16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚρίσιμη η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί

Κρίσιμη η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί


Της Έφης Βούζιου,

Το Νέο Δελχί, ανταποκρινόμενο επάξια στο χαρακτηρισμό της Greenpeace και της AirVisual ως η πιο μολυσμένη πόλη παγκοσμίως, ασφυκτιά σε μία ατμόσφαιρα που τις τελευταίες μέρες έχει φτάσει στο απροχώρητο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μέτρησης μόλυνσης της ατμόσφαιρας στην πόλη είναι ιδιαίτερα υψηλός φτάνοντας σε επικίνδυνα επίπεδα που καθιστούν τη μέτρηση τη χειρότερη που έχει καταγραφεί στην ινδική πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια.

Οι Ινδοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την πόλη ως «θάλαμο αερίων» με τον επικεφαλής του Νέου Δελχί να αναρτά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για την «αβάσταχτη» μόλυνση σε όλη τη βόρεια Ινδία. Σε άλλη ανάρτησή του έγραψε πως «υπάρχει καπνός παντού και οι άνθρωποι ,συμπεριλαμβανόμενων των νέων, των παιδιών και των ηλικιωμένων, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν», δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα μάτια μας καίνε. Αυτός είναι ο βαθμός της μόλυνσης». Και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όμως, δήλωσαν δημοσίως την Παρασκευή ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση του Νέου Δελχί είναι πια θέμα δημόσιας υγείας. «Πρόκειται για υγειονομικό συναγερμό, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι τώρα τόσο επικίνδυνη που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όλων των παιδιών». Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, με τη σειρά του, έγραψε: «Στις περισσότερες περιοχές στο Νέο Δελχί και στις γύρω περιοχές, η περιεκτικότητα στην ποιότητα του αέρα φτάνει τα 999 mark, τα οποία, σύμφωνα με ειδικούς, παρομοιάζονται με το να καπνίζει κανείς 40 με 50 τσιγάρα την ημέρα.»

Οι αρμόδιες αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν κάθε είδους σωματική δραστηριότητα. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά μέχρι την Τρίτη, καθώς η πόλη πνίγεται σε ένα σύννεφο τοξικού νέφους, με τα παιδιά να ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες. Αναστολή υπήρξε, επίσης, σε όλες τις οικοδομικές εργασίες τόσο στο Νέο Δελχί όσο και στη γύρω περιοχή και μοιράστηκαν στους κατοίκους πέντε εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα «οδήγησε» και πολλές αεροπορικές εταιρείες σε μεγάλες καθυστερήσεις ή σε ακύρωση δρομολογίων από και προς το αεροδρόμιο του Νέου Δελχί. Υπεύθυνος του αερολιμένα δήλωσε στο CNN ότι παρά το γεγονός πως τα αεροπλάνα μπορούν να προσγειωθούν με συνθήκες χαμηλής ορατότητας, δεν έχουν εκπαιδευτεί όλοι οι πιλότοι γι’ αυτό.

Οι κυβερνητικοί δείκτες που καταγράφουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και μετρούν τα επίπεδα του PM 2.5, ενός μικρού μορίου που εισέρχεται βαθιά μέσα στους πνεύμονες, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το επιτρεπτό όριο στην πρωτεύουσα της Ινδίας. Συγκεκριμένα έφτασαν στην ένδειξη 500 σε πολλές γειτονιές της πόλης, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο νούμερο που έχει καταγραφεί, με τους ειδικούς να τονίζουν πως επίπεδα πάνω από 400 υποδεικνύουν επικίνδυνες συνθήκες που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και νόσους.

Σε μία προσπάθεια να μετριαστεί το φαινόμενο, έως τις 15 Νοεμβρίου, τα αυτοκίνητα με μονό ή ζυγό λήγοντα αριθμό στην πινακίδα θα μπαίνουν εναλλάξ στους δρόμους της πόλης, ένα σύστημα που είχε εφαρμοστεί και το 2016 και το 2017. Οι αρχές πάντως, σε προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το μέτρο αυτό, θα τιμωρούν τους παραβάτες με πρόστιμο 56 δολαρίων – διπλάσιο από την προηγούμενη φορά που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο. Οι ειδικοί, βέβαια, εκφράζουν έντονα τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, κυρίως εξαιτίας των πολλών εξαιρέσεων που ισχύουν και περιλαμβάνουν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, τα ταξί, τα δίτροχα και τα οχήματα με γυναίκες οδηγούς.

Το καυσαέριο των αυτοκινήτων, πάντως, είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που έχουν επιβαρύνει τόσο πολύ την ατμόσφαιρα. Βασικό ρόλο παίζουν οι φωτιές που ανάβουν οι αγρότες της περιφέρειας στα χωράφια τους, αυτήν την εποχή, για να καθαρίσουν τις εκτάσεις τους από τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους. Την κατάσταση, όμως, δυσχεραίνουν και οι καπνοί που προέρχονται από τη χρήση πυροτεχνημάτων στο φεστιβάλ Ντιβάλι, το οποίο είναι η Ινδουιστική γιορτή των φώτων. Όλα αυτά, λοιπόν, σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, δημιουργούν ένα «τοξικό μείγμα καπνού» που οδηγεί την ατμοσφαιρική ρύπανση σε επίπεδα που «χτυπούν κόκκινο». Η Δρ. Sai Kiran Chaudhary, επικεφαλής της πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Heart & Lung Institute του Δελχί, τόνισε: «Τα πάντα, από την αύξηση των κατασκευαστικών έργων, την αστικοποίηση, την αύξηση των οχημάτων στους δρόμους και τη μείωση των χώρων πρασίνου, κάνουν το πρόβλημα όλο και μεγαλύτερο κάθε χρόνο. Τόσοι άνθρωποι πεθαίνουν».

Την Τετάρτη περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πύλη της Ινδίας, το μνημείο για τον πόλεμο στο κέντρο του Νέου Δελχί για να διαμαρτυρηθούν για την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση και να ζητήσουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους κυβερνήτες των κρατιδίων να αναλάβουν δράση. «Οι άνθρωποι είναι οργισμένοι διότι πρόκειται για κοινή αποτυχία και οι πολιτικοί πρέπει να συνεργαστούν για να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή», δήλωσε ο Βιμλέντου Τζα, περιβαλλοντολόγος που ίδρυσε την οργάνωση προάσπισης του περιβάλλοντος Swechha. Ευτυχώς την ποιότητα του αέρα βελτίωσαν τις τελευταίες μέρες οι ισχυροί άνεμοι, που παρέσυραν τα μικροσωματίδια που μολύνουν την ατμόσφαιρα, με την κατάσταση όμως να παραμένει ακόμα επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων.

Το γεγονός αυτό αποτελεί για το Νέο Δελχί μία «ετήσια παράδοση», όπως επισημαίνει και η Guardian σε δημοσίευμά της. Παρόλα αυτά, λαός και εξουσία παρουσιάζουν μία επιμονή σε συνήθειες και νοοτροπίες,  που εκ του αποτελέσματος, φαίνεται όχι μόνο να δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους, αλλά να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Οι αρμόδιες αρχές και η κυβέρνηση, με τη σειρά τους, λαμβάνουν μέτρα μόνο για να βοηθήσουν εκ των υστέρων τους κατοίκους και δεν έχουν πάρει την ευθύνη να εφαρμόσουν αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα για να λύσουν ένα πρόβλημα που εμφανίζεται για χρόνια στην πόλη.

Σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία οι αγώνες για προστασία του περιβάλλοντος έχουν πληθύνει και όχι άδικα, είναι καθήκον όλων μας, και κυρίως αυτών που βρίσκονται σε θέση ισχύος, να λάβουμε μέτρα για να προστατέψουμε τον πλανήτη, καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο και το μέλλον επιφυλάσσει πολλές περιβαλλοντικές αλλαγές με τους ρυθμούς ρύπανσης που ακολουθούμε σήμερα.


Έφη Βούζιου

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών της καθώς και με τον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις τις οποίες θεωρεί καίριες για τη διάπλαση του χαρακτήρα των ατόμων και τη διάρθρωση της κοινωνίας. Την απασχολούν τομείς σχετικοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των κοινωνικών ομάδων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ