14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 11/11 - 15/11

Financial Report: 11/11 – 15/11


Της Ειρήνης Μπαλωμένου,

11/11/2019: Ανησυχητικά πτωτική τάση παρατηρούμε την Δευτέρα στο Χρηματιστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,01% και στις 855,92 παρουσιάζοντας μια τεράστια πτώση σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή (864,69 μονάδες), ενώ ταυτόχρονα, ο τζίρος διαμορφώθηκε κι αυτός σε αρκετά χαμηλά επίπεδα θα μπορούσαμε να πούμε, στα 42,81 εκατομμύρια ευρώ.

Τα νούμερα και κυρίως ο τζίρος δείχνουν πως υπάρχει σε μεγάλο βαθμό αδιαφορία από την πλευρά όσων επενδύουν. Επιπλέον, η τρέχουσα κατάσταση του χρηματιστηρίου δεν του επιτρέπει να ανέβει πάνω από τις 580 μονάδες. Αυτό, δείχνει ότι, ενώ η οικονομία παρουσιάζεται να ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς, το χρηματιστήριο δεν μπορεί να ακολουθήσει. Η πλήρης κατάργηση των capital controls, η έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για τη μείωση των κόκκινων δανείων, η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2019 και του 2020, η γενικότερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου με αρνητικά επιτόκια δεν επηρέασαν ούτε στο ελάχιστο το ελληνικό χρηματιστήριο στην αρχή της εβδομάδας που μας πέρασε.

Στο σημείο αυτό, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι παρατηρούμε απώλειες και σημαντικές πιέσεις και σε τράπεζες όπως η Πειραιώς, και η Alpha Bank. Ο τίτλος της Πειραιώς στο -3,83% με αρνητικό πρόσημο πάντα και της Alpha Bank στο –2,30% και όλα αυτά παράλληλα με το χρηματιστήριο. Ο τραπεζικός δείκτης, γενικότερα, υποχώρησε κατά 1,87% στις 819,38 μονάδες.

Για να δικαιολογήσουμε την τρέχουσα κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο θα αναφερθούμε στον μήνα Νοέμβριο ως τον μήνα που οι διαχειριστές κεφαλαίων κλείνουν τις υποθέσεις τους για το έτος, κάτι που δείχνει πως δεν μπορούμε ούτως η άλλως να περιμένουμε σημαντικές μεταβολές εφόσον είναι άσκοπο κάποιος να κάνει επένδυση σε μια αγορά που φτάνει στο «τέλος» της. Το Χρηματιστήριο χρειάζεται μια φοβερή ανατροπή, έτσι ώστε να επανεμφανίσει το αγοραστικό ενδιαφέρον σε γενικά πλαίσια. Διαφορετικά, μικρά ανοδικά διαλείμματα και μόνο, θα ευδοκιμούν στον χώρο. Αν δεν ξεκαθαριστούν όλα τα ανοικτά ζητήματα, δύσκολα θα υπάρξει νέος ανοδικός κύκλος διαρκείας.

12/11/2019: Ανοδική τάση είχαμε την Τρίτη στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,23%, στις 866,48 μονάδες, με διαφορά 10.56 μονάδων από την Δευτέρα. Ο τζίρος εκτοξεύθηκε στα 59,3 εκατομμύρια ευρώ.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο αν και δέχτηκε πιέσεις από τίτλους του, αυτές καταλύθηκαν από την άνοδο κυρίως του τραπεζικού κλάδου, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 3,49% στις 840 μονάδες.

Σημειώνουμε ότι το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών, δηλαδή το Χρηματιστήριο να καταγράφει επανειλημμένα πτωτική πορεία μέσα στον Νοέμβριο, μπορούμε να το αποδώσουμε κατά ένα μέρος στη διόρθωση των ομολόγων. Εντούτοις, η σημερινή αλλαγή μας δείχνει πως δεν είναι απίθανο να αλλάξει η πτωτική τάση και να κρατήσει τουλάχιστον αυτά τα επίπεδα που είδαμε την Τρίτη.

Ωστόσο, θα μπορούσαμε να ομολογήσουμε ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που θα καθοδηγήσει την αγορά έως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Αναλυτικότερα, η Eurobank έκλεισε με ανύψωση 4,48%, η Πειραιώς και η Εθνική ακολουθούν με άνοδο 3,4%.

13/11/2019: Ανοδικά βλέπουμε να κινείται και την Τετάρτη το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,51%, στις 870,93 μονάδες, με διαφορά 4,45 μονάδες σε σχέση με την Τρίτη. Από την άλλη, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,2 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που βλέπουμε είναι κερδοφόρα κίνηση, πάρα τις πολλαπλές πιέσεις που έχουν ασκηθεί. Η Coca Cola και η Lamda, ήταν αυτές που ενδεχομένως βοήθησαν στην εκμηδένιση των απωλειών απορροφώντας τις προαναφερθείσες πιέσεις που οδήγησαν σε αρνητικό επίπεδο τους τίτλους.

Αν και ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε ούτε και στα μέσα της εβδομάδας να ακουμπήσει τον στόχο των 872-875 μονάδων είναι πλέον σαφές, θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι μέχρι τέλη Νοέμβρη τα επίπεδα θα κυμαίνονται αρκετά υψηλά με την βοήθεια των τραπεζών και άλλων παραγόντων, όπως συνέβη σήμερα με την Coca-cola και την Lamda Development.

14/11/2019: Η Πέμπτη είδε το χρηματιστήριο να εκτοξεύεται στα ύψη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,17%, στις 889,84 μονάδες, με διαφορά 18,91 μονάδες από την Τετάρτη και κατά τη διάρκεια της ημέρας κινούνταν μεταξύ 871,35 μονάδων και 891 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90,6 εκατομμύρια ευρώ και ο τραπεζικός δείκτης παρουσίασε άνοδο 6%.

Αυτή η αλλαγή στο ελληνικό χρηματιστήριο θεωρείται μια ραγδαία αλλαγή, εφόσον τέτοια νούμερα στον Γενικό Δείκτη είχαμε να δούμε από τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και όσον αφορά τον τραπεζικό, οι 900 μονάδες μας θυμίζουν παρά μόνο την περσινή χρονιά. Είναι πλέον εμφανές πως οι τράπεζες παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτή την ξαφνική άνοδο του χρηματιστηρίου όπως και τα θετικά επίπεδα στα οποία κινούνται οι τίτλοι.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν βλέπει τόσο θετικά αυτή την απότομη άνοδο και δεν θεωρεί πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι τόσο απότομη όσο η άνοδος στο χρηματιστήριο. Πράγματι, σύμφωνα με αναλυτές από την Παρασκευή θα δούμε μια στασιμότητα.

15/11/2019: Με μικρές απώλειες έκλεισε ο εβδομαδιαίος κύκλος του χρηματιστηρίου την Παρασκευή.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,52%, στις 885,24 μονάδες, με διαφορά 4,6 μονάδων σε σχέση με την Πέμπτη, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ 882,55 μονάδες και 892,33 μονάδες. Ο τζίρος έφτασε μόλις στα 71,9 εκατομμύρια ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,37%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος με κέρδη 7,26%.

Αναμενόμενες, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ήπιες κινήσεις του ελληνικού Χρηματιστηρίου την Παρασκευή αν αναλογιστούμε τις τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με υψηλά κέρδη. Ομολογουμένως, οι πωλητές επιφυλάχτηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά με ένα τριήμερο κερδών και με την ισχυρή συμβολή της Coca-cola δε θα υπήρχε περιθώριο για μεγάλη αλλαγή των αποτελεσμάτων.

Συνοψίζοντας, η εβδομάδα που πέρασε είχε πολλά νέα όσον αφορά το Χρηματιστήριο. Ο «Ηρακλής», δηλαδή το Κυβερνητικό σχέδιο για μείωση των κόκκινων δανείων προχώρησε γρήγορα. Οι Τράπεζες ανέβηκαν κατηγορία. Επιχειρηματικές συνεργασίες ανακοινώθηκαν και μπορούμε να μιλάμε πια για τις δέκα συνεδριάσεις που ακολουθούν έως το τέλος του μήνα θετικά, εφόσον το ελληνικό χρηματιστήριο είναι παγκόσμιος πρωταθλητής σε απόδοση, για το 2019, με κέρδη πάνω από 44%.


Ειρήνη Μπαλωμένου

Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι, Αιτωλοακαρνανίας. Είναι απόφοιτη Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαικών Σπουδών. Είναι φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πολιτιστικής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων και ταυτόχρονα είναι ασκούμενη στην Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα και στο Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας. Ομιλεί 4 γλώσσες, τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ρουμανικά και τα ισπανικά και στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση νέων ξένων γλωσσών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ