17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠεκίνο-Ουάσιγκτον: η τελική ευθεία;

Πεκίνο-Ουάσιγκτον: η τελική ευθεία;


Της Ελευθερίας-Μαρίας Γκίκα,

Έχουμε συνηθίσει, όταν φέρνουμε στο μυαλό μας την έννοια του πολέμου, να οδηγούμαστε σχεδόν αυτόματα σε αναζήτηση νικητή και ηττημένου. Τα πράγματα είναι σχετικά ευδιάκριτα όταν μιλάμε για πολέμους με εθνικό, θρησκευτικό ή πολιτικό χαρακτήρα. Στην οικονομία όμως, οι ρόλοι περιπλέκονται. Από τα συμφραζόμενα αν μη τι άλλο, καταλαβαίνει κανείς πως γίνεται αναφορά στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, που πλήττει τις βιομηχανίες των δύο κρατών εδώ και δεκαέξι μήνες. Ο εν λόγω εμπορικός πόλεμος συγκεκριμένα, έχει προκαλέσει απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τις ΗΠΑ, αλλά και για την Κίνα.

Ρίχνοντας μια πιο λεπτομερή ματιά στις απώλειες, γίνεται λόγος για μειωμένες εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα κατά 53 δις δολάρια, με τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα να είναι μειωμένες κατά 14,5 δις δολάρια. Πάντως, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα είναι αρκετά πιο λίγες συγκριτικά με τις εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει επί της ουσίας πως το μεγαλύτερο πλήγμα το υφίσταται η αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα και με αναφορές του ΟΗΕ, αυτός ο εμπορικής φύσεως πόλεμος βλάπτει και τις δύο χώρες, καθώς μεν μειώθηκαν οι εισαγωγές από το Πεκίνο, με τους Αμερικανούς  καταναλωτές να πληρώνουν αυξημένες τιμές δε. Η κατάσταση διαπιστώνεται επιδεινωμένη για αμφότερες τις οικονομίες. Υπάρχει όμως η αντίληψη ότι μέσα στο Νοέμβριο, θα υπογραφεί μια πρωταρχική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Εάν αυτό δε συμβεί, θα επηρεαστούν όλες οι εισαγωγές των κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, η αξία των οποίων αγγίζει κάτι παραπάνω από 500 δις δολάρια. Από μια ενδεχόμενη χαλάρωση δασμών πάντως, θα μπορούσαν να προκύψουν τα εξής δύο σενάρια. Το πρώτο και πιο αισιόδοξο είναι η αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων των δύο κρατών, άρα και η «επούλωση» του οικονομικού αυτού πλήγματος. Το δεύτερο, και πιο πεσιμιστικό σενάριο, θα λάβει χώρα μόνο εάν οι Κινέζοι έχουν ήδη βρει νέους προμηθευτές, γεγονός που θα παρατείνει τη ζημιά στις αμερικανικές εξαγωγές.

Επιπρόσθετα, από τον πόλεμο αυτό βέβαια, δε βγαίνουν όλοι χαμένοι. Σύμφωνα με την έκθεση, από τα 35 δις δολάρια εξαγωγών που έχασε η Κίνα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, περίπου 21 δις πήγαν σε χώρες όπως η Ταϊβάν, το Μεξικό και κάποιες χώρες της Ε.Ε. Τα υπόλοιπα, είτε χάθηκαν, είτε κατέληξαν σε Αμερικανούς παραγωγούς. Ακόμη και οι προσωρινά ευνοημένες πάντως, οικονομίες μπορεί τελικά να μην αναδειχθούν νικήτριες. Αν υπάρξει νέα κλιμάκωση σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο. Εξάλλου, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως πράγματι ο πόλεμος αυτός μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον, προκαλεί ζημιά και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο ίδιος πάντως, υπέγραψε εκεί εμπορικές συμφωνίες ύψους, άνω των 13 δις δολαρίων, κάνοντας εμφανή τη διάθεση συνεργασίας της Γαλλίας με την Κίνα.

Από τις δηλώσεις πάντως του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχει αισιοδοξία σχετικά με την έκβαση της κατάστασης. Ο ίδιος επισήμανε, πως είναι νωρίς να μιλάμε για μια τελική συμφωνία, όμως χαρακτήρισε την υπογραφή μιας προκαταρκτικής συμφωνίας ως εξαιρετικά πιθανή. Αποτελεί πλέον ζήτημα η εύρεση της ιδανικής τοποθεσίας για την υπογραφή του κειμένου. Οι προτάσεις, εν τούτοις, ποικίλλουν, συμπεριλαμβάνοντας χώρες, από την Αλάσκα ως την Ελλάδα. Ο Κινέζος αξιωματούχος, πρότεινε την ιδέα να υπογραφεί η συμφωνία στην Ελλάδα, όπου ο πρόεδρος Σι, αναμένεται να αφιχθεί για επίσκεψη την Κυριακή, πριν επισκεφθεί τη Βραζιλία όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή οικονομική σύνοδο. Εν κατακλείδι, από την πλευρά τους, Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί αίτημα για την οργάνωση τέτοιας τελετής κατά την άφιξη του Κινέζου προέδρου.


Ελευθερία-Μαρία Γκίκα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998, όπου και διαμένει σήμερα, έχοντας στο μεταξύ ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ρωσικής Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και τη συμμετοχή σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση και διδασκαλία τους -summer schools κοκ. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τραγούδι, τη γυμναστική, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ