22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΆνω κάτω η πολιτική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας λόγω Φάρατζ

Άνω κάτω η πολιτική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας λόγω Φάρατζ


Της Χριστίνας Μαυρέα,

Ο αρχηγός των Brexiteers, Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε πρόσφατα πως το κόμμα του δεν θα κατεβάσει, τελικά, υποψηφίους στις 317 μονοεδρικές περιφέρειες τις οποίες και κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές το Συντηρητικό Κόμμα. Με την κίνηση αυτή δίνει ισχυρό προβάδισμα στους Συντηρητικούς εν όψει των πρόωρων εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου και έχει, ουσιαστικά, κάνει άνω κάτω την πολιτική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας.

Αρχικά, στα μέσα Οκτώβρη, είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα αρνητικός όσον αφορά την συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία. «Η νέα συμφωνία δεν είναι Brexit», ήταν η πρώτη αντίδραση του αρχηγού του Brexit Party. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε, μέσω Twitter, ότι «η δέσμευση για κανονιστική ευθυγράμμιση σε αυτή τη συμφωνία σημαίνει ότι η “νέα συμφωνία” δεν είναι Brexit, αλλά βελτιώσεις στην τελωνειακή ένωση».

Έπειτα ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ακυρώσει την συμφωνία που διαπραγματεύτηκε για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε ότι εάν ο Τζόνσον δεν ακυρώσει την συμφωνία, το κόμμα του θα έχει μία ισχυρή παρουσία στις πρόωρες εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να στερήσει αρκετή δύναμη από το Συντηρητικό Κόμμα, περιορίζοντάς το ιδιαίτερα στις κινήσεις που θα μπορεί να πραγματοποιήσει. Το κόμμα του Φάρατζ συνέβαλε σημαντικά, τόσο στην επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, όσο και στις Ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, όπου απέσπασε το μεγαλύτερο ποσοστό.

Ο Φάρατζ προειδοποίησε τον Τζόνσον ότι έχει διορία μέχρι σήμερα, 14 Νοεμβρίου, για να συμφωνήσει με τα αιτήματά του και να ακυρώσει την συμφωνία. «Αν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει με τα αιτήματά μας, τότε το Brexit Party θα είναι το μοναδικό που η φιλοσοφία του θα βρίσκεται στο πνεύμα του Brexit», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι «Θα κατεβάσουμε υποψηφίους σε κάθε έδρα στην Αγγλία, στην Σκωτία και στην Ουαλία. Μην αμφισβητείτε την ετοιμότητά μας».

Εντούτοις αποφάσισε, την προηγούμενη εβδομάδα να μην κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, αλλά θα στηρίξει τους 600 υποψηφίους του κόμματός του κάνοντας προεκλογική εκστρατεία σε όλη τη χώρα. Επίσης, απέρριψε το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον να συμμαχήσουν εν όψει των εκλογών.  Μετά την απόφαση αυτή, άμεση ήταν η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάλεσε τόσο τον Βρετανό πρωθυπουργό, όσο και τον ηγέτη του Brexit Party να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Και οι δύο πλευρές στοχεύουν να διασφαλιστεί μια ευρεία εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ο Τζόνσον «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτήν την εποχή». Τόνισε, ακόμη, ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει συντεταγμένα, με σκοπό να διευκολυνθεί το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες. «Είμαστε μακράν η πρώτη οικονομία στον κόσμο και αν γίνει το Brexit με ένα συγκεκριμένο τρόπο, θα είναι απαγορευτικό το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερες δουλειές απ’ ότι η Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όλα όμως άλλαξαν όταν τη Δευτέρα (11/11) ο Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην «χτυπήσει» τελικά τις έδρες του Συντηρητικού Κόμματος στις επερχόμενες εκλογές. Ο αρχηγός του κόμματος του Brexit τόνισε πως θα διεκδικήσει μόνο τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες, δίνοντας χώρο στον Μπόρις Τζόνσον να διεκδικήσει τις ψήφους για το ιστορικό κόμμα των Τόρις. «Το Brexit Party δεν θα διεκδικήσει τις 317 έδρες που κέρδισαν οι Συντηρητικοί στις τελευταίες εκλογές. Αυτό που θα κάνουμε είναι να επικεντρώσουμε όλη την προσπάθειά μας σε όλες τις έδρες που έχει το Εργατικό Κόμμα», είπε συγκεκριμένα.

Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν 650 εκλογικές περιφέρειες και το εκλογικό τους σύστημα είναι μονοεδρικό. Έτσι, η κίνηση του Φάρατζ να αποσύρει τους υποψηφίους του κόμματος του από 317 εκλογικές περιφέρειες, όπου υπάρχουν εκλεγμένοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, αποτελεί ένα «εκλογικό δώρο» για τον Τζόνσον. «Η κίνησή μας αυτή εμποδίζει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Θα αντιπαρατεθούμε επίσης, με τα υπόλοιπα κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», πρόσθεσε στη δήλωσή του, εξηγώντας τη σκοπιμότητα της κίνησής του.


Χριστίνα Μαυρέα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ