20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚόκκινα δάνεια και το σχέδιο «Ηρακλής»

Κόκκινα δάνεια και το σχέδιο «Ηρακλής»


Του Βασίλη Δόγκα,

Υπάρχουν πολλών ειδών δάνεια, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ιδιωτικά, επιχειρηματικά ή κρατικά, ανάλογα με τον σκοπό που εξυπηρετεί η ανάληψή τους. Αυτά τα οποία χορηγούνται για την πραγματοποίηση επενδύσεων στις επιχειρήσεις ονομάζονται επιχειρηματικά, ενώ αυτά τα οποία προορίζονται να δαπανηθούν για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών από ιδιώτες, αποκαλούνται καταναλωτικά. Τέλος, τα κρατικά δάνεια είναι αυτά τα οποία χορηγούνται από μία τράπεζα εντός ή και εκτός των συνόρων της χώρας στην κυβέρνησή της, κυρίως σε περιόδους ύφεσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η τράπεζα αποκομίζει  κέρδος από τους τόκους που λαμβάνει επί των δανείων αυτών.

Η χορήγηση ενός δανείου, όμως, συνοδεύεται πάντα από τον κίνδυνο να μην αποπληρωθεί από τον δανειολήπτη ή σε μία καλύτερη περίπτωση, να αποπληρωθεί πολύ αργότερα από την εκάστοτε προθεσμία του. Ένα δάνειο του οποίου ο δανειολήπτης σταματά να αποπληρώνει αυτό ή τους τόκους του, χαρακτηρίζεται ως «κόκκινο» ή «μη εξυπηρετούμενο» από την τράπεζα, ύστερα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία χρόνια η συσσώρευση κόκκινων δανείων έχει προκαλέσει προβλήματα ρευστότητας και έχει δυσχεράνει τις προοπτικές ανάπτυξής μας, διότι οι τράπεζες καλούνται να καλύψουν κενά στον προϋπολογισμό τους, να ισοσκελίσουν τους ισολογισμούς τους και προσπαθούν να μειώσουν τις ήδη αυξημένες απαιτήσεις τους.

Το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί μία: «συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά», σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο αυτό είναι προσανατολισμένο στην αναζήτηση κεφαλαίου από την αγορά, αφού θα αντλεί τα κεφάλαια από επενδυτές, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον Έλληνα φορολογούμενο. Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας, που δημιούργησε συνθήκες ευνοϊκού δανεισμού με πολύ χαμηλά, αλλά και αρνητικά επιτόκια, κατέστησε εφικτή την εφαρμογή του σχεδίου, μετά την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποτελεί έναν εντελώς καινούριο μηχανισμό, αφού για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη μία χώρα που δε διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, θα έχει πρόσβαση στις αγορές για να μπορέσει να εξαλείψει το εν λόγω πρόβλημα.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί το πρώτο μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης με στόχο την ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σκοπός του σχεδίου, σχολιάζει το Υπουργείο, θα είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η στροφή και ενασχόλησή τους με τον πραγματικό τους ρόλο, ο οποίος είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και η πρόσβαση των πολιτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών σε φθηνό τραπεζικό δανεισμό. Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι μέχρι το τέλος του 2021 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να διαμορφωθούν σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου ότι στα μέσα του 2019 το ύψους τους ανερχόταν στα 75 δισεκατομμύρια.

Στο πλαίσιο αυτό, η κάθε τράπεζα θα συνεχίσει να ακολουθεί τη δική της στρατηγική, μπορώντας πλέον να εφαρμόσει επίσημα και τον «Ηρακλή», ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός τόνισε πως η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί από μέρους της και η σκυτάλη πλέον παραδίδεται στις τράπεζες οι  οποίες πρέπει να επιταχύνουν άμεσα τις τιτλοποιήσεις των «κόκκινων δανείων». Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Τάσος Αναστασάτος, σημείωσε πως οι τράπεζες υπεραποδίδουν στους δοσμένους στόχους όσον αφορά τη «μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» και τόνισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια κι έχουν βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητά τους μέσω επιστροφής καταθέσεων και πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά», επικυρώνοντας ήδη την αποτελεσματικότητα των σχεδιασμών την κυβέρνησης.


Βασίλης Δόγκας

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το ’97. Μεγάλωσε στα Γρεβενά και μερικά χρόνια μετά επέστρεψε για την πραγματοποίηση των σπουδών του, στη σχολή οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κάτοχος μέτριας γνώσης της Γαλλικής γλώσσας και άριστη της Αγγλικής. Λάτρης των αθλημάτων και συγκεκριμένα του τρεξίματος, ενώ αγαπημένη του ασχολία είναι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ