21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Τόμας Μπρούς, 7ος κόμης του Έλγιν

In Memoriam: Τόμας Μπρούς, 7ος κόμης του Έλγιν


Του Ραφαήλ Νικολάου Μπελενιώτη, 

Ο Τόμας Μπρούς, ο 7ος Κόμης του Έλγιν, (γνωστός ως Λόρδος Έλγιν) ήταν Βρετανός διπλωμάτης και πρεσβευτής της Βρετανίας, απεσταλμένος στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Γεννήθηκε στο Μπρόμχολ του Φάιφ στη Σκωτία στις 20 Ιουλίου του 1766. Ήταν ο δεύτερος υιός του Τσάρλς Μπρούς του 5ου Κόμη του Έλγιν.

Το 1771 έγινε ο 6ος Κόμης του Έλγιν, διαδεχόμενος τον αδερφό του στο αξίωμα, όταν ήταν μόλις πέντε ετών. Στον Σκωτσέζικο Στρατό κατετάγη και υπηρέτησε ως σημαιοφόρος, ενώ εξελέγη εκπρόσωπος των Λόρδων στο Κοινοβούλιο μόλις το 1790 και διετέλεσε στο αξίωμα ως το 1807.

Το 1791 ανέλαβε τα διπλωματικά καθήκοντά του, ως έκτακτος απεσταλμένος στην Αυστρία ύστερα από ασθένεια του εκεί διπλωματικού εκπρόσωπου Σερ Ρόμπερτ Κιθ. Στη συνέχεια, στις Βρυξέλλες μέχρι την κατάκτηση των Αυστριακών Κάτω Χωρών από τη Γαλλία. Το 1795 στάλθηκε στην Πρωσία, ενώ το Δεκέμβριο του 1798 ορίστηκε πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το 1803 και το 1812 κατάφερε να αφαιρέσει πολυάριθμα γλυπτά σημαντικής αξίας, ανάμεσα σε αυτά και πολλά αρχαιοελληνικά. Τα αρχαιοελληνικά γλυπτά τα αφαίρεσε από τον Παρθενώνα, από τον ναό της Άπτερου Νίκης και από πολλούς ακόμα αρχαιολογικούς χώρους. Για την εποχή εκείνη ήταν κάτι το σύνηθες διπλωματικοί ακόλουθοι ξένων χωρών, όπως και επιφανείς άνδρες σε συνεργασία με τις Οθωμανικές αρχές να αφαιρούν και να αποσπούν μνημεία και αγάλματα. Την πράξη αυτή στηλίτευσαν μέσα από την πένα τους επιφανείς λόγιοι και λογοτέχνες, όπως ο Λόρδος Βύρων στο ποίημα του Childe Harolds και στο The Course of Minerva.

Τα «ελγίνεια μάρμαρα», όπως έμειναν γνωστά στην ιστορία, τα αγόρασε από τον Έλγιν η Βρετανική κυβέρνηση το 1816 και μέχρι σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Την επιστροφή τους στην Ελλάδα απαίτησαν λογοτέχνες από την Ελλάδα και τον κόσμο, ποιητές, ζωγράφοι, πολιτικοί και καλλιτέχνες, όπως και πολλά κινήματα του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας. Κορύφωση στις διεκδικήσεις για την επιστροφή των μνημείων που αφαίρεσε ο Τόμας Μπρούς υπήρξε η θητεία της Μελίνας Μερκούρη στο Υπουργείο Πολιτισμού επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε ξεκίνησε μια παγκόσμια εκστρατεία για την επιστροφή τους, που κρατάει μέχρι σήμερα δίχως όμως αποτέλεσμα. Πολλοί αποτιμούν εκείνη την περίοδό ως μια ύψιστη πατριωτική στιγμή για τον εθνικό μας πολιτισμό, ενώ άλλοι θεωρούν μια καταδικασμένη σε αποτυχία προσπάθεια της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με στόχο το επικοινωνιακό κέρδος, ενώ θεωρούν ότι η Μελίνα Μερκούρη έπαιξε έναν καίριο ρόλο στις διεκδικήσεις της εποχής, αλλά καθαρά συμβολικό, δίχως αντίκτυπο σε αποφάσεις και καταστάσεις γύρω από το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ο Τόμας Μπρούς, ο 7ος Κόμης του Έλγιν απεβίωσε σαν σήμερα στις 14 Νοεμβρίου του 1841 σε ηλικία 74 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.