24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑλκοόλ: Ο υγρός δαίμονας

Αλκοόλ: Ο υγρός δαίμονας


Της Αλεξάνδρας Οικονόμου,

Πολύ συχνά προβαίνουμε στην κατανάλωση αλκοόλ, είτε επειδή το επιβάλλουν οι περιστάσεις -όπως σε ένα επαγγελματικό δείπνο, για παράδειγμα- είτε επειδή επιθυμούμε να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε από το καθημερινό άγχος. Ειδικά άτομα νεότερης ηλικίας, καταναλώνουν αλκοόλ και δη, σε μεγάλες ποσότητες. Από πότε, όμως, υπάρχει κίνδυνος αλκοολισμού, ειδικά για τα πιο νέα άτομα που έχουν την τάση να μη ζυγίζουν σωστά τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συνήθειας;

Μελέτες μιλούν για χρόνιο αλκοολισμό, από τη στιγμή που η μέθη γίνει καθημερινό φαινόμενο. Ένας άνθρωπος μεθάει αν η ποσότητα του αλκοόλ ξεπερνά τα 0.50 gr/λίτρο αίματος. Αν καθημερινά η κατανάλωση φτάνει σε αυτά τα επίπεδα και μάλιστα αυτό συνεχιστεί για χρόνια, τότε πλέον χτυπά κόκκινο καμπανάκι, δεδομένου ότι πλέον ο οργανισμός έχει εξάρτηση από το αλκοόλ. Το άτομο αδυνατεί να αντισταθεί στην κατανάλωση, και ούτε μπορεί να περιορίσει αυτοδύναμα την ποσότητα που θα πιει. Συχνά, μάλιστα, μιλάμε και για εφήβους, οπότε η αντίσταση είναι ακόμα πιο μειωμένη. Λόγω της ηλικίας και της περιπέτειας, ίσως να δοκιμάσουν νέα πράγματα, όπως «ένα ποτηράκι ακόμα»!

Το βασικό ζήτημα, πέρα απ’ το πότε γίνεται κάποιος αλκοολικός, είναι οι συνέπειες που έχει τόσο για τον ίδιο, όσο και για άλλα άτομα που συναναστρέφονται μαζί του.

Ως προς το άτομο, οι επιπτώσεις που συχνά επέρχονται είναι «βαριές». Πρώτον, η λειτουργία του εγκεφάλου μειώνεται κατακόρυφα έως και 40%. Ο εγκέφαλος αδυνατεί να δουλέψει σε γρήγορους ρυθμούς κι οι αντανακλαστικές κινήσεις μειώνονται στο μισό. Ταυτόχρονα, στο κομμάτι του αθλητισμού, η απόδοση μειώνεται, δεδομένου ότι το σώμα αδυνατεί να επανέλθει από την κατάσταση μέθης και να αντέξει το πρόγραμμα γυμναστικής. Δεύτερον, αυξάνεται το βάρος κατά την κατανάλωση. Συγκεκριμένα, το αλκοόλ μας κάνει να πεινάμε, επειδή καταστέλλει τη λεπτίνη, μια ορμόνη που ελέγχει την όρεξη. Παράλληλα, τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά και ειδικότερα τα κοκτέιλ, μας φορτώνουν με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Τρίτον, μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Alcohol, καταδεικνύει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, το Σαββατοκύριακο για παράδειγμα, προκαλεί οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται εκτενείς βλάβες στα κύτταρα.

Τέλος, είναι πιθανό να επέλθει πρόωρος θάνατος σε μεγάλο ποσοστό. Συγκεκριμένα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για το 10% των θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 20 με 64, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το πράγμα, όμως, δε μένει εδώ…

Και τρίτα πρόσωπα επηρεάζονται από τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου που καταναλώνει αλκοόλ. Έχουν παρατηρηθεί επικίνδυνες κι αντικοινωνικές συμπεριφορές από υπερβολική κατανάλωση. Μπορεί να αφορά μια παράβαση ΚΟΚ, χωρίς κάποια συνέπεια, μπορεί, όμως, η κατάσταση να είναι πιο σοβαρή, αν επέλθει ατύχημα ή τραυματισμός άλλου προσώπου. Παραδείγματος χάριν, παραβιάζει κόκκινο σηματοδότη και συγκρούεται θανατηφόρα με άλλο όχημα. Ένα απλό παράδειγμα, που έχει συμβεί πάρα πολλές φορές. Το 60% των ατυχημάτων που γίνονται κυρίως τη νύχτα, οφείλονται στη κατανάλωση αλκοόλ.

Επίσης, μπορεί το άτομο αυτό να γίνει επιθετικό τόσο στα πλαίσια της παρέας, όσο και στην ερωτική του ζωή. Πολλές σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμοί έχουν προκληθεί υπό την επήρεια αλκοόλ. Συνεπώς, φρόνιμο είναι με σωστή ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση μέσα στις αίθουσες των σχολείων, να μαθαίνουν τα νεότερα παιδιά πως αυτό το υγρό που λέγεται αλκοόλ, μπορεί να μην είναι τόσο αθώο, αν δεν τηρείται ένα μέτρο.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που λένε οι Ιάπωνες: «Το άτομο πίνει ένα ποτό, πίνει και δεύτερο ποτό… μετά στο τρίτο, το ποτό πίνει το άτομο!»


Αλεξάνδρα Οικονόμου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Πρέβεζας, όπου ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πλέον σπουδάζει στη Νομική του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ