22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤέλος στις «γιάφκες» των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων επιχειρεί να βάλει η Κυβέρνηση

Τέλος στις «γιάφκες» των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων επιχειρεί να βάλει η Κυβέρνηση


Της Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη, 

Την προηγούμενη Κυριακή η Ελληνική Αστυνομία έκανε έφοδο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατόπιν καταγγελίας ότι μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο κατασκευάζονται βόμβες μολότοφ. Οι έρευνες κράτησαν ώρες και λίγο πριν από το μεσημέρι η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και video από τα ευρήματά της στην ΑΣΟΕΕ. Μέσα βρήκαν κοντάρια, κράνη, γάντια, full face, πέτρες, μάρμαρα μέχρι και εργαλεία διάρρηξης, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες. 

Στις 11 Νοεμβρίου με την έναρξη της εβδομάδας η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να κλείσει για μια εβδομάδα το πανεπιστήμιο εκφράζοντας την ανησυχία της για τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Άλλωστε είναι ευρέως γνωστό πως οι χώροι της ΑΣΟΕΕ αποτελούσαν ορμητήρια ατόμων για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων κατά την ημέρα αυτή. Μέλη αριστερών φοιτητικών παρατάξεων θεωρώντας ότι η κίνηση της Συγκλήτου να βάλει «λουκέτο» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στρέφεται κατά του φοιτητικού κινήματος, αποφάσισαν να μπουν στο κτίριο της Πατησίων προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Κύριο αίτημά τους ήταν η υπεράσπιση των ανοιχτών πανεπιστημίων στη μόρφωση και στην επιστήμη. Στην πραγματικότητα όμως εισέβαλαν για να υπερασπιστούν την συνέχεια των στεκιών της παρανομίας. Αυτό επιβεβαιώνεται καθώς δεν είδαμε ποτέ και πουθενά τα μέλη αυτά να στρέφονται ενάντια σε καταληψίες όταν έκλειναν για προσωπικά συμφέροντα το πανεπιστήμιο υπερασπιζόμενοι τα ανοιχτά πανεπιστήμια. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό υποστήριξε πως τα πανεπιστήμια θα δοθούν πίσω στους «νόμιμους χρήστες» και θα μπει ένα τέλος στις γιάφκες των μπαχαλάκηδων. Υποστήριξε επίσης πως τα εργαστήρια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα πάψουν να λειτουργούν ως χώροι κατασκευής μολότοφ. Από την άλλη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε πως η αστυνομία γνωρίζει πολύ καλά πως θα δράσει και θα επιβάλλει τη νομιμότητα.  

Η νέα κυβέρνηση δήλωνε εξαρχής πως είναι έτοιμη να σηκώσει ανάστημα και να επιστρέψει τις σχολές στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Σε μια υγιή κοινότητα, η οποία θα πάψει να αποτελεί φυτώριο της ανομίας.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που ανεχόταν τα Πανεπιστήμιά της να λειτουργούν ως ορμητήρια παραβατικών συμπεριφορών. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών ζητούν να παραδοθούν τα ιδρύματα στην κανονικότητα, στην γνώση και την εκπαίδευση! Δυστυχώς, αυτό έπρεπε να συμβεί με την επέμβαση της αστυνομίας! Και σωστά έγινε γιατί έπρεπε να επιβληθεί η νομιμότητα! Ούτως ή άλλως δεν γινόταν με άλλο τρόπο με τις συνθήκες που επικρατούν, εδώ και χρόνια στα ιδρύματα.

Καταλυτικά, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν παρεμποδίζεται εάν η Σύγκλητος για λόγους πρόληψης διακόψει τα ακαδημαϊκά μαθήματα για μια εβδομάδα ούτε εάν η αστυνομία μαζέψει τα κοντάρια και τις μολότοφ από τα υπόγεια των Πανεπιστημίων. Η έφοδος της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ ήταν το ελάχιστο που όφειλε να κάνει η πολιτεία για την κοινωνία και τους φοιτητές. Να βοηθήσει δηλαδή τα ιδρύματα να ανακτήσουν το αυτοδιοίκητο που είχε μετατραπεί σε συνδιοίκητο. Αν μη τι άλλο, «βάρβαρη επίθεση» δεν πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία στην ΑΣΟΕΕ. Βάρβαρη επίθεση πραγματοποιούσαν τόσα χρόνια όσοι χρησιμοποιούσαν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ως γιάφκες. Όπως και βάρβαρες επιθέσεις δεχόμασταν όσοι φοιτητές επιζητούσαμε ανοιχτές και ασφαλείς σχολές. Η νομιμότητα μέρα με τη μέρα επιστρέφει. Όλα τα σημεία, τα πανεπιστήμια και οι πλατείες καθαρίζουν και σιγά-σιγά θα ξαναγίνουν προσβάσιμα. Οι βάρβαρες επιθέσεις δεν ξεκίνησαν τώρα. Αντιθέτως, τώρα επιτέλους θα τελειώσουν.


Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».