12.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΓελάει καλύτερα, όποιος γελάει σαν τον Joker

Γελάει καλύτερα, όποιος γελάει σαν τον Joker


Της Αναστασίας Παπαδά,

Η ταινία «Joker», η οποία προβάλλεται από τις αρχές Οκτωβρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες, έχει αποφέρει μέχρι στιγμής 856 εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία κατάφερε, μεταξύ άλλων, να αποσπάσει τον τίτλο της πιο εμπορικής «Ακατάλληλης Ταινίας» όλων των εποχών, ενώ στην Ελλάδα είναι η εμπορικότερη ταινία της δεκαετίας και οι κινηματογράφοι εξακολουθούν να έχουν πολλές ώρες προβολής, ακόμα και τώρα, σχεδόν ένα μήνα μετά από την πρεμιέρα. Αν και υπάρχουν ταινίες του 2019 που εισπρακτικά έχουν αποφέρει πολύ περισσότερα δισεκατομμύρια δολάρια, όπως για παράδειγμα η ταινία της Marvel «Avengers: Endgame», η οποία κατάφερε να αποσπάσει περίπου 2.8 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, η πρώτη έχει μια σειρά από χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν άνετα να τη χαρακτηρίσουν ως την καλύτερη ταινία της χρονιάς.

Αρχικά, είναι η πρώτη φορά που η DC αποφασίζει να δημιουργήσει μια ταινία αποκλειστικά για τον αντίπαλο του Batman, τον οποίο έχουμε συνηθίσει ως τον κακό της ταινίας, έχοντας δεύτερο ρόλο. Δεύτερον, πλέον έχει αποτελέσει παράδοση, αν μου επιτραπεί η έκφραση, να ενσαρκώνεται ο Joker από ταλαντούχους ηθοποιούς, οι οποίοι καταφέρνουν να αποδίδουν με πειστικότητα τον ρόλο τους, όπως ο Jack Nicholson, ο Heath Ledger και φέτος, ο Joaquin Phoenix. Τον δεύτερο, μάλιστα, τον σημάδεψε κυριολεκτικά αυτός ο ρόλος, καθώς λέγεται ότι είχε πάθει εμμονή με τον χαρακτήρα του Joker και κέρδισε το Όσκαρ Β’ Αντρικού Ρόλου για την ταινία «Σκοτεινός Ιππότης», μετά το θάνατό του.

 

Η ερμηνεία του Phoenix για πολλούς ήταν καταπληκτική και πιστεύεται ότι θα ενσαρκώσει τον ίδιο χαρακτήρα σε επόμενη ταινία του Batman. Δεν είναι τυχαίο που στο 80% των θεατών άρεσε η ταινία, παίρνοντας φυσικά όλα τα εύσημα ο Phoenix. Το χαρακτηριστικό που έκανε μοναδική την ερμηνεία του ήταν ότι απέδωσε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της νευρολογικής πάθησης του χαρακτήρα με τόση ακρίβεια. Μάλιστα, σε κάποιες σκηνές αυτοσχεδίασε, ενώ μελέτησε ασθενείς που πάσχουν από παθολογικό γέλιο, ένα από τα χαρακτηριστικά του Joker. Μάλιστα, ένας ακαδημαϊκός νευρο-εγκληματολόγος, ο Έντριαν Ρέιν, δήλωσε ότι θα προβάλει αποσπάσματα από την ταινία στους φοιτητές του, προκειμένου να τους δείξει πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας δολοφόνος.

Η ταινία αυτή έχει κυκλοφορήσει με σήμανση «Ακατάλληλη για ανηλίκους». Είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του ‘70 που σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ελληνική αστυνομία έκανε έφοδο έπειτα από καταγγελία σε κινηματογραφικές αίθουσες, για να ελέγξουν αν την παρακολουθούν ανήλικοι. Με αφορμή αυτό το γεγονός, προκλήθηκε σάλος και στην κοινωνία, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό, δημιουργώντας μάχη μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός ελληνικών συνόρων, στο Bronx, στις σκάλες όπου ο Joker χορεύει χαρακτηριστικά, οι κάτοικοι έχουν απαυδήσει, καθώς έχουν μετατραπεί σε αξιοθέατο από ανθρώπους που σπεύδουν στο σημείο για να φωτογραφηθούν, αντιγράφοντας φιγούρες του χαρακτήρα. Ως αντίδραση, οι κάτοικοι πετούσαν αυγά, καθώς – όπως είναι φυσικό- ενοχλούνται από όλη αυτή την κίνηση. Τέλος, το βράδυ της Κυριακής 27/10 σε κινηματογράφο του Παρισιού, ένας άνδρας, στο τέλος της προβολής της ταινίας και αναφερόμενος σε αυτή, φώναζε «είναι πολιτική!». Όταν οι υπόλοιποι θεατές του ζήτησαν να σταματήσει, εκείνος φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ», δημιουργώντας πανικό στην αίθουσα.

Η ταινία «Joker» έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από κριτικούς, αλλά κυρίως από τους ίδιους τους θεατές. Παγκοσμίως, έχει δημιουργηθεί φρενίτιδα για τη συγκεκριμένη ταινία, ενώ είναι από τις ελάχιστες ταινίες που έχουν απασχολήσει τόσο έντονα την πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα, καθιστώντας την έτσι μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Το μόνο θέμα είναι αν θα είναι υποψήφια για Όσκαρ, σε ποιες κατηγορίες και βεβαίως, αν θα είναι νικήτρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τόσο μεγάλη απήχηση, όλοι σχεδόν στα απανταχού Καρναβάλια του 2020 θα μεταμφιεστούν σε Joker.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Παπαδά
Αναστασία Παπαδά
Γεννημένη το 1996 και μεγαλωμένη στην Αθήνα, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων. Υπήρξε συντάκτρια Κοινωνικών και Ιστορικών Θεμάτων του OffLine Post.