22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ

Η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ


Του Νίκου Βασιλόπουλου,

Η σχετικά πρόσφατη απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής να διεξάγει έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πυροδότησε μια σειρά εσωκομματικών εξελίξεων με κάποιους να συζητάνε ακόμα και σενάρια αμφισβήτησης της ηγεσίας. Ωστόσο, αν και πολλά ακούστηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μέσα στα όργανα του κινήματος θέμα ηγεσίας δεν τέθηκε αν και υπήρξε έντονη κριτική στην κυρία Γεννηματά για τις μέχρι τώρα κινήσεις της και τα αποτελέσματα που αυτές επέφεραν.

Οι συζητήσεις για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ άνοιξαν και το θέμα επιστροφής ή όχι του ΠΑΣΟΚ με πολλά στελέχη να μιλούν ανοιχτά για την πολυπόθητη επιστροφή του πράσινου ήλιου που συγκινεί τα στελέχη, τα οποία μετράνε χρόνια στο κίνημα. Ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη δίνει την ίδια απάντηση που έδωσε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της επετειακής εκδήλωσης της 3ης Σεπτεμβρίου πως δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το Κίνημα Αλλαγής αλλά και το Κίνημα Αλλαγής δεν υφίσταται χωρίς το ΠΑΣΟΚ.

Επιπρόσθετα, σε λίγο πιο διαδικαστικά θέματα δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο θα έχουν οι εκλεγμένοι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του 2015, οι εκλεγμένοι σύνεδροι στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής το 2018 που είναι μέλη ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Ένα συνέδριο καταστατικό που έχει δυο στόχους, αφενός να προσαρμόσει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ευθυγραμμίζεται πλήρως η λειτουργία του με το Κίνημα Αλλαγής και αφετέρου να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια, μια πρόταση που θα εκτονώσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και που θα οδηγήσει στην εξωστρέφεια που έχει ανάγκη ο χώρος προκειμένου να κερδίσει την μάχη της κεντροαριστεράς.

Για να το κάνει όμως αυτό δεν αρκεί απλά ένα συνέδριο, χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί τον βηματισμό του, να ξαναβρεί τον ριζοσπαστικό λόγο των προτάσεων που το χαρακτήριζε στο παρελθόν, να σταθεί ξεκάθαρα και σε όλους τους τόνους απέναντι στην συντήρηση και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικής έτσι ώστε να ξυπνήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας. Χρειάζεται μέσα από μια ανοιχτή και πάνω από όλα δημοκρατική διαδικασία να ξεκαθαρίσει την στόχευση του, ιδιαίτερα στους νέους για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα μεγάλο ρεύμα αλλαγής.

Συνεπώς, με ορίζοντα το συνέδριο αλλά και τις κινήσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια μετασχηματισμού του κόμματος ένα είναι σίγουρο: πως τα τεκταινόμενα στον χώρο της κεντροαριστεράς αναμένεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το μόνο που μένει να δούμε είναι ποια πολιτική δύναμη θα καταφέρει να εκφράσει το αντιδεξιό αίσθημα των πολιτών για να μπορέσει να αποτελέσει αντίβαρο στις πολιτικές της κυβέρνησης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Βασιλόπουλος
Νίκος Βασιλόπουλος
Είναι πρωτοετής φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ασχολείται ενεργά με το φοιτητικό κίνημα και αποτελεί μέλος του Κινήματος Μαθητών.