό, ακόμη και θλιβερό, να ακούσουμε ότι ένας φυσικός όπως ο Dirac είχε αφήσει κατά μέρος την αναζήτηση για μια κατανοητή αντίληψη της φυσικής πραγματικότητας: αυτό θα έπρεπε να είναι το είδος της ερώτησης κυρίως στο μυαλό του φυσικού. Όσο όμως υπάρχει η επιθυμία για τέτοια κατανόηση και αναγνωρίζεται η αξία αυτής, τα τμήματα φιλοσοφίας θα ευδοκιμήσουν.


Σάντυ Μακκού

Γεννημένη στις 25 Αυγούστου το 2000, με καταγωγή από τη Ναύπακτο. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, με κατεύθυνση την πολιτική επιστήμη.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σάντυ Μακκού
Σάντυ Μακκού
Γεννημένη στις 25 Αυγούστου το 2000, με καταγωγή από τη Ναύπακτο. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, με κατεύθυνση την πολιτική επιστήμη.